Medicinski informativni portal
Naslovna / Zdravlje

Kako da se ugrejete ako vam je stalno hladno

Priredio/la: V. M. B.
11:00 - 26. 12. 2020.

Problem sa stalnim osećajem jeze i hladnih ruku i nogu, možete da otklonite primenom ovih jednostavnih saveta

devojka sa čarapama pred vatrom

Tople čarape ponekad su dovoljne da reše problem hladnih nogu Foto: Shutterstock

Telu je potrebno gorivo da bi moglo da proizvodi energiju koja je neophodna da bi se održavala normalna telesna temperatura, posebno kada je napolju hladno. Planirajte barem jedan topli obrok dnevno i pokušajte da jedete razno voće, povrće i drugu neprerađenu hranu. Oblačite se slojevito, više se krećite. Ovim savetima posebno treba da se rukovode osobe sa lošijom cirkulacijom.

Zašto vam je stalno hladno

Ako patite od nedostaka vitamina B12 i gvožđa, možda patite od anemije, što znači da imate premalo crvenih krvnih zrnaca neophodnih za transport kiseonika do svih delova u telu.  Lošija cirkulacija često uzrok toga što vam je stano hladno.  Neki ljudi ne dobijaju dovoljno vitamina B12 iz hrane ili ga otežano apsorbuju zbog određenih zdravstvenih stanja. Trudnice ponekad imaju niži nivo gvožđa, jer njihov organizam ima veće potrebe za njim zbog ploda. Vitamin B12 najlakše ćete uneti  kroz piletinu, jaja ili ribu. Namirnice bogate gvožđem su živinsko i svinjsko meso, morski plodovi, leblebije i zeleno lisnato povrće.

Nosite čarape u krevetu

Možda izgleda smešno, ali bolje je od plavih prstiju! Ne samo da će vam pomoći da zagrejete celo telo, već izgleda da i topla stopala signaliziraju vašem mozgu da je vreme za spavanje. Ako jednostavno ne podnosite da nosite čarape u krevetu, šetajte u ugodnim papučama oko sat vremena pre nego što legnete u krevet.

Pažljivo birajte svoje pidžame

Spavajte u mekim, prijatnim tkaninama. Flanel je topao i biće vam prijatan, a i koža dalje diše tako da vam neće biti prevruće ili vlažno od znoja. Ako vam je zaista hladno i pored tople pidžame, donji veš sa dugim rukavima i nogavicama može da bude od pomoći.

Oblačite se slojevito

Nekoliko tankih slojeva greje vas bolje od jednog debelog. Počnite sa nečim tankim, poput termo donjeg veša, nastavite sa majicom, džemperom na kopčanje, debljim pantalonama.Ako se zagrejete, jednog sloja uvek lako možete da se rešite.

Začinite život

Da li primećujete da čim pojedete nešto ljuto, na primer, ljutu papričicu, počnete da se znojite ili se zacrvenite? To je zato što začinjena hrana bukvalno zagreva vaše telo. Ništa loše u tome, osim ako imate stomačne probleme poput čira na želucu ili dvanestopalačnom crevu. Zapravo, začinjena hrana može da bude dobra za vas. Samo nemojte preterivati, posebno ako primetite da se posle ljutog obroka ne osećate dobro.

Krećite se

Idite u šetnju ili na trčanje. Ako je napolju mnogo hladno, uradite samo skokove, sklekove ili druge vežbe kod kuće. Ne samo da će vas trening zagrejati, već pomaže u izgradnji i održavanju mišića, koji takođe sagorevaju kalorije i doprinose telesnoj toploti. Ako ste dovoljno zdravi za to, energično vežbanje može čak i da podigne vašu osnovnu telesnu temperaturu, bar na neko vreme.

Potrebno je vreme da se prilagodite

Dajte sebi oko dve nedelje da se prilagodite novom mestu koje je mnogo hladnije nego ono na koje ste navikli Ovo može biti teže ako ste stariji ili ako nemate dovoljno telesni masti.  Ljudima koji provode mnogo vremena napolju često je lakše da se naviknu na nagle promene temperature.

Kupite prave čizme

To što je vaša zimska obuća nepropusna ne mora nužno da znači da će vas grejati. Čizme koje nisu dobro obložene toplim materijalom mogu da se pretvore u ledene blokove. Kupite broj veće čizme da biste mogli da obučete i dodatni topli par čarapa (vunene po mogućnosti). Tako će vam noge ostati suve i tople.

Šolja toplog čaja

Čaj od đumbira ubrzaće vašu cirkulaciju i tako pomoći da se ugrejete, dve šolje dnevno biće dovoljne da osetite njegove delovanje. Isti efekat ima i čaj od hajdučke trave. Čaj od koprive ubrzaće cirkulaciju, ali i pomoći ako ste anemični.

Obratite pažnju!

Idite kod lekara ako ste osetljiviji na prehladu nego što ste inače bili do tada. To može biti simptom problema sa ishranom, crvenim krvnim zrncima (anemija), krvnim sudovima, štitnom žlezdom ili hipotalamusom. Pokušajte da primetite koliko se to često dešava, koliko traje i ako se pogoršava.

 

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor