Naslovna / Zdravlje

Na mijelom, rak kostne srži, ukazuje promena jednog parametra u mokraći

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 27. 02. 2023.

Mijelom pogađa područja u kojima imamo aktivnu koštanu srž, a to podrazumeva ruke, noge, ramena, kao i kičmu, lobanju, karlicu i grudni koš. Nazivamo ga multipli, jer cilja više mesta u telu

Mijelom Kada telo reaguje na infekcije i napad patogena, plazma ćelije stvaraju antitela Foto: Shutterstock

Mijelom je vrsta raka krvi, koja se razvija iz ćelija kostne srži zvanih plazma ćelije. Iako je i dalje nauci nepoznato zašto do njega dolazi, jasno je da se radi o autoimunom procesu u kome antitela napadaju patogene, ali i zdrave ćelije kostne srži.

Kostna srž, plazma ćelije i mijelom

Kostna srž (kod nas odomaćen izraz „koštana srž“), je sunđerasto tkivo koje se nalazi u unutrašnjosti delova naših kostiju. Upravo kostna srž proizvodi različite vrste krvnih zrnaca, koji sačinjavaju našu krv.

Plazma ćelije su deo imunskog sistema, a normalne, zdrave plazma ćelije stvaraju proteine, zapravo, antitela. Ova antitela se takođe nazivaju i imunoglobulini. Kada telo reaguje na infekcije i napad patogena, plazma ćelije stvaraju antitela. Za različite infekcije proizvode se različita antitela, koja štite i uništavaju bakterije i viruse i tako nas od njih i štite. Postoji 5 glavnih tipova antitela (imunoglobulina) – A, G, M, D i E.

Kako se u ćelijama kostne srži razvija mijelom

Mijelom se razvija kada dođe do promene (mutacije) u DNK plazma ćelija. Laički rečeno, „uputstvo“ o tome kako ćelija treba da se ponaša, poremeti se u DNK, i  kostana srž pravi nove, abnormalne ćelije – ćelije melanoma, najčešće poznatog i kao multipli mijelom. One tada prozvode drugačiji, neadekvatan oblik jednog od tipova antitela, u nemogućnosti da pomognu u borbi protiv patogena i infekcija.

Krvne ćelije i mijelom

Da bismo razumeli kako i zašto mijelom utiče na naš organizam, potrebna je ilustracija procesa koji u telu obavljaju krvne ćelije (zrnca), šta proizvode i kako, kada je situacija normalna. Kostna srž kontrolisano stvara krvne ćelije, kada su našem telu potrebne. Sve krvne ćelije počinju razvoj kao ćelije istog tipa i nazivaju se matične ćelije. Kako se razvijaju (sazrevaju), pretvaraju se u jednu od tri vrste krvnih zrnaca:

  • bela krvna zrnca (leukociti)
  • crvene krvna zrnca (eritrociti)
  • trombociti (trombociti).

Plazma ćelije se razvijaju iz vrste belih krvnih zrnaca, zvanih B limfociti. Kod mijeloma se stvara previše plazma ćelija i sve su istog tipa. One praktično prezasite kostnu srž, a to znači da nema dovoljno prostora za stvaranje normalnih belih, crvenih krvnih zrnaca i trombocita.

Inače, mijelom je češći kod muškaraca nego kod žena.

Na mijelom ukazuje promena jednog parametra u mokraći

Postoji i jedan indikator koji ukazuje na multipli lijelom. Karcinomski izmenjeni plazmociti oslobađaju samo jednu vrstu antitela poznatog pod imenom paraprotein. On u našem telu nema nijednu korisnu funkciju. Ali, ukazuje na multipli mijelom, koji se često dijagnostikuje i prati upravo proverom i kontrolom ovog paraproteina.

Testovi krvi i urina su način dijagnostikovanja i praćenja mijeloma. Mijelom, za razliku od nekih drugih rakova krvi, ne formira kvržicu ili tumor. Većina problema koje izaziva su posledica nakupljanja i taloženja abnormalnih plazma ćelija u koštanoj srži i paraproteina u telu.

Mijelom pogađa područja u kojima imamo aktivnu koštanu srž. To podrazumeva ruke, noge, ramena, kao i kičmu, lobanju, karlicu i grudni koš. Nazivamo ga multipli, jer cilja više mesta u telu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Слађана Ђокић-Видић
20:39, 27. 02. 2023.
Odgovori

Хвала Вам пуно на веома исцрпном чланку о овој болести. Мој син од пре 4 год има дијагнозе
R162 и D473. Рекли су нам да је то „најбоља“ варијанта ових крвних болести😒. Молила бих цењену докторку ако може, и ако је то Ваша пракса да ми докторка Зорица нешто ближе појасни да ли су то исте или сличне болести. Унапред хвала и све најлепше Вам желим.
С поштовањем Слађана из Земуна.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo