Naslovna / Zdravlje

Redovan noćni san štiti vitalne organe, šta se dešava kada se poremeti biološki sat

Priredio/la: D. T.|17:00 - 21. 03. 2023.

Odgovarajuća ishrana i fizička aktivnost godinama su bili dva stuba dobrog zdravlja. Redovan noćni san nije bio toliko u fokusu istraživača, pa stručnjaci smatraju da i nije iznenađenje što se većina osoba u nedostatku slobodnog vemena, prvo odrekne nekoliko sati sna

budđenje tokom noći- spavanje- san Nauka još nema odgovor na pitanje zašto neke ljude probudi svaki šum Foto: Shutterstock

Redovan noćni san, uz kvalitetnu ishranu i odgovaraću fizičku aktivnost su najbolji način da zaštitimo zdravlje i usporimo biološko starenje. Nesanica, smenski rad i „žrtvovanje noćnog sna“ zarad malo više slobodnog vremena, sa druge strane su faktori rizika za razvoj bolesti vitalnih organa. Istraživači naglašavaju i vezu između smenskog rada, rizika od dijabetesa i depresije. Studija objavljena u časopisu The Journal of American Heart Association ispitivala je podatke 2.000 osoba starijih od 45 godina i potvrdila sumnje na koja su ukazala i prethodna istraživanja.

Šta se dešava kada se „biološki sat poremeti“?

– Sve više je dokaza o povezanosti neredovnog sna i kardiovaskularnog rizika – rekla je dr Kelsie M. Full docent na Vanderbilt University Medical Center in Nashville u Tenesiju. Poremećaji na nivou cirkadijalnog ritma način su da se pronikne u čvrstu povezanost redovnog noćnog sna i srčanih bolesti. Kada se “biološki sat poremeti“ raste rizik od povećanja arterijskog pritiska.

Skoro sve kardiovaskularne radnje, uključujući i otkucaje srca, krvni pritisak i funkciju endotela kontroliše i cirkadijalni ritam – navodi dr Full.

I srcu je potreban odmor

I srce je mišić kojem je potreban odmor, kaže dr Donald M. Lloyd-Jones, Northwestern University. Tokom faza sna, sa izuzetkom REM faze, srce sporije radi i omogućava. Tokom većeg dela ciklusa spavanja, osim REM faze, otucaji srca se usporavaju, omogućavajući srcu da se „regeneriše“.

– U slučaju da nereodovo spavamo ili da se često budimo tokom noći srce nije u mogućnosti da se odmori na najbolji mogući način – objašnjava Lloyd-Jones.

Tri stuba dobrog zdravlja

Stručnjaci naglašavaju da redovan san može biti pravi eliksir za na naše telo i zajedno sa fizičkom aktivnošću i uravnoteženom ishranom, najbolja zaštita od bolesti i preranog starenja tela.

Loš san i neadekvatna ishrana deo su jednog te istog začaranog kruga – misli dr Nour Makarem, Columbia University Mailman School of Public Health.

Odgovarajuća ishrana i fizička aktivnost godinama su bili dva stuba dobrog zdravlja. Redovan noćni san nije bio toliko u fokusu istraživača, pa stručnjaci smatraju da i nije iznenađenje što se većina osoba u nedostatku slobodnog vemena, prvo odrekne nekoliko sati sna. Lekari naglašavaju da je zdravim odraslim osobama, u zavisnosti od individualnih potreba, dovoljno 7 do 9 sati redovnog noćnog sna.

8 činilaca kardiovaskularnog zdravlja

Godine 2022. američki kardiolozi su prepoznali 8 činilaca koji su ključni za dobro kardiovaskularno zdravlje. To su:
• Kvalitetna ishrana
• Odgovarajuća fizička aktivnost
• Izbegavanje aktivnog i pasivnog pušenja
• Kvalitetan san
• Odgovarajuća telesna težina
• Dobra kontrola holesterola
Kontrola nivoa šećera u krvi
• Kontrola krvnog pritiska

Bitno je da razvijemo dobre navike kada je u pitanju redovan san, da idemo na spavanje i da se budimo uvek u isto vreme. U slučaju da smo umorni u toku dana, dozvoljen je san od najduže 30 minuta. Istraživači naglašavaju da je potvrđeno da kratak poslepodnevni san može biti okrepljujući za telo u istoj meri kao i kvalitetan noćni san.

Savet je da za fizičko vežbanje rezervišemo neke ranije sate u toku dana, dobro je i da izbegavamo obilne i začinjenje obroke, spavamo u tamnijoj i malo hladnijoj prostoriji. Bolje ćemo spavati ako pre odlaska u krevet isključimo mobilne uređaje, TV ekrane i sve izvore plavog svetla koji mogu negativno uticati na naš „unutrašnji časovnik“.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo