Naslovna / Zdravlje

Titanijumska vilica prvi put ugrađena pacijentu koji je imao tumor

Priredio/la: I. V. |13:00 - 29. 08. 2022.

Rak usta i grla može da dovede do situacije da deo vilične kosti, zbog tumora, mora da se otkloni. Kao zamena se koristi kost iz drugih delova tela, ali, naučnici su sada pronašli još praktičniji i čoveku prijatnije rešenje

titanijumska vilica Foto: Shutterstock

Titanijumska vilica po prvi put je u Holandiji uspešno implantirana u čeljust pacijenta obolelog od raka usta. Nakon 4 godine istraživanja i razvoja ovog patenta, istraživači su saopštili da imaju novu titanijumsku vilicu, kao i da su izvršili prvu operaciju kako bi je ugradili pacijentu koji je imao tumor.

Titanijumska vilica zamenila je kost drugih delova tela

Rak usta i grla može da dovede do situacije da deo vilične kosti, zbog tumora, mora da se otkloni. Zamena vilice je u ovom slučaju neophodna kako bi osoba ponovo mogla da priča, jede i pije. Ali, vraćanje čoveku ovih sposobnosti zahteva uzimanje kosti iz drugih delova tela, kao što je noga, što takođe tahteva i njenu rekonstrukciju. Dakle, naučnici su želeli da smisle manje invazivnu, jaču alternativu i zbog toga su okrenuli modelu od titanijuma.

Istraživači u Holandiji su implantirali novu kost donje vilice pacijentu nakon što su napravili model vilice na osonovu skeniranja glave, a zatim su odštampali 3D verziju od  titanijuma. Zamena vilice je sama po sebi izazovna, a standardne metode su se kvarile u oko 40 odsto slučajeva. Rekonstruisana kost uzeta sa drugih delova tela nije tako dugotrajna i teško je izvesti da pravilno pristaje u ostatak vilice. Još jedan nedostatak su labavi zavrtnji na traci, koji pričvršćuju novu kost na preostalo područje, što može da bude opasno za osobu i dovede do gušenja.

Donja vilica je najjača i najveća kost lica

Vilica, u donjem delu usta, najveća je i najjača kost lica. To je jedina pokretna kost lobanje i pričvršćena je za mišiće koji omogućavaju žvakanje i druge pokrete usta poput govora. Poznata je i pod imenom mandibula, a još jedna funkcija joj je da drži donje zube na mestu.

3D štampana titanijumska vilica može da bude dizajnirana tako da odgovara potrebnoj veličini koja se utvrđuje na osnovu CT i MRI skeniranja pacijenta. Tako napravljena  osigurava da vilica dobro pristaje i da se ne pomera sa mesta. Protetska vilica takođe sadrži unutrašnju mrežastu strukturu, koja obezbeđuje da je dovoljno jaka za žvakanje, bez rizika od preloma ili da bude preteška. U stvari, titanijumska vilica je dizajnirana da bude približno iste težine kao prava ljudska kost, kako bi bila što prirodnija za ljude.

Naučni tim ističe da će biti potrebno nekoliko godina pre nego što ovakvi uređaji budu široko dostupni, ali holandski istraživači, koji su dizajnirali i implantirali ovu 3D štampanu vilicu, već su počeli da proširuju tehniku kako bi napravili implantate za druge delove lica i lobanje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo