Naslovna / Zdravlje

Oticanje nogu – šta sve može biti uzrok ovog stanja

Priredio/la: S.St.|19:00 - 16. 03. 2023.

Otečene noge obično predstavljaju prolaznu smetnju, koja se može javiti nakon predugog stajanja ili sedenja. Česta je pojava i tokom trudnoće. Otečena stopala, međutim, mogu da budu i znak upozorenja na ozbiljnija zdravstvena stanja

otečene noge Do ovog stanja dolazi kada naš organizam zadržava previše vode Foto: Shutterstock

Oticanje nogu u većini slučajeva nije razlog za brigu, kao što su manje povrede koje se lako leče. S druge strane, uzrok mogu da budu neke bakterijske infekcije, posledice infekcije ili hronične bolesti bubrega, hormonalne disfunkcije, ishrane bogate solima, posledica umora, trudnoće, oboljenja jetre, srca… S obzirom na to da neki uzroci mogu biti znaci ozbiljnog zdravstvenog stanja, za njih je potrebna hitna lekarska pomoć.

Oticanje nogu zbog edema

Do ovog stanja dolazi kada naš organizam zadržava previše vode. U tom slučaju mogu da oteknu stopala, ali i ruke i lice. Ovo može da se desi nakon dugog leta avionom ili ako satima stojimo, dok je kod nekih žena ovo česta pojava oko mesečne menstruacije. Otok obično nestaje sam od sebe, ali ponekad može biti znak zdravstvenog problema kao što je nizak nivo proteina, srčana insuficijencija ili bolest bubrega ili jetre.

Povreda

Ako se spotaknemo ili napravimo pogrešan korak, otečeno stopalo može biti znak slomljene kosti ili uganuća – kada se pokida čvrsto, fleksibilno tkivo koje povezuje kosti oko gležnja. Stopalo i skočni zglob verovatno će da oteknu, jer se krv sliva u to područje kako bi ga izlečila. Treba da potražimo lekarsku pomoć ako nas mnogo boli, ako ne možemo da stanemo na nogu ili ako ne izgleda dobro.

Trudnoća može da bude razlog za oticanje nogu

Stopala mogu da oteknu što je prirodni deo trudnoće, jer telo žene zadržava više vode kada očekuje bebu. Otok može biti gori krajem dana ili nakon dugog stajanja. Ovo obično nije znak za uzbunu niti je problem za majku ili bebu, ali može biti neprijatno.

Preeklampsija

Mnoge buduće mame imaju otečene noge, ali ako otok prate glavobolja, mučnina, otežano disanje ili bol u stomaku, to može biti znak preeklampsije. Preeklampsija ne počinje pre najmanje 20 nedelja trudnoće i povezana je sa visokim krvnim pritiskom. Ovo stanje može da ošteti jetru ili bubrege i može biti ozbiljno ako se ne leči. U slučaju da trudnica ima neki od ovih simptoma, obavezno mora da se obrati lekaru.

Limfedem

Limfedem je otok koji se javlja kada su jedan ili više limfnih čvorova (male žlezde koje su deo imunološkog sistema) oštećeni ili uklonjeni, kao što se to često dešava tokom lečenja raka. Kao rezultat, telo oslobađa manje tečnosti, što može da dovede do otoka u rukama, nogama i stopalima. Ovo može da bude i posledica oštećenja limfnih sudova ili drugih abnormalnosti u limfnom sistemu. Tretman za lečenje ovog problema je pneumatska kompresija. Na zahvaćenim područjima nosi se rukav u koji se s vremena na vreme upumpava vazduh kako bi se izvršio pritisak i pomogao da se tečnost ukloni. Takođe mogu da pomognu vežbe, masaža i kompresijski rukavi ili čarape.

Hronična venska insuficijencija

Krv se iz nogu i stopala venama vraća u srce, a venski zalisci je sprečavaju da se vrati nazad. S godinama dolazi do oštećenja zalistaka, ali i zahvaljujući dugotrajnom stajanju ili sedenju. Oštećenje zalistaka može da bude i posledica krvnih ugrušaka. Ako se krv ne vraća u srce onako kako bi trebalo, može da se sakuplja u nogama i stopalima i izaziva oticanje.

Srčana insuficijencija uzrok oticanja nogu

Kada srce ne pumpa krv kako bi trebalo, ona ne teče u smeru u kom bi trebalo i može da vrati u noge i stopala i izazove oticanje. Kod srčane insuficijencije skoro da je nemoguće ležanje u horizontalnom položaju, srce kuca brže ili u neuobičajenom ritmu i može biti teško da se dođe do daha. U ovom slučaju odmah treba da se potraži medicinska pomoć.

Oboljenje bubrega

Bubrezi filtriraju otpadne materije iz krvi. Ako ne rade kako treba, zbog dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, u krvi može da ostane previše soli (natrijuma). Zbog toga organizam zadržava više vode nego što bi trebalo. Gravitacija povlači vodu nadole, pa stopala i gležnjevi otiču.

Oboljenje jetre

U slučaju hepatitisa (zapaljenje jetre) ili prekomernog konzumiranja alkohola, jetra mora stalno da se regeneriše. To može da dovede do toga da ožiljno tkivo zameni zdravo tkivo, a jetra prestane da radi kako treba. U tom slučaju može da se nakupi previše tečnosti u stomaku, nogama i stopalima, zbog čega oni mogu da oteknu.

Šta možemo da uradimo da smanjimo oticanje nogu

Odmor, stavljanje leda, kompresija i podizanje nogu najkorisniji su kod uganuća i slomljenih kostiju, ali sve ovo može da pomogne i ako su stopala otečena iz drugih razloga. Ako se odmaramo i podignemo stopala, tečnost će se povući iz stopala. Led krvne sudove sužava ograničavajući protok krvi i pomaže kod bolova. Posebne izuzetno čvrste čarape, kompresivne čarape, ili zavoji za stopala mogu da pomognu da se tečnost povuče iz stopala. Ukoliko svakih sat vremena ustanemo i prošetamo se, to će otežati nakupljanje tečnosti na bilo kom mestu i održavaće protok krvi kroz telo. Sve što kolena i zglobove čini aktivnim može da pomogne.

Neki lekovi koji se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska, dijabetesa i upale mogu da budu uzrok zadržavanja viška vode u organizmu, a to može dovesti do oticanja stopala. Drugi lekovi, diuretici, mogu da smanje oticanje, jer pomažu organizmu da se oslobodi tečnosti tako što teraju na češće mokrenje. Uvek treba razgovarati sa lekarom pre nego što se promene lekovi ili se prekine sa njihovim uzimanjem.

Kada se treba obratiti lekaru

Odmah treba potražiti medicinsku pomoć ako su stopala otečena i ako nemate daha ili imate bol u grudima. To mogu biti znaci nagomilane tečnosti ili krvnog ugruška u plućima. Obratite se lekaru ako:

  • u natečenom stopalu ostaje udubljenje nakon što ga pritisnete
  • koža u natečenom delu izgleda rastegnuta ili puca
  • imate bol i otok koji ne nestaje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
milan
19:24, 22. 01. 2024.
Odgovori

Vec duze vremena imam otecene gleznjake. Lekar mi je prepisao detralex 1000 mg
pio sam 3 meseca ,pomoglo je ali nije u dovoljnoj meri.. Otkucaji srca su 47 sto nije dovoljno.
koristio sam lek Dilacor. Lekar mo je ovaj lek ukinuo i bio je u pravu.

Milan selicratina@gmail.com
17:06, 24. 03. 2024.
Odgovori

Opis je vec dat gore.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo