Naslovna / Zdravlje

Zašto je bol u trtičnoj kosti jedan od najjačih koji možemo da osetimo

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 20. 09. 2022.

Koliko dugo traje i kako se leči bol u trtičnoj kosti kome su žene pet puta više sklonije od muškaraca, a koji može da se javi, na primer, i kada se prebrzo izgube kilogrami

bol u trtičnoj kosti Trtična (repna) kost ili trtica nalazi se u dnu kičmene moždine, ispod sakruma Foto: Shutterstock

Bol u trtičnoj kosti javlja se često, a ona je deo našeg tela koji čine poslednja kičmena četiri pršljenja. Oblika je ptičjeg kljuna okrenutog nadole. Trtična (repna) kost je, ako govorimo o funkciji – višak, odnosno, nije nam potrebna da bismo funkcionisali ili takozvani rudimentarni organ.

Bol u trtičnoj kosti ponekad je nepodnošljiv

Kokcigodinija, kokidinija, ili bol u trtičnoj kosti, kovanica je od reči coccyx (kokciks), što na latinskom jeziku znači kukavica (asocijacija na ptičji oblik) i dinia, što znači bol. Zbog pozicije ove kosti u našem telu, ona se, pored trtične naziva i repna kost.

Na taj deo tela mislimo i spominjemo ga retko, osim kada se pojavi problem. Trtična (repna) kost ili trtica nalazi se u dnu kičmene moždine, ispod sakruma. I baš u njemu može da se javi intenzivan bol nazvan kokidinija (kokcigodinija). Trauma same kosti (pad), povreda ili istegnuće mišića ili ligamenata oko nje, najčešći su uzroci bola. Bol je najnepodnošljiviji kada su simptomi posledica kombinovanih spomenutih razloga.

Koje karakteristike ima trtična kost

Kokciks se sastoji od tri do pet spojenih kosti (pršljenova). Koštana strukture u dnu kičme naziva se sakrum, a sa sakrumom je trtična kost povezana spletom mišića i ligamenata. Trtična kost, kao i ishijalna tuberoza (dve kosti koje čine dno naše karlice) na udaru su pritiska tela i težine kada sednemo. Dve trećine odraslih ima trtičnu kost koja je malo savijena umesto da je usmerena pravo, nadole. Previše zakrivljena trtična kost je abnormalna koštana struktura i stoga bolna.

U slučaju teže traume ili povrede, kokcigodinija može i obične, svakodnevne aktivnosti da učini neverovatno neprijatnim i bolnim. Takođe, na kokciksu (trtičnoj kosti) usled povrede može da dođe do pojave hematoma i modrica, pa čak i loma.

Bol u trtičnoj kosti može se javiti i od dugog sedenja i infekcija, retko od nekih tumora

U opisivanju simptoma, osobe kod kojih se javi bol u trtičnoj kosti (trtici) često kažu da je to jedan od najjačih koji su osetili. Kreće se od tupog, podmuklog bola do žestokih probadanja. Može da traje nedeljama i mesecima, pa i duže. Uzroci bola u trtičnoj kosti su:

  • spoljna trauma: modrice i hematomi usled povređene, slomljene ili iščašene trtice zbog pada ili udarca
  • unutrašnja trauma uzrokovana teškim porođajem ili predugim sedenjem na uskoj ili tvrdoj površini
  • infekcije, apscesi i tumori.

Zanimljivo je da je za jednu trećinu onih sa kokcidinijom uzrok nepoznat i ne može se tačno utvrditi ni nakon raspoloživih dijagnostičkih metoda.

Trtična kost češće boli žene, trudnice i gojazne osobe

Inače, žene imaju pet puta veću verovatnoću da dožive kokcidiniju od muškaraca. Odrasli i adolescenti ga osećaju češće nego deca. Gojazne osobe su tri puta podložnije ovom bolu od onih sa idealnom težinom prema skali indeksa telesne mase (BMI). Takođe, ranjivije su osobe koje prebrzo smršaju.

Neki poslovi koji zahtevaju duže sedenje ili sportovi poput biciklizma, takođe su faktor rizika. Tokom trećeg trimestra trudnoće, telo žene luči hormone koji omekšavaju područje između sakruma i trtice. To omogućava da se trtica pomera po potrebi tokom porođaja. Radi se o prirodnom procesu, ali takav pokret može previše da istegne mišiće i ligamente oko trtice, uzrokujući dodatni bol. Pritisak na ta meka tkiva sprečava ih da podupru trtičnu kost pod pravim uglom, što izaziva bol.

Koji su simptomi kokcidinije

To su:

  • jak, prodorni bol u repnoj kosti
  • jači bol pri ustajanju, ili pri sedanju iz stajanja
  • jači bol kada duže sedimo
  • bol tokom pražnjenja creva
  • bol tokom seksualnog odnosa.

Drugi srodni simptomi koji se mogu javiti sa kokcidinijom podrazumevaju:

  • depresiju
  • anksioznost
  • probleme sa snom
  • bolnu zadnjicu
  • bol u leđima.

Kako se dijagnostikuje kokcidinija

Anamneza najpre zahteva informacije o tome da li je bolu prethodila neka trauma ili porođaj. Pri fizičkom pregledu proverava se da li postoji očigledan prelom, deformitet, masa ili apsces (infekcija). Uz to, ako ima potrebe, radi se i:

  • rendgensko snimanje
  • CT skeniranje.

U slučaju sumnje na tumore, lekari savetuju MRI i scintigrafiju kostiju.

Da li je bol u trtičnoj kosti trajan ili prolazi i kako se leči

Većina ljudi se oporavlja bez bilo kakvog lečenja, a u 90 odsto slučajeva pomažu kućni lekovi i promena životnih navika. Na primer:

  • uzimanje NSAID lekova (ibuprofen) za smanjenje bolova i otoka
  • smanjenje vremena sedenja i naginjanje napred ako morate da sedite
  • tople kupke za opuštanje mišića i ublažavanje bolova
  • korišćenje specijalnog jastuka kada sedite
  • umereno korišćenje sredstava protiv previše čvrstih stolica i olakšavanje pražnjenja creva
  • istezanje i jačanje mišića donjeg dela leđa i karlice
  • nanošenje toplih ili hladnih obloga na donji deo leđa; držite ih ne duže od 20 do 30 minuta, nekoliko puta dnevno
  • nošenje široke odeće.

Ambulantni tretmani za bol u trtičnoj kosti

Hirurške opcije

  • delimična kokcigektomija (uklanjanje dela trtice) – sprovodi se izuzetno retko
  • totalna kokcigektomija (uklanjanje cele trtice — izuzetno retko).

Vreme oporavka od kokcigektomije može potrajati nekoliko meseci, u težim slučajevima i do godinu dana. Nažalost, ne postoji garancija da će bol nestati u potpunosti, pa i da se, ako imate loše životne navike, neće pojaviti ponovo.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Biljana Marjančević
22:00, 21. 03. 2023.
Odgovori

Poštovani, dana 30.3.2022 sam imala operaciju trtične kosti,rendgen je pokazao da je pod kutom od 90 stupnjeva prema unutra,uglavnom bolje je bila NEPODNOŠLJIVA,morala je biti operacija.Do loma je došlo NAŽALOST uslijed poroda,..I dalje imam bolove prema vagine,ne mogu dugo hodati,ležati na leđima,sreća nuždu obavljam.Ne mogu stalno biti na tabletama protiv bolova.Operacija ja bila u Zagrebu u Sestre Milosrdnice,gdje je dobro učinjena. Molim vas ako mi možete pomoći sa savjetima, jer imam sina 2,5 godine.Ja imam 40 god.Sama sa njim,suprug radi od jutra do mraka.To je Njemačka. Unaprijed se zahvaljujemo.Hvala

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo