Naslovna / Zdravlje

Suzni kanal može da se zapuši posle bakterijske infekcije oka

Priredio/la: D. T.|15:00 - 04. 03. 2022.

Dakriocistorinostomija je operacija suznog kanala kojom se suzama omogućava da ponovo otiču u nos

suzni kanala Suzni kanal može da se zapuši usled zapaljenja suzne kesice, najčešće posle bakterijske infekcije oka Foto: Shutterstock

Suzni kanal može da se zapuši usled zapaljenja suzne kesice, najčešće posle bakterijske infekcije oka. Stanje se prvo leči konzervativnm pristupom – oblogama, masažom ili antibioticima. U slučaju da dođe do komplikacija, preporučuje se operacija, stručno poznata kao  dakriocistorinostomija, kojom se sprečava taloženje sadržaja u suznoj kesici i omogućava protok suza. Dakriocistorinostomija je operacija čiji je cilj da se stvori komunikacija suzne kesice i nosa, kako bi suze mogle da otiču u nos. Postupak se može izvesti malim rezom na koži, ili endoskopskom metodom, a oba su podjednako uspešna.

Suzni kanal može da se upali i da boli

Na očnim kapcima se nalazi mali otvor kroz koji otiču suze. Na primer, kada trepćemo vlažimo oko, tečnost se uliva u suznu kesu, koja vodi do suznog kanala, koji obilazi koštane strukture nosa i dospeva u nosnu šupljinu. Simptomi upale očnog kanala su hronično suzenje oka, nekada praćeno i konjunktivitisom ili bolom u suznom kanalu i okolnom području.

Uzroci začepljenja suznog kanala

U većini slučajeva nije poznat uzrok začepljenja suznog kanala. Nekada je posledica zdravstvenih problema, usled urođene anatomske anomalije oka, hronične upale sinusa, opstrukcije tumora, trauma nosa, konjunktivitisa. Oftalmolog će pregledati suzni kanal kako bi utvrdio da li postoji opstrukcija i mogući uzrok problema. Pre operacije možda će biti potrebno uraditi i pregled magnetnom rezonancom ili CT skeniranje.

Dakriocistorinostomija kao otvorena procedura

Hirurg kroz mali rez u predelu ispod oka i pored nosa pravi otvor od suzne kese do nosne šupljine. Kroz suzno-nosni kanal postavlja se silikonska cevčica, koja održava prohodnost kanala. Cevčica se u kanalu nalazi najviše & meseci.

Dakriocistorinostomija kao endoskopska procedura

Tokom endoskopskog postupka dakriocistorinostomije, operaciju rade stručnjak za sinuse i oči. Novi otvor se stvara direktno od suzne kese do nosne šupljine. Kroz nos koristeći endoskop, hirurg stvara otvor u kosti i povezuje suznu kesu i nosnu šupljinu. Oftalmološki hirurg postavlja malu cevčicu kako bi novi suzni kanal bio otvoren.

Kada suzni kanal mora da se operiše?

Cilj operacije jeste da se ublaže simptomi prekomernog suzenja oka i stvaranja sekreta. Neće svakom ko ima blokirane suzne kalale biti potrebna dakriocistorinostomija, koja se češće primenjuje kod odraslih osoba, nego kod dece. Doktor će na početku savetovati konzervativno lečenje, koje uključuje tople obloge, masažu ili antibiotik, ako je u pitanju infekcija. U slučaju da su simptomi jači i da lečenje ne urodi željenim efektima, moguće je da će biti potrebna operacija. Na primer, ako je blokada suznog kanala posledica tumora, biće potrebna drugačija operacija.

Koji su rizici operacije i kako izgleda postoperativni tok?

Svaki operativni zahvat nosi određene rizike. Moguće je da dođe do pomeranja cevčice, koja je postavljena u kanal, krvarenja, infekcije, pojave ožiljaka, ako se operacija ne radi endoskopski, ili da sama operacija bude neuspešna. Rizici zavise od godina pacijenta i od  opšteg zdravstvenog stanja.

Dakriocistorinostomija se radi u lokalnoj, delimičnoj ili opštoj anesteziji. U lokalnoj anesteziji,  anestetikom se oblaže nosna šupljina. Operacija je moguća i u opštoj anesteziji. Većina pacijenta istog dana posle operacije ide kući. U postoperativnom toku nekada se koriste i antibiotici, kako bi se sprečile moguće infekcije.

Postavljena cevčica ili stent se uklanja nekoliko nedelja nakon operacije. U slučaju krvarenja, temperature, jakog bola i otoka, obavezno se treba javiti doktoru. Savetuje se i da se oko zaštititi od pritiska, da se spava na suprotnoj strani, niti oko treba jako pljuskati vodom pri umivanju. Takođe, preporučuje se i izbegavanje svakog fizičkog napora.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo