Naslovna / Zdravlje

Difuzni karcinom želuca se razvija i godinama pre ispoljavanja simptoma

Piše: Marijana M. Rajić|12:53 - 26. 09. 2022.

Sa samo 52 godine života od difuznog karcinoma želuca preminuo je Radovan Radaković, nekadašnji golman „Partizana“, a o mogućim uzrocima bolesti i lečenju za eKlinika portal govori prof. dr Miloš Bjelović, specijalista opšte, digestivne hirurgije

Difuzni karcinom želuca dr Miloš Bjelović Anemija u srednjoj i starijoj životnoj dobi je čest simptom karcinoma želuca Foto: Privatna arhiva / Shutterstock

Difuzni karcinom želuca, uz intestinalni tip, spada u adenokarcinome – najčešće maligne tumore želuca. Ova podela se vrši na osnovu patohistološkog nalaza, a simptomi, dijagnostika i modusi lečenja su gotovo identični za oba tipa ovog malignog oboljenja.

Kojim simptomima počinje difuzni karcinom želuca

Početak bolesti, identično kao i kod drugih tipova karcinoma želuca, obično je asimptomatski, kaže u razgovoru za eKlinika portal profesor dr Miloš Bjelović, specijalista opšte, digestivne hirurgije i navodi:

U uznapredovalim stadijumima bolesti javljaju se gubitak apetita, nagon na povraćanje i mučnina, osećaj rane sitosti. Takođe, dolazi do bola u epigastrijumu, uz malaksalost i gubitak telesne mase. Žutica, otok trbuha ili otežano disanje zbog prisustva vode u plućima simptomi su odmaklih stadijuma.

Anemija kao ozbiljan upozoravajući znak

Jedan od upozoravajućih simptoma karcinoma želuca svakako je, naglašava naš sagovornik, hronična anemija. Ako za nju ne postoji jasan uzrok, obavezna je dijagnostika.

Prema rečima hirurga sa velikim iskustvom na polju malignih oboljenja ovog organa, kakvo je i difuzni karcinom želuca, krvarenje prouzrokovano malignim bolestima digestivnog trakta kao što su rak želuca ili debelog creva, posebno kod starijih osoba i onih srednje životne dobi, čest su uzrok anemije.

Difuzni karcinom želuca i intestinalni karcinom – sličnosti i razlike

Profesor Bjelović objašnjava da je klinička karakteristika važna za difuzni karcinom želuca to što je loše ograničen. Tačnije, ovi tumori su loše diferencirani.

– Slabije reaguju na hemioterapiju i imaju specifično širenje. Difuzni karcinom ulazi u zid želuca, širi se u žlezde i obično po trbušnoj maramici. Dakle, ima drugačiju i makroskopsku prezentaciju i biologiju u odnosu na intestinalni rak želuca. Za razliku od difuznog karcinoma želuca, intestinalni tumori su dobro (jasno) ograničeni. Obično se nalaze u završnom delu želuca. Nešto bolje reaguju na hemioterapiju, i šire se u žlezde i krvne sudove. Daje metastaze u jetri i plućima – kaže sagovornik našeg portala.

Dijagnostika i opcije lečenja za difuzni karcinom želuca

I postavljanje dijagnoze je, kaže prof. dr Bjelović, isto za oba tipa: rade se skener, endoskopija i biopsija.

– Što se tiče standarda lečenja, preoperativna hemioterapija se daje i za intestinalne i difuzne tumore. Hirurško lečenje je prva i najbolja terapijska opcija borbe protiv lokalne bolesti. Radikalna hirurgija podrazumeva odstranjivanje dela organa zahvaćenog tumorom, kao i okolnih limfnih žlezda. Savremeni operativni pristup, na sreću, nudi opcije minimalno invazivnih intervencija sa nekoliko malih hirurških rezova, umesto velikog reza na trbušnom zidu kod otvorenih/klasičnih operacija.

Šanse za preživljavanje zavise od stadijuma bolesti

Druge terapijske opcije, prema rečima prof.dr Miloša Bjelovića, kao što su hemioterapija, biološka, imunoterapija i zračenje, nemaju mogućnost korišćenja u cilju pokušaja izlečenja, već usporavanja rasta i širenje tumora.

Šanse za preživljavanje, kaže sagovornik eKlinika portala, zavise od stadijuma bolesti. Ako se otkrije u ranim fazama, velike su. Što je tumor više uznapredovao, raširio se kroz trbušni zid ili zahvatio žlezde, nažalost, smanjuju se.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Sefer
20:58, 26. 09. 2022.
Odgovori

Cesta kiselina mucnina bez bolova kasnenje stolice doktor kaze da je gastritis

Vesna
6:45, 28. 09. 2022.
Odgovori

Gastritis znam da imam dokazano….kad treba da imam pražnjenje imam muke podnosljice bolove i posle kao da ništa nije bilo…kao nervoza creva ..upravo sam imala jake nepodnosljive grčeve dva dana od ledja do ispod stomaka…naravno s prelivom…urgentno sam završila bolovi su se nakon 48h smirili infuzijomi buskopanom…sta mi je raditi dalje..hvala!!!

Milena
18:29, 28. 09. 2022.
Odgovori

Operisana pre 8 godina,odstranjen ceo želudac i slezina.
Izgleda da sam imala sreće i dobrog hirurga dr.Dejana Stojakova.

Operisana pra deset godina.izgleda da Sam imala srece dobar hirurg Dr Pesko I Dr Sabljak . Inace cetvrti stadium.
17:11, 07. 10. 2022.
Odgovori

Operisana pre deset godina.Dr Pesko I Dr Sabljak. cetvrti stadium, imala Sam srece.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo