Naslovna / Zdravlje

Do čega može dovesti nedostatak vitamina B12 u organizmu

Priredio/la: D. T.|17:00 - 07. 03. 2023.

U najtežim slučajevima moguće je i stanje koje se zove sindrom hroničnog umora, usled kojeg je pacijent veoma iscrpljen, žali se na bolove u telu, prisutni su kognitivni poremećaji

jutarnji umor i b12 Jak umor se nekada može pobediti samo dobrim navikama i uzimanjem vitamina B12 Foto: Shutterstock

Jak umor često je posledica nedostatka vitamina B12 koji je esencijalni nutrijent za sintezu DNK i pravilno funkcionisanje centralnog nervnog sistema. Jak umor, glavobolja, depresija, poteškoće sa koncentracijom najčešći su simptomi manjka važnog B12 vitamina. U najtežim slučajevima moguće je i stanje koje se zove sindrom hroničnog umora, usled kojeg je pacijent veoma iscrpljen, žali se na bolove u telu, prisutni su kognitivni poremećaji.

Vrednosti vitamina B12

Vitamin B12 organizam nije u mogućnosti da sam stvara. Glavni izvor ovog vitamina su namirnice životinjskog porekla, pa je manjak čest kod osoba na posebnom načinu ishrane, ali i zbog neke bolesti, upotrebe određenih lekova. Preporučene vrednosti B12 su više od 200 pg/mL, nivoi od 200–600 pg/mL smatraju se graničnim. Manjak vitamina B12 se određuje kada su vrednosti ispod 200 pg/mL. Ovo stanje se često zapaža kod dojilja, starijih osoba, dece. Jak umor i bleda koža najčešći su znaci koji mogu da nam ukažu na manjak vitamina B12.

Kako savladati jak umor?

U slučaju deficita B12, lekar će ako je neophodno propisati tačno doziranu suplementaciju. U nekim slučajevima moguće je umor, koji je jedna od najčešćih posledica manjka B12, savladati i određenim načinom ishrane. Stručnjaci preporučuju prirodne izvore B12 koji su najčešće životinjskog porekla.

Ovog vitamina ima tradicionalno najviše u iznutricama, mesu, jajima, mleku. I pored toga što je potrebno više podataka koji bi potvrdili pozitivan učinak B12 , u savladavanju sindroma hroničnog umorapostoje nagoveštaji da bi ovaj vitamin mogao da bude od pomoći. Lekari savetuju i promenu načina života i redovan san.

Anemija kao krivac za umor

Vitamin B12 neophodan je za pravilan rad ćelija. Manjak ovog vitamina uslovljava slabiju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca snabdevenost kiseonika ćelijama i umor. Nedostatak B12 ili folata može izazvati megaloblastnu anemiju, koju karakteriše pojava velikih nezrelih crvenih krvnih zrnaca koji ne mogu da dopremaju krv sa kiseonikom do tkiva i organa.

Pacijenti se zato osećaju jak umor i iscrpljenost. Anemija povezana sa nedostatkom B12 manifestuje se i bledom kožom. U najtežim slučajevima visok nivo bilirubina usled razgradnje crvenih krvnih zrnaca, može dovesti do pojave žutice.

Zašto se javlja manjak vitamina B12?

Osobe koje ne jedu mleko, meso i jaja su u riziku od manjka vitamina B12. Pojedine bolesti kao Kronova bolest mogu sprečiti organizam da apsorbuje dovoljno vitamina B12. Neki lekovi kao što su inhibitori protonske pumpe, mogu da izazovu nedostatak ovog vitamina.
Stručnjaci ističu da je vitamin B12 bitan za dobro funkcionisanje centralnog nervnog sistema i stabilno mentalno zdravlje. Manjak B12 se dovodi u vezu sa rizikom od razvoja depresije.

Nizak nivo B12 može dovesti do pojave veće količine aminokiseline homocisteina, oksidativnog stresa, oštećenja DNK, ćelijske smrti i depresije. U najtežim slučajevima manjak B12 može usloviti nastanak psihoze i poremećaja raspoloženja. Moguće su teškoće sa koncentracijom, jer B12 utiče na centralni nervni sistem. Manjak B12 utiče na motoričke i senzorne nervne funkcije, pa se javljaju  grčevi i slabost mišića. Poremećaj koordinacije, kada osobe ima teškoća pri hodu i balansiranju može biti posledica nedostatka B12.

B12 i folna kiselina

Deficit B12 utvrđuje se analizama krvi, radi se kompletna krvna slika sa perifernim razmazom, utvrđuju se i nivoi metilmalonske kiseline, homocisteina. Pošto je B12 vitamin koji nam daje energiju, stručnjaci savetuju dodatne količine  B12 u slučajevima jake iscrpljenosti i umora.

Studija koje proučavaju vezu između sindroma hroničnog umora i manjka B12 su u ranoj fazi, ali za sada postoje nagoveštaji o dobrom delovanju B12 na sindrom hroničnog umora. Studija iz 2015. dala je dobre rezultate kod pacijenata koji su bili na injekcijama B12, ali koristili i dodatak folne kiseline.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Svetlana
7:51, 08. 03. 2023.
Odgovori

Čitam redovno objave i sviđaju mi se, ako može da se obradi i EPISTAXA krvarenje iz nosa ima mnogo pacijenata od dece pa do nas starijih sa tim problemom bilo bi nam veoma korisno da pročitamo i saznamo osim onog osnovnog tamponade i sl, uzrok višestrukih ponavljanja a nije visok pritisak u pitanju. Poz

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo