Naslovna / Zdravlje

Obostrana upala pluća nekada zahteva i dodatni kiseonik

Priredio/la: S.St.|13:00 - 20. 01. 2023.

Obostrana pneumonija je stanje dosta ozbiljnije od upale pluća, a ukoliko se jave 3 karakteristična simptoma potrebno je potražiti hitnu pomoć

obostrana upala pluća Obostrana pneumonija je zapaljenje izazvano infekcijom vazdušnih kesa u oba plućna krila Foto: Shutterstock

Obostrana upala pluća ili pneumonija pogađa oba plućna krila i može da bude ozbiljnija od upale pluća u samo jednom plućnom krilu. Pri postavljanju dijagnoze pneumonije, lekari određuju  da li je u pitanju bakterijska ili virusna infekcija, da li se nalazi na različitim mestima u plućima i da li je ograničena na jedno plućno krilo ili se razvila u oba.

Šta je obostrana upala pluća? 

Pneumonija koja pogađa oba plućna krila poznata je kao obostrana ili dvostruka upala pluća. I dok se obostrana pneumonija ne razlikuje previše od pneumonije koja pogađa jedno plućno krilo, kada infekcija ili upala utiču na veću površinu pluća, verovatno će biti ozbiljnije stanje.

Obostrana, dvostruka ili bilateralna pneumonija je termin koji se koristi kada postoji zapaljenje izazvano infekcijom vazdušnih kesa u oba plućna krila – objašnjava dr Thomas Monaco sa Baylor College of Medicine.

Delovi pluća koji su zahvaćeni pneumonijom, bilo na jednom ili oba plućna krila nazivaju se alveole. Alveole su male vazdušne kese u obliku balona u plućima i u njima se obavlja razmena gasova. Svaka alveola je okružena kapilarima koji dovode krv zasićenu ugljen dioksidom, a odvode krv zasićenu kiseonikom. Kada se te vazdušne kese inficiraju i upale, počinju da se pune tečnošću ili gnojem, navode stručnjaci National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). To, zauzvrat, može izazvati sve one neželjene simptome kao što su kašalj, groznica, jeza i otežano disanje.

Simptomi obostrane pneumonije

– Ne postoji stvarna razlika u tipu simptoma dvostruke, obostrane upale pluća u odnosu na upalu pluća koja pogađa jedno plućno krilo. Kod pojedinačne pneumonije, oseća se bol u grudima, ali samo na jednoj strani. Kod obostrane, javlja se sa obe strane. Ali, budući da obostrana pneumonija pogađa oba plućna krila, ovo stanje je teže – objašnjava pulmolog dr Raymond Casciari iz St. Joseph Hospital.

Uopšteno govoreći, u najčešće simptome pneumonije spadaju:

  • bol u grudima kada dišemo ili kašljemo
  • jeza
  • kašalj sa ili bez sluzi
  • temperatura 
  • nizak nivo kiseonika u krvi, mereno pulsnim oksimetrom
  • kratak dah.

Neke osobe sa upalom pluća mogu da imaju i druge simptome kao što su glavobolja, bol u mišićima, umor, mučnina, povraćanje i dijareju.

Šta izaziva upalu pluća?

Upalu pluća obično izazivaju bakterije, virusi ili gljivice, bez obzira na to da li je obostrana ili jednostrana i obično je veća verovatnoća da će se virusne infekcije pojaviti u oba plućna krila.

– Lista infekcija koje mogu izazvati pneumoniju oba plućna krila je duga, ali virusne infekcije su češće – kaže dr Monaco, navodeći SARS-CoV-2 virus kao glavni primer. Dr Monaco izdvaja i vrstu bakterije koja takođe može da dovede do obostrane upale pluća. 

– Postoji i grupa atipičnih bakterija, Micoplasma pneumoniae, koje izazivaju upalu pluća, ali manje težak, blaži slučaj bolesti – rekao je dr Monaco, a poznato je i da još jedan oblik bakterije – Legionella pneumophila, u velikoj meri utiče na oba plućna krila. 

Pulmolozi ističu da nije uvek važno koja vrsta mikroba je izazvala infekciju. Važni su i osnovni faktori rizika osobekoji mogu da povećaju rizik od teže upale pluća:

  • ako je neko pušač
  • ako neko preterano konzumira alkohol
  • srčana oboljenja
  • bolesti pluća, poput astme ili hronične opstruktivne plućne bolesti (HOBP)
  • imunokompromitovane osobe
  • veoma mlade ili veoma stare osobe
  • postojanje druge osnovne bolesti, poput dijabetesa ili raka.

Kako se leči obostrana i jednostrana upala pluća?

Lečenje obično zavisi od toga šta je uopšte izazvalo upalu pluća, a tretmani mogu da budu sledeći:

  • Antibiotici: „Ako je neko relativno zdrav i dobije bakterijsku upalu pluća, obično je lečenje ambulantno i to antibioticima. U težim slučajevima, potrebno je intravenozno davanje antibiotika u bolnici.
  • Odmor: Zdravstveni radnici obično preporučuju odmor i što više tečnosti ako je virusna upala pluća. U slučaju virusne obostrane upale pluća, možda neće biti potrebni nikakvi lekovi
  • Antivirusni lekovi: U teškim situacijama, može da pomogne antivirusni lek kao što je remdesivir
  • Antifungici: Antifungalni lek može da pomogne u lečenju gljivične upale pluća. I, kao i antibiotici, u slučaju težeg oblika dvostruke pneumonije, biće potrebno intravenozno davanje leka
  • Pomoć za disanje: Veća je verovatnoća da će pacijentima sa upalom pluća u oba plućna krila biti potreban dodatni kiseonik ili eventualna podrška mehaničkog ventilatora.

Ukoliko je dijagnoza „obostrana upala pluća“, pulmolozi kažu da na treba paničiti. Simptomi koji ukazuju na hitan slučaj uključuju teške probleme sa disanjem, veoma visoku temperaturu ili ekstremni bol u grudima. Ako se osete bilo koji od ovih simptoma, treba potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo