Naslovna / Zdravlje

Nizak krvni pritisak i uzroci koji do njega mogu dovesti

Priredio/la: S.St.|13:00 - 22. 02. 2023.

Nizak krvni pritisak ili hipotenzija kod zdravih osoba obično nije ozbiljno medicinsko stanje. Međutim, ako se javi kao posledica kardiovaskularnog oboljenja, ona može da bude fatalna

nizak krvni pritisak Mozak obično šalje signale na prve simptome hipotenzije a vrtoglavica i mučnina, kao znak upozorenja se mogu javiti i prilikom naglog ustajanja iz kreveta Foto: Shutterstock

Nizak krvni pritisak se definiše kada se prilikom merenja dobiju vrednosti od 90/60 mmHg ili niže. Ako imamo i simptome kao što su vrtoglavica i mučnina, to može biti znak da je naš krvni pritisak prenizak (hipotenzija) i da organizam ne može dobro da funkcioniše.

Merenje krvnog pritiska

Veći broj, ili sistolni krvni pritisak, daje informacije kako srce radi a njegova vrednost zavisi od toga koliko su jake kontrakcije, koliko ima otkucaja srca u minuti i kakav je otpor krvnih sudova. Donji broj, ili dijastolni krvni pritisak, meri pritisak između otkucaja, dok se srce opušta i puni krvlju. Pritisak možemo da merimo kod lekara u ordinaciji ili kod kuće.

Nizak krvni pritisak i njegovi simptomi

Mozak obično šalje signale na prve simptome hipotenzije. Pored vrtoglavice i mučnine, možemo da budemo loše raspoloženi, da nam nedostaje energije i da teško možemo da razmišljamo trezveno. Kod nekih osoba vrtoglavica može da dovede do toga da se onesveste, da ih oblije hladan znoj, da ubrzano dišu, imaju zamagljen vid ili bol u grudima. Ako je nizak pritisak uzrokovan dehidracijom, može da se oseti i neuobičajena žeđ.

Uzrok za nizak krvni pritisak mogu da budu prošireni krvni sudovi

Kada se krvni sudovi šire, dolazi do smanjenja otpora cirkulacije koja dovodi do slabog volumena tečnosti u krvnim sudovima. Ovo stanje može da izazove upotreba nekih lekova, posebno onik koji se zovu vazodilatotori. Uzrok mogu da budu i povrede kičme koje oštećuju određene nerve, ozbiljne bakterijske infekcije i alergijske reakcije. Hormonski problemi kao što je Adisonova bolest, koja slabi nadbubrežne žlezde, takođe mogu da budu razlog.

Manje krvi kao uzrok

Manja količina krvi znači manji pritisak na vene i arterije. Povreda može da izazove krvarenje, bilo spoljašnje ili  unutrašnje. Ovaj problem može da nastane i ako ne pijemo dovoljno tečnosti ili ako imamo anemiju. Ponekad se bubrezi oslobode previše tečnosti zbog bolesti ili korišćenja određenih lekova, poput diuretika.

Nizak krvni pritisak zbog problema sa srcem

Određeni lekovi, zajedno sa problemima sa hormonima, oštećenjem srca ili zastojem električnih signala, mogu da dovedu do toga da srce kuca slabije, što dovodi do smanjenja krvnog pritiska. Može da se desi i da srce nije tako snažno kao što je nekada bilo zbog srčanog udara, srčane insuficijencije ili problema sa zaliscima, pa ne pumpa dovoljno krvi.

Brzo i naglo ustajanje

Obično kada iznenada ustanemo, telo šalje signal mozgu da je velika količina krvi otišla do nogu i stomaka. Zato mora da „pumpa“ još više kako ne bi izgubili svest. Ali ponekad, mozak ne primi poruku dovoljno brzo i tada se javlja vrtoglavica. U tim situacijama može doći i do gubljenja svesti. Lekari ovaj problem nazivaju „ortostatska hipotenzija” ili „vazovagalna sinkopa”.

Postavljanje dijagnoze

Kada lekaru saopštimo naše simptome, analize krvi mogu pomoći da se dijagnostikuje razlog niskog krvnog pritiska. Elektrokardiogram, ultrazvuk i drugi testovi proveravaju zdravlje srca. Valsalva manevar posmatra nervne signale koji kontrolišu naše srce i krvne sudove, a test „nagibnog stola” ustanovljava kako naše telo reaguje na promene položaja.

Nizak krvni pritisak i njegovo lečenje

Lečenje zavisi od uzroka. Možda ćemo morati da lečimo stanja zbog kojih imamo nizak krvni pritisak. Ako su lekovi problem, možda ćemo morati da ih promenimo ili smanjimo dozu, ali uvek prvo treba da razgovaramo sa svojim lekarom. Drugi lekovi mogu pomoći u povećanju krvnog pritiska ako je potrebno, a kompresione čarape mogu pomoći da se krv podigne sa mesta gde se nakuplja u nogama. Ako nemamo dosadne i uznemirujuće simptome, možda nam neće biti potrebno lečenje.

Promene životnih navika

Smanjenje simptoma niskog krvnog pritiska možemo da sprovedemo i kod kuće.

  • dodavanje malo više soli u ishranu, uz prethodnu konsultaciju sa lekarom
  • unos veće količine vode, osim ako nam lekar nije ograničio unos tečnosti, održava volumen krvi, što podiže krvni pritisak
  • smanjen unos alkohola; alkohol može nas dehidrira i tako smanji volumen krvi i krvni pritisak
  • treba da jedemo više malih obroka koji sadrže malo ugljenih hidrata, umesto tri velika, ako nam pritisak padne nakon jela.

Kada treba da odemo kod lekara

Ako se osećamo zbunjeno, smeteno ili primetimo brzo, plitko disanje, slab, ubrzan puls i hladan znoj, možda smo u stanju šoka (ekstremna hipotenzija). U ovom slučaju odmah treba zvati hitnu pomoć. Ali niže očitavanje krvnog pritiska, posebno bez drugih simptoma, obično nije znak velikog problema. Ako počnemo da osećamo vrtoglavicu ili nesvesticu treba da se obratimo lekaru.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
NENAD
16:02, 28. 09. 2023.
Odgovori

posle ugradnje stenta pritisak je bio u redu 120 sa 80 posle godinu dana pao je na 105 sa 60 tako je do dan danas uzimam terapiju aspirin protekt vazotal rosuhol i prenese.hvala unapred na savetu

NENAD
16:05, 28. 09. 2023.
Odgovori

posle ugradnje stenta pritisak normalan 120 sa 80 posle godinu dana pao je na 105 sa 60 tako jw+e i danas ima li razloga za brigu.hvala unapred

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo