Naslovna / Zdravlje

Upale sinusa su česte tokom zime, pomažu li inhalacije kad je zapušen nos

Piše: Danijela Tadić|8:45 - 26. 12. 2022.

Upotreba inhalacionih sredstava, toplih inhalacija,’’parenja nad šerpom sa eteričnim uljima’’, u akutnim upalama sinusa najčešće je prva greška. Topla vodena para pravi reaktivni otok sluznice nosa i uz prolazno, kratkotrajno ’’čišćenje nosnih duplji’’, vrlo brzo samo pogorašava postojeće stanje, kaže otorinolaringolog dr Miloš Švraka

upale sinusa Dr Švraka: Fiziološki rastvori imaju svoju opravdanost u lečenju, ali nikako ne mogu biti sredstva prvog izbora u lečenju bilo koje respiratorne infekcije, kako akutne tako i hronične Foto: “ORL Medic“ / Shutterstock

Upale sinusa definišu se kao upala sluznice nosa i paranazalnih sinusa koje karakterišu određeni simptomi i znaci, kao što su zapušen nos, sekrecija iz nosa, bol u predelu čela i/ili lica, osećaj facijalnog pritiska, pritisak ili bol u zubima gornje vilice. Upale sinusa su nešto češće tokom hladnih meseci, kada u pokušaju da ublaže bolove i prodišu na nos mnogi pacijenti nesvesno pogoršaju stanje. Upale sinusa se, kako ističu lekari, ne leče inhalacijama, “parenjem nad šerpom s eteričnim uljima”.

Upale sinusa su jedno od najčešćih respiratornih oboljenja

Upale sinusa su jedno od najčešćih respiratornih oboljenja, na svetskom nivou učestalost iznosi 6-15 odsto, navode stručnjaci. U razvijenim zemljama sveta, na primer u Sjedinjenim Američkim Državama, akutne i hronične upale sinusa spadaju u red od deset najskupljih oboljenja sa ukupnim troškovima lečenja od oko 20 milijardi dolara godišnje.

-Upale sinusa su jedno od najčešćih oboljenja koje iziskuje prepisivanje antibiotika i zbog toga je pravilno lečnje od izuzetne važnosti u kontekstu globalne krize rezistencije na antibiotike. Kako kroz istoriju tako i danas postojale su različite definicije i podele upala sinusa. S obzirom na to da su se definicije vrlo razlikovale, tako se u praksi sreću različiti stavovi o tome šta se proglašava upalama sinusa što često pravi poteškoće u dijagnostici i lečenju – kaže za portal eKlinika otorinolaringolog dr Miloš Švraka.

Godine 2020. Evropska i Internacionalna rinološka asocijacija kao i Konfederacija evropskih otorinolaringologa donela je obimne preporuke za definisanje, dijagnostiku, lečenje i prevenciju upala sinusa (EPOS – EUROPEAN POSITION PAPER ON RHINOSINUSITIS AND NASAL POLYPS 2020), objašnjava dr Švraka. Od ovih referentnih institucija preporučeno da se slede njihove preporuke i smernice kako bi dijagnostika i lečnje bili jednaki u svim delovima sveta, precizra doktor.

Akutne upale sinusa česte tokom hladnih dana

Po svom toku, sinuziti se dele na akutne i hronične. Akutni su oni kod kojih simptomi ne traju duže od 12 nedelja, a karakteriše ih nagli početak i potpuno nestajanje svih simptoma u ovom periodu.

Najčešći uzročnici akutnih upala sinusa su virusi. Zbog toga se, sa prvim hladnim danima i porastom broja virusnih respiratornih infekcija, povećava učestalost upala sinusa. Klinička slika akutnih virusnih upala siniusa je obično blaga do srednje teška. U toku akutne respiratorne infekcije kada imamo zapušen nos, bistru sekreciju, povišenu telesnu temperaturu obično se razvija osećaj pritiska u predelu čela, korena nosa i lica. Bol najčešće nije jako izražen, pacijenti više opisuju nelagodu ili pritisak u licu i čelu. Sekrecija iz nosa je bistra, bol je blagog do srednjeg intenziteta sve vreme trajanja infekcije. Ovakve forme obično potraju po nekoliko dana i uz simptomatsku terapiju prolaze – objašnjava dr Švraka.

Bakterijske upale mogu da se nadovežu na virusnu infekciju

Posle vrirusnih druge po učestalosti su bakterijske upale sinusa. Najčešći uzročnici su bakterije streptokok, hemofilus i moraksela, kaže dr Švraka.

-Bakterijske upale sinusa najčešće su rinogenog porekla, to jest, ulazno mesto infekcije je sluznica nosa. Ove upale mogu da se nadovežu na postojeću virusnu infekciju, ili od samog početka da se razviju kao bakterijske. Karakteriše ih mnogo agresivniji tok i jasno izražena simptomatologija. Glavobolja u predelu čela i lica postaje vrlo izražena, bol je pulsirajućeg karaktera, pojačava se pri savijanju glave unapred kada je vrlo intenzivan, bol se prenosi na zube u gornjoj vilici, uz uzimanje analgetika kontrola bola nije potpuna, temperatura je obično visoka – navodi doktor.

Potrebno je pravovremeno dijagnostikovati i lečiti bolest

Dr Miloš Švraka ističe da navedene simptome pacijenti ne smeju ignorisati i da je zato potrebno da se odmah jave lekaru kako bi se stanje na vreme dijagnostikovalo i lečilo.

-Iako su akutne upale sinusa danas lako rešive bolesti, odlaganje lečenja može vrlo brzo dovesti, naročito kod bolesnika sa hroničnim bolestima, imunokompromitovanih pacijenata do po život opasnih komplikacija koje, i u današnje vreme, mogu imati teške posledice i smrtni ishod – upozorava dr Švraka.

Šta su dentogeni sinuziti?

Posebnu formu upala sinusa čine takozvanu dentogeni sinuziti. Ove upale sinusa nastaju kao posledica širenja infekcija sa korenova zuba na sluznicu gornjeviličnih sinusa i obavezno je istovremeno timsko lečenja stomatologa i otorinolaringologa, dodaje doktor.

Žašto su kod dece upale sinusa ozbiljnije bolesti?

Upale sinusa moguće su u svakom životnom dobu, ali dr Švraka navodi da upale sinusa kod dece nisu tako česte kao kod odraslih. Procenjuje se da u ukupnoj svetskoj populaciji upale sinusa kod dece čine 1-3 odsto od ukupnog broja respiratornih infekcija.

– Kod dece su upale sinusa obično mnogo ozbiljnije bolesti iz više razloga; koštane strukture lica su ’’sunđeraste’’ i vrlo prijemčive za brže širenje infekcije, nezreo je imunološki sistem, a moguće su i poteškoće u prepoznavanju ovih stanja – naglašava dr Švraka.

Multifaktorijalna priroda hronične upale sinusa

Hronične upale sinusa su one forme bolesti čiji simptomi (u kontinuitetu ili ne) traju duže od 12 nedelja tokom jedne godine, bez potpunog povlačenja simptoma i znakova. Dr Švraka objašnjava da se danas smatra da su hronične upale sinusa multifaktorijalna oboljenja.

-Postoje predisponirajući faktori za njihov nastanak: alergije respiratornih puteva, polipi u nosnim dupljama i sinusima, rad u zagađenoj sredini, aerozagađenje, urođene bolesti nosa (deformiteti septuma ili dveijacije) – dodaje doktor.

Kako se leče virusne upale?

Upale sinusa se leče u zavisnosti od uzroka bolesti. Dr Švraka navodi da se najčešće virusne upale sinusa leče simptomatski i ne iziskuju primenu antibiotika. Ova oboljenja prolaze spontano uz simptomatsku terapiju.

Obično je dovoljno par dana mirovanja, kapi za nos ili sredstva koja redukuju otok respiratorne sluznice kojih na tržištu ima veliki broj. Oni, najčešće, u svom sastavu imaju sredstva za redukciju otoka sluznice i analgetik, pa terapija ovim lekovima biva dovoljna – kaže doktor.

Topla vodena para samo pogoršava stanje

S drudge strane, bakterijske upale sinusa se leče antibioticima uz ostalu simptomatsku terapiju koju uvek mora da sprovodi lekar. Postoje kako ističe dr Švraka, brojni komercijalni proizvodi koji ’’obećavaju’’ brza izlečenja gotovo svih bolesti, do nivoa da im se pripisuju magične moći što se svakodnevno može videti i u sredstvima javnog informisanja.

-Lečenje hroničnih upala sinusa uvek mora da sprovodi specijalista otorinolaringolog i u pojedinim slučajevima lečenje uključuje i hirurške metode. Postoje kontroverze i zablude u tretmanu sinusitisa. Najčešće ih pacijenti prave sami, kada dobiju neku od formi upala sinusa. Upotreba inhalacionih sredstava, toplih inhalacija,’’parenja nad šerpom sa eteričnim uljima’’, u akutnim upalama sinusa najčešće je prva greška. Topla vodena para pravi reaktivni otok sluznice nosa i uz prolazno kratkotrajno ’’čišćenje nosnih duplji’’ vrlo brzo samo pogorašava postojeće stanje – upozorava doktor.

Prenaglašena je upotreba fizioloških rastvora za nos

Dr Švraka pojašnjava da se ove metode kontrolisano, savetuju kod hroničnih formi upale sinusa, ali svakako uz konsultaciju sa lekarom.

-Takođe, prenaglašena je upotreba fizioloških rastvora u nos, inhalacije fiziološkim rastvorima i slično i kada treba i kada ne treba. Fiziološki rastvori imaju svoju opravdanost u lečenju, ali nikako ne mogu biti sredstva prvog izbora u lečenju bilo koje respiratorne infekcije, kako akutne tako i hronične – ističe dr Švraka.

Preterivanje u korišćenju bilo kojeg sredstva može biti štetno

Doktor dodaje da se često kroz praksu susreće sa roditeljima kojima je savetovano da deci nekritično ispiraju nos sprejevima, špricevima, različitim komercijalnim spravama i kada su deca zdrava, jer se veruje da je to način da sprečimo infekcije.

–  Opravdano je fiziološke rastvore koristiti u akutnim infekcijama nosa, jer blagotvorno deluju na ’’propiranje’’ sluzi koja se tada prekomerno stvara. Za takve vrste terapije na tržištu postoje brojna sredstva i uvek treba birati neki od sprejeva sa oblom pumpicom, koristiti ih kada je nos preterano zapušen, kod male dece pred podoj ili hranjenje. Nos ima jako složenu funkciju i preterivanje u korišćenju bilo kojeg sredstva može biti samo štetno – kaže dr Miloš Švraka.

Šta raditi kada je vazduh u sobi suv?

Doktor dodaje i da u zimskim mesecima kada su nepovoljni mikro i makroklimatski uslovi, naročito u sezoni centralnog grejanja, nekritična ispiranja nosa ovim sredstvima ne donose nikakve zdravstvene koristi i samo mogu da remete normalnu funkciju nosne sluznice (EPOS 2020).

-Kada je vazduh u prostorijama tokom zime zbog grejanja suv, ne treba da vlažimo nos, već vazduh koji udišemo. Na ovaj način dobijamo adekvatan vazduh i nos obavlja svoju normalnu funkciju – precizira dr Švraka.

Uža oblast kojom se bavi dr Švraka je rinoalergologija kao i hirurgija nosa i paranazalnih sinusa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo