Naslovna / Zdravlje

Rak usta i ždrela često je posledica humanih papiloma virusa

Priredio/la: D. T.|15:00 - 07. 03. 2022.

Orofaringealni karcinom najčešće ohuhvata zadnju trećinu jezika, meko nepce, krajnike, bočni i zadnji zid ždrela

rak usta i ždrela Foto: Shutterstock

Rak usta i ždrela ili orofaringealni karcinom, usled kojeg nastaju maligne ćelije u tkivima orofarinksa, uglavnom ohuhvata zadnju trećinu jezika, meko nepce, krajnike, bočni i zadnji zid ždrela. Ovaj rak najčešće je posledica delovanja humanih papiloma virusa (HPV) ili pušenja i konzumiranja alkoholnih pića.

Bitna uloga HPV infekcija

Rak orofaringe je oblik raka glave i vrata, a postoji mnogo vrsta raka orofarinksa. Većinu čine karcinomi skvamoznih ćelija, koji se mogu mogu podeliti na one uzrokovane humanim papiloma virusima i na one koji su posledica upotrebe cigareta ili alkohola. Prema analizama naših stručnjaka, u Srbiji 1,8 odsto bolesnika sa malignitetom boluje od orofaringealnog karcinoma. Studije ukazuju na sve veću ulogu infekcije humanim papiloma virusom (HPV), koji se u velikoj meri prenosi seksualnim kontaktom.

Simptomi raka orofarinksa

Bolest se nažalost često javi bez jasnih simptoma. Prvi znak karcinoma tipično je izraslina u predelu vrata, vremenom se obim vrata može uvećati, dolazi do poteškoća i pojave bolova pri gutanju. Pacijeti imaju i promukao ili slab glas, žale se na bolove u uhu, grlu, a  primećuju se promene u zadnjem delu grla.

Rak usta i ždrela nosi određene rizike

Faktori rizika za nastanak ovog karcinoma su dugotrajna upotreba cigareta, osobe koje puše duže od 10 godina, konzumiranje velikih količina alkoholnih pića, zaraženost humanim papiloma virusom, naročito tipa 16. Prema nekim statistikama, broj slučajeva karcinoma orofaringsa povezanog s HPV infekcijom je u stalnom porastu.

Rak usta i ždrela zahteva pažljivu dijagnostiku

U slučaju da se primete promene u predelu vrata, naročito u vidu izrasline, potrebno je obratiti se lekaru u roku od dve sedmice. Potrebno je uraditi kompletan pregled glave i vrata kako bi se utvrdilo da li postoji tumor iz kojeg je karcinom metastazirao na vrat. Moguća je laringoskopija kako bi se utvrdilo postojanje nekih nepravilnosti. Endoskopom, dugačkom fleksibilnom cevi sa video kamerom pregledaju se usta, koren jezika, ždrelo, grkljan.

Na raspolaganju je i biopsija uz lokalnu anesteziju, moguća je biopsija aspiracije finom iglom, koja se radi u lokalnoj anesteziji. Uzorak biopsije se šalje na analizu patologu, koji procenjuje da li je masa kancerogena ili nije. Pacijent može da se pregleda i magnentnom rezonancom, CT skeniranjem ili pozitronskom emisionom tomografijom (PET) koja daje trodimenzionalne slike.

Kako se leči rak usta i ždrela?

Lečenje raka orofarinksa zavisi od oblika raka, veličine tumora, lokacije karcinoma, stanja limfnih čvorova. Zavisi i od opšteg zdarvstvenog stanja pacijenta i mogućnosti govora i gutanja. Tretmani uključuju operaciju (minimalno invazivnu robotsku hirurgiju i disekciju vrata), zračenje i hemioterapiju. Ponekada se zračenje primenjuje posle operacije. U lečenju učestvuje multidisciplinarni tim koji može da obezbedi najbolju terapiju za svakog pacijenta.

Dobar stomatolog može otkriti rak u početnom stadijumu

Naučnici istražuju strategije lečenja koji bi mogle smanjiti nivo zračenja i/ili hemoterapije. Ipak i pored mnogih napora, karcinom usne duplje i dalje je maligni tumor s visokom stopom smrtnosti. Razlog tome je najčešće činjenica da se bolest kasno otkrije. Smatra se da redovnim na primer, stomatološkim pregledom, mogu otkriti nepravilnosti na početnom nivou kada je moguće lečenje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo