Naslovna / Zdravlje

Krv u mokraći ukazuje na pojavu nekoliko oboljenja

Priredio/la: D. T.|17:00 - 22. 09. 2022.

Krv u urinu u tesnoj je vezi sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, a savet lekara je da treba odmah reagovati, čim se primeti ova pojava

krv u mokraći Krv u urinu u tesnoj je vezi sa ozbiljnim zdravstvenim problemima Foto: Shutterstock

Krv u mokraći ili hematurija može biti posledica nekog patološkog procesa u urinarnom sistemu. Crvena broja urina je vidljiva golim okom, s tim da boja mokraće nije uvek znak bolesti, jer nekada se javlja i posle konzumiranja određenih namirnica. Boja urina može biti ružičasta, jarko crvena, moguće je i prisustvo krvnih ugrušaka iz prostate, uretre (mokraćne cevi), bubrega.

Bitno je utvrditi uzrok hematurije

Krv u mokraći može biti prisutna tokom dužeg vremenskog perioda, ili se može pojaviti samo jednom. Bitno je otići kod lekara i utvrditi pravi uzrok hematurije. Kod muškaraca su učestali problemi s prostatom, a kod ovog pola se registruje i veći broj slučajeva raka bešike i bubrega. Karcinomi bubrega i bešike se manifestuju pojavom krvi u mokraći.  Krv u urinu nekada je i posledica infekcije, kada bakterije dospeju u uretru, bubrege, bešiku i izazovu upalu.

Krv u mokraći i kamen u mokraćnim putevima

Stanje je često kod kamena, koji se formira kada se ne isprazni bešika do kraja, preostali urin se kristališe, zgrudva i okameni. Urinarne infekcije se leče antibioticima, dok se kamenje uklanja operativnim postupkom. Bolesti bubrega su takođe uslov za pojavu krvi u mokraći. Ukoliko se stanje ne leči razvija se hronična bolest bubrega, koja može dovesti do velikih komplikacija, moguće dijalize i transplantacije organa.

Kako uvećana prostata može da dovede do pojave krvi u mokraći?

Krv u mokraći može biti simptom, najčešće u kasnijim fazama razvoja raka prostate. Benigno uvećanje prostate koje je posledica starenja, može da pritiska uretru, ograniči protok urina  i izazove krvarenje.

Krv u mokraći jedan je od simptoma nelečene uvećane prostate. Lekovi poput aspirina ili razređivača krvi, mogu uzrokovati hematuriju, ali i neke nasledne bolesti, kao na primer, neki oblici hemofilije.

Krv u mokraći uglavnom je posledica nekanceroznih stanja

Stručnjaci naglašavaju da je krv uglavnom posledica nekanceroznih stanja, ipak pošto je ona u tesnoj vezi sa ozbiljnim zdravstvenim problemima savet je da reagujemo na prvi znak pojave krvi u urinu.

Bol pri mokrenju, često i neodložno mokrenje, bol u stomaku, povišena telesna temperatura, povraćanje su neki od simptoma posle kojih bismo trebali da posetimo stručnjaka. Lekari ističu da je pravovremena dijagnostika najbolji način da se pobedi bolest, s tim da tamnija ili crvena boja mokraće nije uvek znak patoloških procesa, nekada se javlja posle konzumiranja određenih namirnica. Boja urina može biti ružičasta, jarko crvena, moguće je i prisustvo krvnih ugrušaka iz prostate, uretre (mokraćne cevi), bubrega.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo