Naslovna / Zdravlje

8 mogućih uzroka za bol na levoj strani stomaka

Priredio/la: Ma.R.|11:00 - 07. 09. 2022.

Od osnovnog uzroka ili nekih srodnih simptoma koji prate bol na levoj strani stomaka, zavisi i to da li će proći brzo ili se možda radi o nekom ozbiljnijem stanju

bol na levoj strani stomaka Žene imaju bolove u stomaku zbog jedinstvenih stanja koja muškarci nemaju, i obrnuto Foto: Shutterstock

Bol na levoj strani stomaka najčešće je znak viška gasova ili zatvora. Kada bol nije previše intenzivan, najverovatnije je upravo to razlog. Međutim, ponekad se intenzivira i ne prestaje, pa su mogući i drugi razlozi.

1. Za višak gasova koji izaziva bol na levoj strani stomaka postoji prirodno rešenje

Višak gasa je jedan od najčešćih uzroka bolova u stomaku. Često se javlja kod zatvora, jer kada se stvrdnuta stolica duže zadrži u crevima, crevne bakterije počinju da fermentišu i oslobađa se više gasova. Veća nadutost takođe može biti uzrokovana gutanjem veće količine vazduha, ako razgovaramo dok jedemo, brzim žvakanjem ili ispijanjem vode u toku jela.   

Drugi povezani simptomi su nadimanje, osećaj sitosti ili težine u želucu, nedostatak apetita i podrigivanje. Pijte čaj od komorača tri puta dnevno. Komorač pomaže u smanjenju gasova u crevima. Možete da masirate stomak, a ležanje na leđima takođe pomaže da se lakše otpuštaju gasovi iz creva.

2. Šta kada je bol na levoj strani prouzrokovan divertikulitisom

Divertikulitis je jedan od najčešćih problema koji mogu izazvati bol na levoj strani stomaka. Nastaje kada se mali džepovi creva, poznati kao divertikuli, upale. Oni izazivaju stalni bol. Drugi komplementarni simptomi su: temperatura viša od 38ºC, gubitak apetita, mučnina, nadimanje, zatvor i dijareja.

Ako sumnjate da imate divertikulitis, trebalo bi što pre otići lekaru. Lečenje obično uključuje antibiotike i analgetike. Uz to, treba odmarati i jesti tečnu hranu, što će omogućiti zarastanje oštećenog, upalom zahvaćenog dela creva. Čvrsta hrana se vraća u ishranu kada akutna faza prođe.

3. Loše varenje čest uzrok problema i bola

Kod lošeg varenja, bol se obično javlja nekoliko minuta nakon jela. Iako je češći u gornjem delu, može se reflektovati i na donji deo. Drugi srodni simptomi su osećaj pečenja u grlu, nadimanje, mučnina, podrigivanje i umor.

Zeleni čaj ili čajevi napravljeni od komorača ili peperminta pomažu procesu varenja i ublažavaju bolove. Takođe bi trebalo konzumirati obroke sa lako svarljivom hranom, kao što su tost, supice, krekeri i voće osim citrusa (kompoti).

4. Abdominalna kila

Abdominalne kile (hernije) nastaju kada pojedina područja u trbušnim mišićima oslabe, pa „izlete“ kao izbočine. One mogu biti neprijatne ili bolne, posebno kada se smejemo ili kašljemo. Hernije su česte i u predelu prepona i obično izazivaju uporan bol.

Drugi simptomi koji mogu da prate pojavu kile su male kile (izbočine) u abdomenu, crvenilo zahvaćenog područja, mučnina i povraćanje. Konsultujte se svojim lekarom ili gastroenterologom. Lekar će potvrditi dijagnozu i sprovesti odgovarajući tretman, najpre savetovati higijensko – dijetetski režim, ili hiruršku proceduru uklanjanja kile.

5. Kamen u bubregu često je uzrok bola na levoj strani

Iako kamen u bubregu obično izaziva bol u donjem delu leđa, moguć je i bol u stomaku, pa i na levoj strani. Naime, bol iz leđa može da se prenosi napred, ka pupku. Inače, kamen u bubregu je češći kod muškaraca, ali se može javiti i kod žena i dece.

Drugi udruženi simptomi mogu da budu veoma intenzivan bol u donjem delu leđa, bol pri mokrenju, povišena temperatura (viša od 38ºC), mučnina, crvena boja urina i bol pri ležanju. Lečenje kamena u bubregu se obično završava u bolničkom okruženju. Intravenski analgetici se primenjuju da bi se ublažio bol. Međutim, u pojedinim situacijama, hirurške procedure su neophodne za uklanjanje ili razbijanje kamenja. Ako se na rutinskom pregledu otkrije mali kamen koji ne izaziva simptome, lekar može savetovati pacijenta da se strpi i da ga telo eliminiše kroz urin.

6. Bol sa leve strane stomaka kod žena usled menstrualnih tegoba i PMS

Ponekad je bol u stomaku različitih uzroka kod žena i muškaraca zbog anatomije tela, odnosno bioloških razlika. Žene imaju bolove u stomaku zbog jedinstvenih stanja koja muškarci nemaju, i obrnuto.

Menstrualni grčevi i bol su česti kod žena – gotovo svakodnevna pojava. Obično se javljaju 2 do 3 dana pre menstruacije i mogu da traju još 3 do 5 dana od njenog početka. Dok neke žene uopšte ne osećaju nelagodnost tokom menstruacije, druge mogu da osećaju jak bol koji se prenosi na levu ili desnu stranu stomaka. Drugi simptomi su nadimanje, promene raspoloženja, stalne glavobolje, pojačan stres i akne.

Redovno vežbanje je odličan način za ublažavanje simptoma PMS-a. Kod hroničnih grčeva, lekar ili ginekolog mogu da propišu antiinflamatorne lekove ili kontraceptivne pilule.

7. Ciste na jajnicima često bole sa leve strane stomaka

Iako ciste na jajnicima retko izazivaju bilo kakve simptome, neke žene mogu da osete blagu nelagodnost ili lagani bol. Od drugih simptoma, tu su nadimanje, neredovne menstruacije, mučnina, povraćanje, povećana osetljivost dojki, nelagodnost tokom seksa i problemi u trudnoći.

Ponekad ciste nestanu spontano. Jedno od najćešćih rešenja jeste kontracepcija (pilula). To će pomoći u regulisanju nivoa hormona i ublažavanju simptoma. Ukoliko su ciste uporne i rastu, treba ih ukloniti operativnim putem.

Kada posetiti lekara

Većina slučajeva bola u stomaku sa leve strane će se rešiti u roku od 2 do 3 dana. Ovo posebno važi za slučajeve kada je bol uzrokovan blagim, prolaznim stanjima kao što je višak gasova ili zatvor. Trebalo bi potražiti medicinsku pomoć u sledećim slučajevima:

  • bol je veoma intenzivan ili se javlja iznenada
  • prisutni su i drugi simptomi kao što su visoka temperatura, krvava stolica, intenzivno povraćanje ili žuta boja kože
  • simptomi ne prolaze nakon dva dana
  • neobjašnjiv gubitak telesne težine.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo