Naslovna / Prirodna medicina

Prirodni saveznici u borbi protiv podočnjaka

Priredio/la: M. R. |17:00 - 16. 02. 2021.

Brojni su razlozi za pojavu tamnih podočnjaka ili kesica ispod očiju. Ukoliko se ne radi o nekom zdravstvenom problemu, postoje delotvorni prirodni načini da utičete na bolju estetiku i stanje ove regije

I neke često korišćene namirnice poput paradajza i krompira mogu da pomognu protiv tamnih podočnjaka i kesa ispod očiju Foto: Shutterstock

Neki od mogućih razloga za pojavu podočnjaka su: nagomilavanje tamnog pigmenta (melanin), koji je odgovoran za tamnu prebojenost oko očnih kapaka, gubitak masnog tkiva ispod oka koji prirodno nastaje starenjem, oslabljena cirkulacija i zastoj krvi u malim venama u području oko očnih kapaka, loše životne navike (konzumiranje duvana, kofeina, nedostatak sna, preterana izloženost zračenju sa ekrana).

Predlažemo vam nekoliko prirodnih i jednostavnih načina da umanjite problem tamnih kolutova ili kesica ispod očiju za koje možda niste znali. Ovog puta ćemo izuzeti krastavac koji za ove tretmane važi kao klasik.

Hladne obloge

Hladne obloge sigurno pomažu u smanjenju otoka jer podstiču bolju cirkulaciju.

Uzmite nekoliko kockica leda, uvijte ih u čistu, pamučnu tkaninu i držite na koži ispod očiju do 15 minuta. Umesto leda možete da koristite i kesu sa smrznutim povrćem ili zaleđenu kašiku. Pomoći će i ako samo pokvasite hladnom vodom čistu pamučnu krpu ili peškir i tako držite dvadesetak minuta. Nikako nemojte nanositi led ili bilo šta zaleđeno direktno na kožu.

Maska od sode bikarbone

Za ovu masku potrebni su vam šoljica toplog čaja od kamilice i kašičica sode bikarbone.

Čaj treba da bude mlak, nikako previše topao ili vruć, jer to, baš kao i direktno nanošenje leda može da ošteti kožu oko očiju koja je tanja i nežna.

Umešajte sodu u čaj, tom mešavinom natopite tufer od vate i nanesite ispod očiju. Vlažne tufere otavite da stoje na koži oko 15 minuta. Poželjno je da u tom periodu odmarate, budete opušteni i dišete duboko. Isperite lice a onda nanesite odgovarajuću hidratantnu kremu ili neko prirodno ulje (kokosovo).

Belanca

Odvojite belance od žumanceta i dobro ga umutite, dok ne postane penasto i čvrsto. Smesu nanesite čistom četkicom ili prstima na regiju podočnjaka i pustite da stoji oko 15 minuta. Kako se belanca budu sušila, osetićete da vam se koža zateže. Belanca blagotvorno deluju na kožu, neguju je, podstiču cirkulaciju i smanjuju zapaljenje.

Ružina vodica

Za ružinu vodicu su vam potrebne sveže ružine latice, čaša vrele vode i jedna sterilisana bočica. Prelijte vrelom vodom latice (kao za čaj), neka odstoji pola sata, procedite i sipajte u pripremljenu ambalažu. Vodica može da stoji stajati u frižideru do 5 dana, za vreme kojih ujutru i uveče na podočnjake stavljate obloge (tufer umočen u vodicu). Takođe držite do 15 minuta i onda isperite laganim masiranjem.

Maska od hleba i mleka

Masku za podočnjake od mešavine hleba i mleka napravićete lako – tako što u hladno mleko iseckate kockice belog hleba. Ostavite da odstoji pola sata, nanesite na predeo ispod očiju i pre ispiranja ostavite da odstoji desetak minuta. Mleko hidrira i posvetljuje kožu a kvasac iz hleba je umiruje i neutrališe osipe. Masku koristite svakodnevno a nakon desetak dana rezultati će biti vidljivi.

Paradajz i leblebije

Paradajz sadrži antioksidante koji smanjuju diskoloraciju oko očiju i ima prirodno izbeljujuće osobine. Iscedite sok od paradajza, dodajte pola kašičice limunovog soka i 2 kašičice brašna od leblebija. Nanesite i ostavite da deluje 15-20 minuta, nakon toga isperite hladnom vodom.

Krompir

I sastojci krompira imaju prirodne osobine koje pomažu se izbeli kožu ispod očiju, kao i da se spreči naduvenost. Uzmite rashlađeni krompir i sameljite ga, a onda od njega iscedite sok u posudu i natopite pamučne jastučiće ili tufere. Stavite na kapke i podočnjake, držite do 20 minuta i onda isperite hladnom vodom.

Ekstra devičanska ulja (kokosovo i arganovo)

Oba ulja su izuzetno hidratantna i sadrže vitamin E, kao i antioksidante koji pomažu u popravljanju oštećenih ćelija kože i utiču na suvoću. Kokosovo ulje je bogato mlečnom kiselinom koja jača kožu, a arganovo utiče na vlagu u ćelijama i na smanjenje bora popravljanjem hidro – lipidnog sloja kože. Umasirajte pre nego što ćete zaspati nežnim potezima po nekoliko kapi ulja koje odaberete na kožu ispod očiju, ostavite da odstoji preko noći a ujutru isperite.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo