Naslovna / Zdravlje

Šta nam sve „govori” zujanje u ušima – da li je bezopasno ili može biti posledica tumora ušnog živca

Piše: Danijela Tadić|8:45 - 13. 04. 2023.

Na osnovu tih merenja zaključuje se da tinitus nikada nije glasniji od 15 dB. To je otprilike intenzitet zvuka koji proizvodi komarac što zuji pored uva. I pored te činjenice pacijenti često prijavljuju da čuju intenzivne udarce, gromove i nesnosnu buku, kaže otorinolaringolog i audiolog prof. dr Zoran Komazec

zujanje u ušima Prof. dr Zoran Komazec: Dominantni uzrok nagluvosti i zujanja kod adolescenata i mladih osoba jeste buka. Foto: Shutterstock/ ORL Komazec

Zujanje u ušima ili samo u jednom uvu najčešće je posledica izlaganja buci i problem sa kojim se povremeno suočava svaka zdrava osoba. Tinitus je simptom koji predstavlja zvuk koji osoba čuje, s tim da taj zvuk nije uzrokovan određenim spoljašnjim izvorom. Pacijenti ovaj zvuk opisuju kao zujanje, pištanje, cvrkutanje, brujanje, šuštanje, krckanje. Tinitus se javlja i posle prehlade, usled promene nadmorske visine. U najtežim slučajevima ovaj simptom može da bude i znak ozbiljne bolesti.

Zujanje u ušima nije bolest

Prema nekim podacima, kod gotovo svake pete osobe povremeno se javlja tinitus različitog tipa i trajanja. Stručnjaci navode da tinitus može nastati u spoljašnjem, srednjem ili unutrašnjem uvu, slušnom živcu i mozgu. Akutni tinitus traje do tri meseca, a hronični duže od tri meseca.

– Tinitus može biti objektivan, kada se čuju zvuci koji nastaju u uvu ili u blizini uva (vaskularni, mišićni zvuci ili krckanje viličnog zgloba). On je nekada subjektivni, usled pogrešnog formiranja informacija u slušnom sistemu bez ikakvog spoljašnjeg akustičkog stimulusa. Najvažnija podela je na kompezovani i dekompenzovani tinitus. Kompezovani ne remeti osobu u svakodnevnim aktivnostima, dok je u slučaju dekompenzovanog tinitusa smanjen kvalitet života pacijenta koji svakodnevno osluškuje zvučne senzacije u uvu. Tinitus nije bolest nego simptom brojnih oboljenja od kojih neka mogu da ugroze život pacijenta – kaže za portal eKlinika otorinolaringolog i audiolog Klinika za ORL i HGV KC Vojvodine prof. dr Zoran Komazec.

Pištanje, cvrkutanje, brujanje, šuštanje, krckanje

Smatra se da više od 20 odsto pacijenata ne može da pronađe pravi termin kojim bi opisali šum koji osećaju. Prof. dr Komazec objašnjava da karakteristike zvuka pacijenti osećaju kao zujanje, pištanje, cvrkutanje, brujanje, šuštanje, krckanje i slično.

Pacijenti tinitus mogu čuti u jednom uvu, u oba uva, u glavi, a ponekad imaju utisak da se dešava negde u daljini. Postoji razlika između subjektivnog doživljaja tinitusa. U nekim situacijama pacijent kao jedinu i nepodnošljivu tegobu prijavljuje svoje zujanje u uvu. U drugim situacijama pacijent dolazi zbog drugih tegoba i na pitanje : „Imate li zujanje u ušima?“ dobijamo odgovor: „Da, duže od 10 godina, ali moje tegobe su…“, precizira profesor Komazec.

Izloženost buci ima kumulativni efekat

Broj pacijenata sa tinitusom je u porastu zbog sve veće izloženosti buci. Zujanje u ušima može biti posledica čepa od ušne masti u spoljašnjem slušnim hodniku, postojanja negativnog pritiska u srednjem uvu posle prehlade ili promene nadmorske visine. Tinitus je nekada posledica upale spoljašnjeg ili srednjeg uva. U svim ovim slučajevima uzroci tinitusa mogu se lako rešiti. Tinitus se javlja i kao posledica oboljenja srednjeg i unutrašnjeg uva, poput otoskleroze i Menijerove bolesti, objašnjava prof. dr Komazec.

– Tinitus često nastaje i zbog starenja ili izloženosti glasnim zvucima ili eksplozijama. Ne treba smetnuti sa uma da izloženost buci ima kumulativni efekat. Svaki boravak u buci ostavlja posledice u vidu oštećenja spoljašnjih slušnih ćelija unutrašnjeg uva. Moguće je da nekada nema nikakvih tegoba ili da zaglušenost ušiju i zujanje nestaju najduže nakon 24 sata od izlaganja buci. Ponavljanim, usled izloženosti buci u nekom momentu nastaće trajni gubitak sluha i tinitus – napominje prof. dr Komazec.

Tegobe sve učestalije kod mladih osoba

Rad u ekstremnoj buci i izloženost vibracijama bez upotrebe zaštitne opreme dovodi do nagluvosti i zujanja u ušima. Tegobe su učestalije kod osoba starijih od 65 godina, ali sve češće se uočavaju i kod mlađih pacijenata, objašnjava dr Komazec.

– U prethodnoj dekadi desio se eksponencijalni tehnološki rast koji omogućava slušanje muzike preko slušalica koje su postavljenje direktno u spoljašnji slušni hodnik. Adolescenti  koji su u potrazi za sve većim senzornim podražajima imaju potrebu da preglasno i dugo slušaju muziku. Dominantni uzrok nagluvosti i zujanja kod adolescenata i mladih osoba jeste buka. Ne više industrijska, nego buka koja se emituje svesno i u svrhu zabave i ličnog zadovoljstva – kaže prof. dr Komazec.

Neki pacijenti „čuju“ udarce, gromove, nesnosnu buku

Prof. Komazec objašnjava da postoji mogućnost da se odredi frekvencija i intenzitet tinitusa i i pored toga što je on subjektivna tegoba.

– Na osnovu tih merenja zaključuje se da tinitus nikada nije glasniji od 15 dB. To je otprilike intenzitet zvuka koji proizvodi komarac što zuji pored uva. I pored te činjenice pacijenti često prijavljuju da čuju intenzivne udarce, gromove i nesnosnu buku. Centralni nervni procesi dovode do patološki preuveličanog tinitusa kod osoba koje su preterano fokusirane na tinitus, a sve se manifestuje kao anksioznost i nesanica. Kod ovih osoba uočava se povećana percepcija sekundarnog centralizovanog tinitusa, odnosno zvučnih senzacija koje su nadograđene u centralnom nervnom sistemu – navodi prof. dr Zoran Komazec.

Jednostrani tinitus je poseban dijagnostički izazov

Sagovornik portala eKlinika, objašnjava da se u nekim situacijama oštećenja sluha i tinitus ne mogu izbeći, na primer usled upotrebe citostatika.

– Virusna oštećenja slušnih ćelija, problemi sa viličnim zglobom, suženja krvnih sudova vrata ili mozga, hematološke bolesti takođe mogu biti uzroci zujanja u ušima. Pacijenti ne opisuju različito tinitus koji uzrokuje tumor mozga, od tinitusa koji je nastao zbog oštećenja slušnih ćelija bukom. Jednostrani tinitus je poseban dijagnostički izazov, jer uzroci mogu biti tumori u nosnom spratu ždrela, tumori srednjeg uva ili slušnog živca, aneurizme krvnih sudova u mozgu, demijelinacioni procesi i slično. Dijagnostika, stoga, u nekim slučajevima zahteva preglede kod audiologa, neurologa, interniste, stomatologa kao i radiološku dijagnostiku – precizira prof. Komazec.

Zujanje u ušima kao posledica tumora

U potrazi za lekom pacijenti, kako čujemo, često koriste raznovrsne metode lečenja sa neproverenom efikasnošću. Profesor Komazec dodaje da pogrešne informacije mogu uzrokovati i dodatnu štetu. Posebno u onim situacijama kada se pacijenti „leče na svoju ruku“.  Stručnjaci bez detaljne dijagnostike ne mogu da znaju šta je uzrok tinitusa. Ozbiljnija oboljenja mogu se i sprečiti i lečiti samo kod lekara.

– Pre oko 20 godina na tadašnjoj Klinici za bolesti uva, grla i nosa KC Vojvodine obratila mi se učenica koja se požalila da joj mesec dana zuji levo uvo. Posle pregleda načinjena je tonalna audiometrija koja je pokazala diskretnu nagluvost na uvu u kome ima zujanje. Dodatna dijagnostika je ukazivala na retokohlearnu nagluvost, odnosno uzrok zujanja je bio na slušnom živcu ili u mozgu. Posle skenera mozga  konstatovan je veliki tumor slušnog živca, promera oko 5 cm koji je potpuno potiskivao moždano stablo. Tumor je uspešno odstranjen neurohirurškom operacijom koja je trajala duže od 10 sati. Mlada pacijentkinja je danas majka – opisuje nam dr Komazec jedan slučaj tinitusa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Tatjana
12:48, 14. 04. 2023.
Odgovori

Prije 2 godine sam imala papilo edem u početnom stadiju i prvi simptomi su bili zujanje u ušima zvuk kao hladnhak kad zuji, najviše u večernjim satima kad bi se smirila i u snu. Tad su počele i slike sa svjetlosti i glavobolje, jaki umor i pospanost. Inače sam visokotlakaš pa se i on poremetio. Edem je pritiskao očne živce obostrano ali jače desnu stranu. I dalje imam zujanje u ušima. I nakon liječenja imam i dalje zujanja.

Ibrahim
12:36, 16. 04. 2023.
Odgovori

Imam problem sa zujanjem u usima zivim u Australiji zalijo se doktorima nista nisu pduzeli uklapase sa ovim pisanjem doktorima imam ozbiljniji problem kod mene 10 godina lijepi pozdrav

Vlada Žijić
0:28, 27. 06. 2023.
Odgovori

Imam zujanje usima vec 4 godine bilo to ponekad a sada cesto. Dali to opasno ili nije.?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo