Naslovna / Zdravlje

Test kojim možemo sami da proverimo da li smo dehidrirali

Priredio/la: O.M.|17:00 - 12. 08. 2022.

Održavanje hidratacije kože ključno je za mentalno i fizičko zdravlje, zato treba s vremena na vreme uraditi test i proveriti da li smo dehidrirali

test štipanja kože Dehidratacija može da izazove i neka ozbiljna zdravstvena stanja. Foto: Shutterstock

Da li smo dehidrirali možemo proveriti jednostavnim testom „štipanja kože“ koji će nam pokazati da li u našem organizmu nedostaje tečnosti. Dehidratacija tokom vrelih dana može da izazove i neke ozbiljnije zdravstvene probleme. Održavanje hidratacije kože ključno je za mentalno i fizičko zdravlje.

Test „štipanja kože“ pokazuje da li smo dehidrirali

Ovaj jednostavan test može da bude od pomoći da se utvrdi da li unosimo dovoljno tečnosti u organizam.

Što smo hidriraniji, koža će biti elastičnija i brže će se vratiti u prvobitni položaj posle štipanja. Ako smo dehidrirani, koža gubi elastičnost i potrebno je neko vreme da se vrati u normalan položaj.

Kako funkcioniše test kojim možemo proveriti da li smo dehidrirali

Test štipanja kože se koristi za merenje elastičnosti kože, odnosno njene sposobnosti da se istegne. Takođe se može koristiti kao način za procenu dehidracije.

– Poznato je da koža nije elsatična, ako joj je potrebno više od dve sekunde da se povrati u prvobitno stanje – ističe nutricionistkinja Kathrin Piper, RDN, LD.

Prema rečima stručnjaka za ishranu Samante Cassetty, test se često koristi i u zdravstvenim ustanovama kako bi se dobila brza procena da li je pacijentu možda potrebno više tečnosti, posebno kada nema dovoljno vremena za čekanje laboratorijskih analiza ili drugih pokazatelja.

– Definitivno ovo je prihvaćena metoda i koristi se u zdravstvenim ustanovama kada se sumnja na dehidraciju – reklaje Cassetty za Health.

Koliko je pouzdan test „štipanja kože“

Zdravstveni radnici koriste metod „štipanje kože“ zajedno sa drugim medicinskim testovima, jer je bezbolan i neinvazivan, ali se mora imati  na umu da nije ni približno tako precizan kao ostala merenja i ne postoje klinički standardi za njegovo sprovđenje.

Treba imati na umu da ljudi kako stare, elastičnost kože se smanjuje, bez obzira na status hidratacije a tu su i neka zdravstvena stanja kod kojih rezultati ovog testa nisu odgovarajući. Kod pacijenata sa sniženim krvnim pritiskom i smanjenom cirkulacijom ovaj takođe može imati smanjenu tačnost.

Koži starije osobe može biti potrebno oko 20 sekundi da se vrati, čak i ako nije dehidrirana – rekla je Piper.

Bezbednost testa štipanja kože

Test štipanjem kože je prilično bezbedan i nema štete da se sami testirate, ali pošto to nije najpreciznija metoda, rezultate treba uzeti sa rezervom i koristiti u kombinaciji sa drugim pokazateljima dehidracije.

– Ne vidim štetu u korišćenju ovog testa kao jednog od načina za procenu hidratacije – ističe Piper i dodaje:

– Kao dijetetičar, preporučujem da pratite boju vašeg urina, kako biste bili sigurni da niste dehidrirani. Urin treba da bude svetlo žute boje, boja limunade je takođe dobar pokazatelj hidriranosti organizma.

Još neki od  ključnih pokazatelja da telo nema dovoljno tečnosti uključuju osećaj velike žeđi, suvu kožu ili suva usta…

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju uzimanje vode uz obroke i poboljšanje ukusa vode voćem kao što su kriške limuna ili limete da biste povećali unos tečnosti.

– Da biste se podsetili da pijete dovoljno vode, koristite flašice za vodu i držite ih u blizini da biste što češće unosili tečnost i obavezno redovno dopunjavajte – savetuje Cassetty.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo