Naslovna / Zdravlje

Karcinom lojnih žlezda je agresivan rak koji se brzo širi na okolna tkiva

Priredio/la: I. V. |13:30 - 11. 12. 2022.

Bezbolna kvržica ili zadebljanje kože može da se pretvori u agresivan tumor koji se brzo širi, pre svega na limfne žlezde

karcinom lojnice Karcinom lojnice počinje u lojnim žlezdama kože koje proizvode sebum Foto: Shutterstock

Karcinom lojnih žlezda (lojnica) je retka vrsta raka koja počinje da se razvija upravo u lojnoj žlezdi na koži i to najčešće na očnim kapcima. Prvo se javlja kao bezbolna kvržica ili zadebljanje kože na kapku, dok na drugim delovima tela može da izazove izbočinu na koži, koja može da krvari ili da se pretvori u krasticu. Ovaj karcinom je agresivan i može brzo da raste, a ponekad se širi i na druge delove tela. Lečenje karcinoma lojnice često podrazumeva operaciju kojom se uklanja rak.

Šta je karcinom lojnih žlezda?

Karcinom lojnice počinje u lojnim žlezdama kože koje proizvode sebum (masnoću), koji štiti telo od mikroba. Smatra se agresivnim jer se brzo širi, i to pre svega na limfne žlezde, i može da se povrati nakon lečenja. Osim kapaka, karcinom lojnice može da se razvije na bilo kom delu telu s obzirom na to da se lojne žlezde nalaze ispod skoro cele površine kože, a posebno na područjima gde ima dlaka. Ovaj karcinom uglavnom pogađa žene od 60 do 80 godina. Međutim, i mlađi i stariji odrasli, kao i deca, takođe mogu da dobiju ovaj rak kože, posebno mlađih ljudi, koji su imali terapiju zračenjem glave ili vrata.

Šta izaziva karcinom lojnice i ko je u riziku da ga dobije?

Nije poznato šta izaziva ovaj rak, ali, kao i kod drugih karcinoma kože, izlaganje sunčevim ultraljubičastim zracima može da doprinese pojavi karcinoma lojnice. Takođe, poznato je i da ljudi sa retkom naslednom bolešću poznatom kao  Muir Torre sindrom (oblik Linčovog sindroma) verovatno mogu da razviju karcinom lojnice, kao i oni koji boluju od kolorektalnog, odnosno karcinoma debelog creva.

Pored starosti i izlaganja suncu, drugi faktori rizika za rak lojnice su:

  • Slab imuni sistem zbog stanja kao što su rak ili HIV i AIDS
  • Lekovi za transplantaciju organa
  • Lekovi za suzbijanje imunološkog sistema za artritis ili psorijazu.

Po kojim simptomima se prepoznaje ovaj karcinom?

Karcinom lojnice češće se javlja na gornjim kapcima, koji imaju mnogo lojnih žlezda. Međutim, ovaj tumor može da se javi i na donjim kapcima. Kako biste uočili kvržicu potrebno je nežno  povući kapak. Na kapku možete da primetite:

  • Čvrstu, okruglu, žutu bezbolnu kuglicu koja podseća na bubuljicu
  • Ranu koja krvari, teško ili uopšte ne zaceljuje, a zatim se ponovo vraća
  • Zadebljanu, žutu ili crvenu kožu u blizini trepavica.

Kada karcinom lojnice uznapreduje onda počinju da se javljaju i dodatni simptomi:

  • Gubitak trepavica
  • Izrasline koje se cure na gornjim i donjim kapcima
  • Crvenkaste oči koje podsećaju na konjunktivitis
  • Problemi sa vidom.

Kako se postavlja dijagnoza i leči karcinom lojnice?

Dermatolog će izvršiti biopsiju kože kako bi proverio ćelije raka pod mikroskopom. Ako tumor utiče na očne kapke, pregled može da obavi i oftalmolog (očni lekar) koji takođe može da uradi biopsiju. Ako biopsija kože pokaže da je prisutan karcinom lojnice, tim lekara dalje postavlja dijagnozu i određuje lečenje. Lekar takođe proverava da li se tumor proširio na limfne čvorove ili druge organe.

Ovaj karcinom leči se hirurškim tretmanima kao što su:

  • Široka lokalna ekscizija za isecanje (izrezivanje) tumora zajedno sa marginom normalnog okolnog tkiva
  • Mohs operacija za uklanjanje kancerogenog tumora i okolnog zdravog tkiva (ivice) u fazama kako bi se osiguralo da su sve ćelije raka nestale
  • Radioterapija se može uraditi ako pacijent nije kandidat za operaciju
  • U zavisnosti od obima procedure, možda će biti potrebna rekonstruktivna operacija. Ova procedura može da umanji ožiljke i poboljša funkciju kapaka i simetriju lica.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo