Naslovna / Zdravlje

Položaj tela utiče na to kako želudac apsorbuje lekove koje popijemo

Priredio/la: I. V. |17:00 - 16. 08. 2022.

Oralna primena je iznenađujuće složena uprkos tome što je najčešći izbor za davanje medikamenata, a da li će se i kako lek rastvoriti, zavisi od položaja želuca i njegovog sadržaja

položaj tela Kako će telo apsorbovati lek zavisi želuca od položaja Foto: Shutterstock

Položaj tela utiče na to kako želudac apsorbuje oralne lekove, otkrili su naučnici sa . Uobičajen, ekonomičan i najlakši način davanja lekova je oralno, gutanjem tablete ili kapsule. Ali, oralna primena je takođe i najkompleksniji način da ljudsko telo apsorbuje aktivni farmaceutski sastojak, jer bioraspoloživost leka u gastrointestinalnom traktu zavisi od sastojaka leka i dinamičkog fiziološkog okruženja želuca.

Položaj tela i želuca utiče da li će i kako će se lek rastvoriti

U radu Physics of Fluids, istraživači sa Johns Hopkins University i Johns Hopkins School of Medicine koristili su biomimetički simulator zasnovan na realističnoj anatomiji i morfologiji želuca „StomachSim“ kako bi istražili efekat držanja tela i položaj želuca na pokretljivost i bioraspoloživost leka.

Oralna primena je iznenađujuće složena uprkos tome što je najčešći izbor za davanje lekova. Kada pilula stigne u želudac, kretanje zidova želuca i protok sadržaja u njemu određuju brzinu kojom se ona rastvara. Svojstva pilule i sadržaj želuca takođe igraju važnu ulogu apsorbovanju leka – objasnio je jedan od autora istraživanja dr Rajat Mittal.

Međutim, trenutne eksperimentalne ili kliničke procedure za procenu rastvaranja oralnih lekova, po rečima dr Mittala, ograničene su u svojoj sposobnosti da proučavaju efikasnost apsorbovanja leka, što čini izazov za razumevanje kako na otapanje leka utiču različiti stomačni poremećaji, kao što je gastropareza, koja usporava pražnjenje stomaka, na primer.

Sadržaj želuca takođe utiče na apsorpciju leka

Sadržaj želuca, pokretljivost i dinamika želudačne tečnosti igraju važnu ulogu u bioraspoloživosti, odnosno apsorpciji leka, a kontrakcije želuca mogu da izazovu pritisak i odrede složene rute kojim „putuje“ tableta. To dovodi do različitih brzina rastvaranja pilule i neujednačenog pražnjenja leka u duodenum. Sve ovo zajedno predstavlja nekoliko izazova za kreiranje novih načina isporuke lekova u organizam.

– U ovom radu demonstriramo novu platformu za kompjutersku simulaciju, koja nudi potencijal za prevazilaženje ovih ograničenja. Naši modeli mogu da prikupe  biorelevantne podatke o rastvaranju leka, koji dalje mogu da pruže korisne i jedinstvene uvide u složene fiziološke procese oralne primene pilula – naglasio je dr Rajat Mittal, koji je učestvovao u modeliranju, prvom takve vrste, koje povezuje biomehaniku želuca sa kretanjem pilule i rastvaranjem leka kako bi se dobila analiza aktivnog farmaceutskog sastojka koji prolazi kroz pilorus u duodenum. Model je omogućio istraživačima da izračunaju i uporede brzinu pražnjenja i oslobađanje rastvorenog aktivnog farmaceutskog sastojka u duodenum za različite fiziološke situacije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo