Naslovna / Zdravlje

Kikiriki povećava rizik od daljeg širenja raka kod osoba obolelih od karcinoma

Priredio/la: I. V.|15:00 - 18. 08. 2021.

Kikiriki sadrži protein koji stvara citokine, a upravo oni su označeni kao podstrekači metastaza raka

kikiriki- rak-rizik od metastaza Oboleli od karcinoma trebalo da svedu na minimum konzumaciju kikirikija Foto: Shutterstock

Nalazi istraživača sa University of Liverpool identifikovali su nove faktore, koji prate prethodne nalaze, i koji ukazuju da bi česta konzumacija kikirikija, kod pacijenata obolelih od raka, mogla povećati rizik od širenja karcinoma. Studija objavljena u časopisu Carcinogenesis pokazuje da aglutinin iz kikirikija (PNA)-protein, koji vezuje ugljene hidrate koji brzo ulaze u cirkulaciju krvi nakon što se kikiriki pojede, stupa u interakciju sa ćelijama zidova  kardiovaskularnog sistema (endotela) kako bi proizveo molekule zvane citokini.

Citokini stvaraju materije privlačne za ćelije tumora

Upravo ti citokini, IL-6 i MCP-1 su dobro poznati promoteri metastaza raka. Povećana proizvodnja citokina izaziva druge endotelne ćelije da stvaraju više molekula adhezije na površini ćelije, čineći ih privlačnijim za ćelije tumora u cirkulaciji i na taj način potencijalno podstičući metastaze. U prethodnoj studiji, dopisni autor profesor Lu-Gang Yu  i njegove kolege izvestili su da se cirkulišući PNA protein vezuje za poseban lanac šećera, koji se javlja uglavnom na predkancerogenim ćelijama i ćelijama raka, i stupa u interakciju sa većim proteinom izraženim na površini tumorskih ćelija u krvotok.

Ova interakcija izaziva promene u većem proteinu, što rezultira izlaganjem osnovnih molekula adhezije na površini ćelije raka, čineći ih lepljivijim i lakšim za vezivanje za krvne sudove. Takođe, omogućava ćelijama raka da formiraju male grudvice, koje produžavaju opstanak ćelija raka u cirkulaciji tela. Mnogi epitelni karcinomi tada počinju da se šire na druge organe, putujući kroz krvotok.

Rizik od širenja metastaza

Profesor Lu-Gang Yu rekao je da „iako su dalja istraživanja uvek potrebna, ove studije pokazuju da bi vrlo česta konzumacija kikirikija kod pacijenata obolelih od raka mogla da poveća rizik od širenja metastaza“.

– Međutim, ohrabrujuće je da je velika američka studija pokazala da nema značajnog uticaja konzumiranja kikirikija na smrtnost od raka. U drugoj studiji je objavljeno da konzumacija kikirikija nema značajan uticaj na prognozu kod muškaraca sa utvrđenim rakom prostate. U našoj prethodnoj studiji o zdravim volonterima, značajne koncentracije PNA u krvi prolazno su viđene samo sat vremena nakon konzumiranja velike doze (250 g) kikirikija, pa se može dogoditi da je „normalna“ konzumacija kikirikija, koja daje niže koncentracije PNA bezopasna – istakao je Lu-Gang Yu.

Oboleli od karcinoma trebalo bi da izbegavaju kikiriki

– Ipak, ostaje mogućnost da bi cirkulirajući PNA protein, barem na relativno visokim nivoima pronađenim ubrzo nakon velike doze kikirikija, mogla imati značajan biološki učinak na tumorske ćelije, koje su tada cirkulirale, s potencijalom za povećani rizik od metastaza. Zbog toga bi pacijenti sa rakom trebalo da izbegavaju obilne količine ili vrlo čestu konzumaciju kikirikija – naglasio je profesur Lu-Gang Yu i dodao da bi mogući uticaj velike konzumacije kikirikija na preživljavanje, kod pacijenata obolelih od raka, moraće da se istraži u daljim populacionim epidemiološkim studijama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo