Naslovna / Zdravlje

Benigni tumori srca češći su od malignih, šta ih izaziva i kakve su posledice

Priredio/la: Ma.R.|13:30 - 29. 01. 2023.

Iskustvo pacijentkinje kojoj je zbog drugih problema slučajno otkriven tumor srca, slikovit je primer za retko oboljenje najvažnijeg mišića u našem telu

Tumori srca Benigni tumori srca su neuporedivo češći od malignih, a srce je zbog svoje građe više sklono nekim drugim oboljenjima Foto: Shutterstock

Tumori srca su veoma retki, ali mogući. Srčane bolesti su na vrhu liste vodećih uzroka smrti u mnogim zemljama sveta, ispred karcinoma. Srećom, studije kažu da se primarni tumori srca događaju tek 1,38 ljudi od 100.000 osoba godišnje.

Tumori srca: koje su karakteristike malignih, a koje benignih

– Većina tumora srca, oko 75 procenata, benignog su porekla, što znači da se ne radi o malignim oboljenjima. Rak koji se širi (metastazira) na srce iz pluća, dojke ili sa nekog drugog organa na kome postoji primarni karcinom, mnogo je češći (metastatski rak srca). Ali, kada tumori počnu u srcu, oni su najverovatnije rezultat genetskih malformacija. Generalno, srce nije uobičajeno mesto, odnosno organ koji je predisponiran za pojavu i razvoj raka – kaže Monika Leja, kardio-onkolog (University of Michigan Frankel Cardiovascular Center in Ann Arbor).

Zašto su tumori srca tako retki

Naučnici kažu da je razlog sastav samog srca i njegova struktura. Srce se sastoji od vezivnog tkiva, a rak tog tkiva je retkost, objašnjava dr Scott Schuetze, kolega dr Leja. On dodaje da se umesto u organima koji su iste građe kao srce, rak češće javlja u epitelnom tkivu koje oblaže organe kao što su prostata, dojka, debelo crevo, pankreas, želudac, jednjak i koža.

– Kardiohirurg ili kardio-onkolog „susret“ sa tumorom srca može da doživi jednom, ili nijednom tokom cele svoje karijere – opisuje dr Monika Leja koliko su ovi slučajevi zaista retki u lekarskoj praksi.

Kako se leče tumori srca

Umesto toga, srce je sklono bolestima koje utiču na krvne sudove, kao što su ateroskleroza ili hipertenzija. Objašnjenje je jednostavno, jer srce zavisi od protoka krvi. To je ključna stvar za „posao“ koji obavlja, kaže dr Scott Schuetze i dodaje da je srce takođe podložno bolestima koje utiču na funkciju mišića ili pumpanja. Veliki uticaj na to imaju i uslovi života svakog čoveka ponaosob.

– Što se tiče tumora srca, budući da je većina benigne prirode, oni se obično uspešno rešavaju operacijom. Ako ne bismo operisali benigne tumore srca, ono bi doslovno moglo da eksplodira, jer bi pritisak na krvne sudove izazvao moždane udare. Maligni tumori srca se leče hemoterapijom ili operacijom, a ponekad i u kombinaciji, u zavisnosti od vrste tumora – objašnjava Michael Reardon, kardiotorakalni hirurg u Houston Methodist Hospital.

Iskustvo pacijentkinje kojoj je sasvim slučajno otkriven tumor srca

Godinama se Jan H. Mitchell (62) iz države Tenesi osećela loše. Umor koji je činio bolesnom, nesrećnom i neupotrebljivom za bilo koje aktivnosti kada se jedva vrati sa posla, bio je, prema njenim rečima, nestvaran. Bila je bez energije, a bez jasnog razloga zašto se tako oseća. Išla je od doktora do doktora, bez rešenja. Konačno, jedan lekar je naložio skener žučne kese. Tada je tehničar koji je snimao primetio tumor – u njenom srcu. Bio je veličine teniske loptice, a potvrdilo se da je benignog karaktera.

Jan H. Mitchell je hitno hospitalizovana kako bi joj bila urađena operacija na otvorenom srcu i uklonjen tumor. Operacija uklanjanja dovela je do toga da dobije atrijalnu fibrilaciju. Lekari su učinili sve da spreče stvaranje krvnih ugrušaka, pa je pacijentkinja lečena sa velikom pažnjom kako bi se sprečilo da se stvore i eventualno izazovu moždani udar. Penzionisana učiteljica i danas je zdrava i živa, uživa sa porodicom i unucima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo