Naslovna / Zdravlje

Noćni bol u stomaku: Koji su mogući razlozi i kada se javiti lekaru

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 16. 03. 2023.

U proceni hitnosti reakcije na noćni bol u stomaku najvažnije je sagledati moguće uzroke, ali ako se bol javlja učestalo, intenzivira ili udruži sa još nekim simptomima, svakako treba kontaktirati dežurnu lekarsku službu

Bol u stomaku Neka stanja poput gorušice ili kamena u žuči pogoršavaju se ako smo preterali sa hranom pre odlaska u krevet Foto: Shutterstock

Noćni bol u stomaku je neprijatan sam po sebi, ali nosi i dodatni strah jer se događa u toku noći, posebno kada je iznenadan. Dijapazon mogućih uzroka je širok: od nekih akutnih i hroničnih stanja, do loših navika.

Treba li da se zabrinemo kada nas probudi bol u stomaku

U većini slučajeva, noćni bol u stomaku prolazi sam od sebe i ne zahteva hitnu medicinsku pomoć. Međutim, svakako ga ne treba shvatati olako ako se javlja tokom dužeg perioda ili učestalo, kao isti, ili simptom koji se intenzivira. Noćni bol može da bude izazvan stanjima kakva su divertikulitis, kamen u bubregu, netolerancija na određenu hranu, alergije, konstipacija, Kronova bolest, druge bolesti creva ili problemi sa grlom. Sledi lista najčešćih mogućih uzroka.

1. Gasovi su čest razlog za noćni bol u stomaku

Nema osobe koja ponekad sebi ne da oduška i opusti se za večerom sa prijateljima ili rodbinom. Hteli biste da probate od svega po malo, pa se onda zalije vinom… U trenutku hedonizma je lepo i opišteno. Međutim, iz sna vas budi bol i uživanje „dolazi na naplatu“…

Velike su šanse da je ovakav noćni bol u stomaku rezultat gasova. Problemi sa želucem, varenjem i probavom su izuzetno česti kada se izađe iz uobičajenog režima ishrane, a posebno kada se pretera u hrani ili piću. Noćni bol u stomaku može da bude i posledica ustajale ili nedovoljno kuvane, odnosno termički obrađene hrane. Takođe, previše obilan i težak obrok u bilo koje doba dana često može da se pretvori u gasove. Tipično mesto bola je gornji deo stomaka.

2. Bol u stomaku i refluks kiseline

Refluks kiseline je osećaj kada se kiselina iz našeg želuca vraća nazad, u jednjak. Radi se o jednom od uobičajenih digestivnih poremećaja koji se često javlja noću, iako je moguć u svakom delu dana. Kod nekoga ga izaziva nešto ljuto što pojedemo, kod nekog začinjeno, kod neko masno. Pržena hrana takođe dovodi do bolova u stomaku povezanih sa lošim varenjem i gorušicom. Ako legnete u krevet odmah nakon večere, šanse da imate refluks kiseline se povećavaju.

3. Sindrom iritabilnog creva (IBS) je često stanje i može da se desi svima

Noćni bol u stomaku može da bude isprovociran i sindromom iritabilnog creva. Većina ljudi doživljava gasove, nadimanje i promenu pokreta creva u ovom stanju, a javlja se i kod dece i kod odraslih. Mogući uzroci su promena statusa crevne flore i bujanje loših bakterija, stres ili neadekvatna ishrana.

4. Kamen u žuči i bol u stomaku

Pojeli ste nešto zdravo i lagano, ali ste se ipak probudili zbog bola u stomaku. Potpuno je ispravno zapitati se da li se možda radi o nekom akutnom stanju, koje ipak zahteva lekarsku pomoć. U velikom broju slučajeva se ispostavi da je noćni bol u stomaku rezultat kamena u žučnoj kesi. Kamen u žuči ponekad izaziva intenzivan bol u stomaku upravo tokom spavanja. Ako ste pritom imali i obilan obrok, simptomi kamena u žuči će se pogoršati.

5. Čir na želucu

Jedan od simptoma čira na želucu je burna reakcija kada je želudac određeni vremenski period bez hrane. Noć je svakako vremenski period kada stomak ostaje prazan, bez aktivnog unošenja namirnica. Čir na želucu izaziva pulsirajući bol, posebno tokom sna.

Šta činiti kada nas probudi bol u stomaku

I reakcija i odgovarajući tretman za noćni bol u stomaku noću zavise od razloga. Na primer, ako je bol uslovljen gasovima, locirajte koja hrana vam ih izaziva. Ako imate periodične bolove u stomaku tokom noći više od dva puta nedeljno, trebalo bi da se obratite gastroenterologu. U slučaju iznenadnog ili nepodnošljivog bola, takođe se odmah treba javiti lekaru ili dežurnoj medicinskoj ustanovi. 

Stanja kao što su refluks kiseline ili sindrom iritabilnog creva mogu da se kontrolišu najpre promenom životnih navika i režimom ishrane, a ako to ne da rezultate, slede lekovi. U pojedinim slučajevima, kao što je kamen u žuči ili bubrezima, biće potrebno hirurško uklanjanje. Njime će rešiti i bol u stomaku, ali i drugi simptomi ako su prisutni. Naravno, pre toga sledi opsežna dijagnostika.

Možemo li da izbegnemo ovaj bol i šta su mere prevencije

Postoji niz preventivnih mera koje možemo da preduzmemo protiv noćnih bolova u stomaku. Većina mera predostrožnosti zahteva umerenost u načinu života. To su:

  • izbegavajte prejedanja (prekomernog unošenja hrane) pre spavanja
  • uvođenje lagane, barem kratke šetnje nakon obroka
  • izbegavanje konzumiranja teških obroka tokom noći, ali i grickanja
  • voditi računa ako postoji intolerancija na neke namirnice
  • izbegavajte da jedete prženu ili masnu hranu uveče ili noću
  • ograničite unos alkohola
  • koristite viši jastuk za spavanje ako vam odgovara takav položaj
  • redovno uzimajte terapiju za svoje hronične bolesti
  • izbegavajte određenu hranu koja proizvodi gasove (kupus, karfiol, brokoli, kupus, pasulj)
  • nemojte piti kafu pred spavanje ili noću
  • pokušajte da ograničite unos citrusnog voća i paradajza, posebno pre spavanja
  • žvaćite hranu polako i zatvorenih usta
  • izbegavajte razgovor dok jedete
  • radite vežbe za jačanje trbušnjaka.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo