Naslovna / Zdravlje

Oticanje nogu ima različite uzroke, a toplotni edem je tipičan za velike vrućine

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 30. 07. 2022.

Plućne i srčane bolesti, oboljenja bubrega i trudnoća najčešći su uzroci oticanja nogu, a letnje vreme i visoke temperature izazivaju posebnu vrstu otoka i pojačavaju zadržavanje tečnosti

oticanje nogu Oticanje nogu se pojačava kada su spoljašnje temperature jer se tada i tečnost u našem telu nakuplja i zadržava lakše Foto: Shutterstock

Oticanje nogu (edem), javlja se zbog nakupljanja viška tečnosti. To je često stanje koje u toku leta, odnosno visokih letnjih temperatura može da se pogorša, ali i da se javi kod onih koji takvim problemima nisu bili skloni.

Zašto se oticanje nogu pogoršava u toku velikih vrućina

Edem, ili oticanje nogu, i po statistikama se javlja učestalije u toplijim klimatskim uslovima. Međutim, postoje neka medicinska stanja koja, ako se udruže sa pojedinim životnim navikama, veoma često izazivaju upravo oticanje nogu.

Jedno od njih je svakako dugotrajno stajanje ili sedenje, posebno po toplom vremenu. Naime, tada najčešće dolazi do akumulacije viška tečnosti u stopalima, nožnim zglobovima i potkolenicama. Edem koji se pogoršava tokom toplog vremena poznat je i kao „toplotni edem“.

Šta je venska insuficijencija i kako utiče na oticanje nogu

Pojačano oticanje nogu tokom letnjih meseci i visokih temperatura uglavnom je povezano sa ovim problemom jer se vene šire kada je temperatura viša ili kada smo aktivni.

Sićušni zalisci unutar vena nogu mogu da oslabe, izazivajući problem koji se zove venska insuficijencija. Na taj način dolazi do otežanog povratka krvi u srce, što dovodi do nakupljanja tečnosti i proširenih vena.

Koje bolesti još pojačavaju oticanje nogu

Neke teške hronične bolesti pluća, kao što su emfizem i hronični bronhitis, povećavaju pritisak u krvnim sudovima koji vode od srca do pluća. Zbog toga se pritisak pojačava u samom srcu.

Kongestivna srčana insuficijencija, stanje u kojem srce više ne može efikasno da pumpa krv, izaziva nakupljanje tečnosti u plućima i drugim delovima tela. U tom slučaju, prisutni su brojni simptomi poput bolova u grudima i visokog krvnog pritiska, a otok na stopalima i skočnim zglobovima je svakako najvidljiviji simptom.

Trudnoća, bolesti bubreg i jetre takođe su čest uzrok oticanja nogu

Materica vrši pritisak na šuplju venu, pa zbog toga trudnicama često otiču noge. Zadržavanje tečnosti tokom trudnoće takođe može da bude posledica ozbiljnijeg stanja poznatog kao preeklampsija. Toplo vreme trudnicama otežava svakodnevno funkcionisanje, pa i pojačava otoke.

I nizak nivo proteina u krvi usled bolesti bubrega može da izazove edem. Proteini pomažu u regulaciji cirkulacije soli i vode unutar krvnih sudova. Ako se nivo proteina u krvi albumina spusti previše, tečnost se zadržava i dolazi do edema, posebno u stopalima, skočnim zglobovima i potkolenicama.

Bolesti jetre poput ciroze usporavaju protok krvi kroz jetru, što dovodi do zadržavanja tečnosti i otoka. To može dovesti i do edema u stomaku, ali i do otoka nogu.

Toplotni edem može da bude opasan po život

Simptomi edema se razlikuju u zavisnosti od vrste i lokacije. Generalno, koža iznad otečenog područja će biti zategnuta i bolna.

Ako vam se otoci na nogama pogoršaju u toku visokih spoljnih temperatura, odmah se javite lekaru. Toplotni edem u odnosu na uzrok može biti da bude opasan po život i da zahteva hitnu medicinsku pomoć i reakciju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo