Naslovna / Zdravlje

Anaplastični karcinom štitne žlezde je brzorastući rak koji se teško leči

Priredio/la: I. V. |19:00 - 07. 09. 2022.

Oko trećina osoba sa anaplastičnim karcinomom štitne žlezde, pored ostalih simptoma, doživljava i paralizu glasnih žica, što može da oteža ljudima da jedu, dišu i govore

anaplastični rak štitne žlezde Anaplastični karcinom štitne žlezde (ATC) je redak i agresivan oblik raka koji se javlja u  štitnoj žlezdi Foto: Shutterstock

Anaplastični karcinom štitne žlezde (ATC) je redak i agresivan oblik raka koji se javlja u  štitnoj žlezdi. ATC je brzorastući karcinom štitne žlezde, koji lekari nazivaju nediferenciranim rakom štitne žlezde zato što ćelije raka ne liče ili se ne ponašaju kao tipične ćelije štitne žlezde. Ova vrsta raka teško se leči, najčešće operacijom, kao i hemoterapijom i zračenjem, stoga su izgledi lošiji od mnogih drugih karcinoma.

Koji simptomi ukazuju na anaplastični karcinom štitne žlezde

Štitna žlezda je žlezda u obliku leptira, smeštena na dnu vrata, ispod Adamove jabuke. Luči nekoliko hormona koji pomažu u regulisanju procesa u telu, a jedan od njih je  tiroksin (T4) koji utiče na metabolizam, rast i telesnu temperaturu. Najčešći simptomi anaplastičnog karcinoma štitne žlezde su:

  • brzo rastuća, bolna masa u području štitne žlezde
  • promuklost
  • otežano gutanje
  • kratak dah
  • kašalj

Oko trećina osoba sa ATC takođe doživljava paralizu glasnih žica, što može da oteža ljudima da jedu, dišu i govore, kao što obično rade.

Koje su opcije lečenja ove vrste karcinoma?

Lekarima može biti teško da leče ATC zbog njegove agresivne prirode, što znači da se može brzo proširiti na obližnje i udaljene delove tela. Generalno, oni preporučuju operaciju, osim ako osoba nema druge zdravstvene probleme koji bi postupak učinili previše nesigurnim. Operacija podrazumeva uklanjanje većeg dela tumora. Može se preporučiti i hemoterapija, terapija zračenjem ili obe terapije koje bi mogle da ubiju rak ili uspore njihov rast. Jedna opcija je zračenje eksternim snopom, koje fokusira rendgenske zrake direktno na područje koje zahteva tretman – primarni tumor ili rak koji se proširio na druga područja.

Kako se za anaplastični karcinom štitne žlezde postavlja dijagnoza?

Dijagnostikovanje ATC počinje uzimanjem medicinske istorije i obavljanjem fizičkog pregleda. Lekar nežno palpira područje grla kako bi osetio masu. U zavisnosti od svojih nalaza, oni mogu da koriste sledeće alate kako bi olakšali dijagnozu:

– Snimanje: Lekar može da koristi ultrazvuk, CT ili MRI skeniranje kako bi ispitao veličinu i karakteristike tumora. Na primer, tokom ultrazvuka, tipični znaci ATC uključuju čvrstu masu sa kalcifikacijama i nepravilnim granicama. Tumor je obično širi nego što je visok i može zahvatiti cervikalne limfne čvorove.
– Aspiracija finom iglom: Ovo podrazumeva umetanje igle u štitnu žlezdu i uklanjanje ćelija za dalju laboratorijsku analizu. Patolog će pregledati ćelije pod mikroskopom kako bi odredio tip tumora.
– Inscenacija: Lekari obično ocenjuju rak na skali od 1 do 4, pri čemu je 1 najmanje uznapredovao, a 4 najnapredniji.

ATC je tipično već u  4. stadijumu u vreme dijagnoze. Budući da je toliko agresivan, do trenutka kada osoba doživi simptome i zatraži medicinsku pomoć, rak je obično napredovao u stadijum 4. Lekari dalje dele rak stadijuma 4 u kategorije A, B i C:

Faza 4A: Rak se proširio na obližnje strukture.
Faza 4B: Rak se proširio izvan obližnjih struktura.
Faza 4C: Rak je metastazirao kao sekundarni tumor.

Šta mogu da budu faktori rizika za ravoj ovog karcinoma i kakvi su izgledi za obolelu osobu ?

Anaplastični karcinom štitne žlezde ne spada u nasledni rak, koji se javlja kod više članova porodice. Neki faktori rizika mogu da budu:

  • struma, abnormalno povećanje štitne žlezde
  • B krvna grupa
  • starost
  • muški pol.

ATC je izuzetno agresivan i obično opasan po život. Brzo se širi i stoga ga je teško lečiti. Prosečno preživljavanje je 6 meseci. Međutim, 1. od 5 ljudi živi 12 meseci ili duže. Postoje dugotrajno preživeli od ATC, a opcije lečenja napreduju i poboljšavaju se kontinuirano.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo