Naslovna / Ishrana

Azuki pasulj preporučuje se osobama sa dijabetesom, a i ne nadima stomak

Priredio/la: Ma.R.|14:00 - 14. 12. 2021.

Azuki pasulj učestvuje u procesu razlaganja složenih ugljenih hidrata kao što su glikogen i skrob, ne sadrži holesterol, ali je bogat proteinima

Azuki pasulj, mahunarke Azuki pasulj je hrana preporučena dijabetičarima Foto: Shutterstock

Azuki pasulje potiče iz Kine, ima bitne nutritivne razlike i prednosti u odnosu na pasulj na koji smo navikli, čest je deo vegetarijanskih i posnih jelovnika, a širom sveta je omiljen zbog decentno- slatkastog ukusa i dokazanih zdravstvenih koristi. Možete ga pripremiti na tradicionalan način, ali na neke drugačije, nestandardne, i sačuvati tako maksimum njegovih esencijalnih sastojaka, vitamina i minerala. Takođe, pokazalo se da kod daleko manjeg broja osoba dovodi do nadimanja, što je česta posledica upotrebe običnog pasulja.

Šta sadrži azuki pasulj

U jednoj porciji ove vrste pasulja nalazi se velika količina kalijuma a mala natrijuma, i zbog toga je odličan diuretik. Takođe, važno je da sadrži i manju količinu zasićenih masti koje su česti uzročnici visokog holesterola. Veliki je izvor gvožđa, vitamina B grupe, C i D, kao i retinola, magnezijuma i dijetalnih vlakana, najvažnijih za proces varenja. Azuki pasulj ne sadrži holesterol, ali sadrži dosta proteina.

Zašto je azuki pasulj dobar za osobe sa dijabetesom

Azuki pasulj može da deluje poput inhibitora alfa-glukozidaze, što znači da učestvuje u procesu razlaganja složenih ugljenih hidrata kao što su glikogen i skrob. Takođe, mešavina dijetetskih vlakana i proteina zaslužna je za dobru kontrolu nivoa glukoze u krvi, uz stimulaciju lučenja insulina.

Azuki pasulj za zdravije srce i prevenciju kardiovaskularnih problema

Visok sadržaj vlakana, folne kiseline, vitamina B, magnezijuma i kalijuma, neophodni su za pomoć našem zdravijem srcu i krvnim sudovima. Uloga kalijuma je da relaksira krvne sudove i poveća protok krvi, što utiče na snižavanje krvnog pritiska, a vlakna regulišu nivo holesterola.

Proteini nas održavaju duže sitim i čine mišiće snažnijim

Nizak kalorijski indeks a u isto vreme dobra energetska svojstva koja ima azuki pasulj neće nam stvarati glad u dužem periodu posle konzumiranja, a nećemo imati ni potrebu da se prejedemo, jer će nam i manja količina biti dovoljna. Takva hrana je korisna jer ima manju kalorijsku gustinu.
Proteini su krucijalno važni za razvoj, stabilnost i elastičnost, kao i stvaranje mišićne mase.
Duži osećaj sitosti je značajan u redukcionim režimima ishrane i kod kontrolisanog gubitka kilograma, ali je još važnije od toga što azuki pasulj obezbeđuje skoro sve potrebne nutrijente čak i u količinama manjih porcija.

Za prevenciju malignih oboljenja i sporije starenje zaslužni su antioksidanti

U azuki pasulju je pronađeno čak 29 različitih antioksidanat. Među njima su i bioflavonoidi, neki od najbitnijih i najjačih antioksidanata koji imaju i antizapaljenska dejstva. Takođe, oni obezbeđuju manji oksidativni stres i pospešuju razgradnju slobodnih radikala, čuvaju naše ćelije od prevremenog starenja, oštećenja i razvitka malignih procesa.

Bolji rad digestivnog trakta

Već spomenuti visok sadržaj vlakana učestvuje u stimulisanju pokreta i rada creva, obezbeđuje bolju probavu i lakše kretanje unete hrane kroz crevni sistem. Više vlakana u ishrani znači i manji rizik od zatvora, nadimanja, dijareje, ali i smirenijih creva kada obole, uključujući i teže bolesti poput karcinoma.

Tamni podočnjaci će izgledati bolje ako jedete azuki pasulj

Razlozi pojave tamnih podočnjaka su različiti, od bubrežnih problema i stanja sa bešikom, do manjka vitamina, stresa, nedovoljno sna i ubrzanog gubitka hranljivih materija iz kože. Istraživanja kažu da redovna konzumacija azuki pasulja daje efekte kod ovog neprijatnog estetskog, ali i zdravstvenog problema, buduću da njegova dejstva mogu da pomognu kod najvećeg broja uzročnika.

Pire od azuki pasulja

Potrebno:

750 gr azuki pasulja
150 ml maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
4 – 5 kašika vode
1 kašika tucane paprike (može ljuta, po izboru)
začini (po ukusu)
so

Priprema:

Operite pasulj i stavite ga da odstoji u vodi minimum 6 sati. Stavite ga u slanu vodu da se kuva. Posle „prvog ključa“ tu vodu bacite, isperite i kuvajte na srednjoj vatri dok opna na pasulju ne počne da puca, a on skoro da se raspada. Ocedite ga dobro i ispasirajte.
Iseckajte, i na malo ulja i vode izdinstajte crni luk i dodajte papriku, promešajte, pa sjedinite sa pasuljem. Dodajte začine, so i biber po ukusu.

Salata od azuki pasulja i pečenih paprika

Potrebno:

200 grama kuvanog azukija
200 grama pečenih paprika
2 kašike maslinovog ulja
1/2 glavice crnog luka
1-2 čena belog luka
sok od polovine jednog limuna
začini (po ukusu)

Priprema:

Ispecite paprike, oljuštite i ocedite ih, i dodajte im luk isečen na kockice. Pasulj skuvajte na prethodno opisan način i sve pomešajte. Beli luk izgnječite u presi, dodajte limunov sok i maslinovo ulje, pomešajte i prelijte, a onda dobro sve sjedinite, pa dodajte začine po želji. Pre služenja ohladite.

Salata od azuki pasulja, tunjevine i povrća

Potrebno:

300 grama kuvanog pasulja
1 konzerva tunjevine
2 kašike maslinovog ulja
1 glavica crvenog luka
sok od polovine jednog limuna
1-2 čena belog luka
začini (po ukusu)

Priprema:

Skuvan i oceđen sasulj pomešajte sa tunjevinom i sitno iseckanim lukom i dobro sjedinite. Beli luk u presi izgnječite i dodajte mu limunov sok, maslinovo ulje i začine. Sve još jednom dobro promešajte, a salata je lepša ako je prohladite. Po ukusu, možete da dodate kukuruz šećerac ili kockice drugog probarenog povrća.

I ova salata je lepša ako se ohladi pre služenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo