Naslovna / Zdravlje

Osobe alergične na kikiriki mogu imati problem i sa drugim mahunarkama, otkrili holandski naučnici

Priredio/la: I. V. |13:00 - 12. 04. 2023.

Alergije na hranu su dosta uobičajene, ali i opasne.  To je navelo istraživače da ispitaju da li su već alergični ljudi u opasnosti i od drugih namirnica, a ne smo od jedne

alergija na kikiriki Alergije na hranu su dosta uobičajene, ali i opasne.  Foto: Shutterstock

Alergija na kikiriki može da bude izazvana i nekim drugim mahunarkama bogatih proteinima, vitaminima i vlaknima, koje se koriste kao zamena za meso, otkrili su istraživači sa University Medical Center Utrecht u Holandiji. Njihova studija objavljena je u časopisu Frontiers in Allergy. S obzirom na to da su alergije na mahunarke, poput soje ili kikirikija, dosta uobičajene, ali i opasne, istraživači su analizirali da su alergični ljudi u opasnosti  od proteina koji ne potiču od mesa, napravljenih od različitih mahunarki.

Alergija na kikiriki nastaje i zbog zamene za meso

– Povećanje potrošnje mahunarki automatski može da uveća broj alergija na ove namirnice. Štaviše, nove mahunarke, koje se koriste kao zamena za meso, mogu da izazovu alergijske tegobe kod pacijenata, koji su već alergični na neku od mahunarki – istakao je dr Mark Smits sa University Medical Center Utrecht, koji se sa kolegama istražiovao koliko često se kod ovih pacijenata javlja senzibilizacija i alergija na različite mahunarke.

Ljudi razvijaju alergije na hranu kada njihov imuni sistem pomeša proteine hrane sa potencijalnom pretnjom za organizam i počne da proizvodi antitela na imunoglobulin E (IgE). Osetljivi pojedinci mogu, nakon ponovnog izlaganja istoj hrani, da razviju simptome alergije.

Ljudi alergični na kikiriki, istu reakciju mogu da dožive i zbog druge hrane

Istraživači objašnjavaju da osobe, koje reaguju na jednu hranu, mogu da odreaguju i na drugu, i tada je reč o takozvanoj koalergiji. Koalergije su praćene ko-senzibilizacijom, u kojoj pacijenti proizvode antitela na imunoglobulin E protiv nekoliko namirnica. Ko-senzibilizacija može da bude uzrokovana unakrsnom reaktivnošću, gde se IgE antitela vezuju za proteine iz više namirnica jer proteini dele slične strukture. Ovo stanje može da dovede do dijagnostikovane koalergije, ali ne uvek – jer, moguće je da neko bude ko-senzibilan na neku hranu, ali da ne doživi reakciju kada je pojede. To je navelo istraživače da se zapitaju da li pacijenti sa specifičnim alergijama na mahunarke reaguju na druge mahunarke?

Alergija na više mahunarki zaista postoji, ali ne i simptomi

Dr Smits i njegov tim za studiju su izabrali pacijente alergične na mahunarke sa Klinike za alergologiju pri University Medical Center Utrecht i podelili ih u 6 grupa prema alergijama na  kikiriki, soju, grašak, lupinu (vučiku), sočivo i pasulj. Svi pacijenti imali su alergije potvrđene oralnim izazovom hrane ili pozitivnim IgE testom. Svaka različita grupa testirana je na antitela na imunoglobulin E protiv drugih mahunarki.

Rezultati su pokazali da veliki broj pacijenata proizvodi antitela protiv više od jedne mahunarke. Međutim, klinički podaci pokazali su da je samo mali deo ovih pacijenata imao stvarne simptome – istakla je dr Kitty Verhoeckx, druga autorka studije.

Alergija na kikiriki najčešća je kod osoba osetljivih na razne mahunarke

Svih šest grupa pacijenata pokazalo je kosenzibilaciju na dodatne mahunarke, a skoro 1/4 pacijenata bila je osteljiva na sve mahunarke. Zanimljivo je da su skoro svi pacijenti alergični na  pasulj bili osetljivi i na druge mahunarke. Osobe alergične na grašak, lupinu ili sočivo takođe su  bile osetljive na druge mahunarke, a kod pacijenata sa alergijom na kikiriki i soju, koalergije na grašak, lupinu, sočivo i pasulj bile su retke. Međutim, utvrđeno je da su ljudi, koji su imali alergije na grašak, lupinu, sočivo i pasulj, bili koalergični na kikiriki ili soju. Takođe, pacijenti sa alergijom na kikiriki često su bili koalergični na soju, i obrnuto.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo