Naslovna / Zdravlje

Hematohezija među prvim znacima ukazuje na rak creva i javlja se u 89 odsto slučajeva

Priredio/la: I. V. |17:00 - 23. 11. 2022.

Rak creva je vrlo komplikovana bolest koja se razvija u debelom crevu i kao i svi oblici karcinoma, rano otkrivanje značajno poboljšava šanse obolelog

Hematohezija rak creva Hematohezija je gastrointestinalno krvarenje kada se sveža, crvena krv javlja u stolici Foto: Shutterstock

Hematohezija je gastrointestinalno krvarenje kada se sveža, crvena krv javlja u stolici i može da bude pomešana sa njom ili da se izbacuje odvojeno. Ovo krvarenje obično dolazi iz debelog creva i u medicini se tumači kao simptom, a ne kao zdravstveno stanje. S tim u vezi, istraživanja su pokazala da je hematohezija simptom koji među prvima ukazuje na rak creva i javlja se u 89 odsto slučajeva.

Hematohezija među prvim simptomima ukazuje na rak creva

Hematohezija smatra se simptomom na koji se odmah reagovati s obzirom na to da je rak creva  četvrta najčešća dijagnoza karcinoma, a statistika preživljavanja je prilično sumorna. Rak creva je vrlo komplikovana bolest koja se razvija u debelom crevu. Kao i svi oblici karcinoma, rano otkrivanje značajno poboljšava šanse obolelog. Upravo to je razlog zašto se poseban akcenat stavlja na simptome ove bolesti. Sveža krv u stolici ili hematohezija zbog toga se smatra ranim znakom ili „crvenom zastavicom“. Poznato je da položaj tumora u crevima podstiče znakove u stomaku, ali one koji mogu da se primeti na stolici.

– Iako se rak creva može manifestovati na nekoliko različitih načina, uključujući osećaj nadutosti, promenu navika creva i bol u stomaku, jedan od najčešćih simptoma je krv u stolici, takođe poznat kao hematohezija – objašnjava specijalista kolorektalne hirurgije dr Anthony Antoniou iz  The Princess Grace Hospital i London Digestive Centre koji istražuje sve simptome kolorektalnih karcinoma.

Sveža krv u stolici javlja se kod 89 procenata obolelih

Hematohezija se opisuje kao prolazak sveže krvi kroz rektum i može često da bude pomešana sa izmetom. Krv u stolici, po rečima dr Antoniou, može da bude rani znak koji može da se uoči i koji može da pomogne ranom identifikovanju problema u fazi u kojoj karcinom može da se leči.  Štaviše, rektalno krvarenje bilo je jedan od najčešćih znakova koje je imalo 89 odsto pacijenata sa rakom creva u istraživanju, objavljenom u časopisu Annals of the Royal College of Surgeons of England.

U istraživanju je učestvovalo 183 učesnika, a istraživački tim je krenuo da istražuje ključne znake i simptome kolorektalnog karcinoma. Naučnici su podelili pacijente u dve grupe na osnovu stadijuma karcinoma, odnosno koliko je njihov rak uznapredovao. Glavni simptom kod 55 ispitanika u ranim fazama bila je hematohezija praćena drugim promenama u crevnim navikama.

– Ako se krv gubi iz creva, boja stolice će se promeniti. Ova promena boje zavisiće od toga gde se u crevima gubi krv. Ako je gubitak u gornjem delu creva, onda će stolica biti tamna ili čak crna. Gubitak krvi iz donjeg creva će se prikazati kao krvarenje i stolica svetlije boje. Krv može da se primeti i na toalet papiru – opisuje dr Anthony Antoniou.

Hematohezija nije jedini simptom koji može da otkrije rak creva

Međutim, hematohezija nije jedini simptom koji može da otkrije rak creva. Neki ljudi mogu da iskuse druge  znakove koji ukazuju na karcinom creva.

– Tu spada neobjašnjiva promenu u navikama creva, kao što je zatvor ili retka stolica ili čak promena veličine ili oblika stolice. Drugi simptomi su bol u stomaku, nelagodnost i nadimanje. Rak creva takođe može da izazove simptome izvan creva, koji se možda neće odmah povezati sa tumorom creva, kao što su ekstremni umor, gubitak težine i gubitak apetita. Stručnjaci ipak poručuju da ovi simptomi ne znače nužno da neko ima ovu smrtonosnu bolest jer zdravstveni problemi, u rasponu od celijakije do hemoroida, takođe mogu da izazovu ove simptome.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo