Naslovna / Zdravlje

Povrede glave kao faktor rizika za nastanak demencije

Priredio/la: D. T.|19:00 - 07. 04. 2023.

Svaka povreda glave je razlog da se poseti lekar, savet je da se obratimo za pomoć ako uočavamo nagle probleme sa pamćenjem, promene ponašanja. Neće sve osobe koje se profesionalno bave kontaktnim sportom razviti hroničnu traumatsku encefalopatiju

mozak Mozak prima, obrađuje i filtrira važne informacije i impulse, a to onda utiče na proces donošenja odluka, razmišljanja i pokreta Foto: Shutterstock

Povrede glave, posebno ponavljajući udarci mogu biti faktor rizika za nastanak hronične traumatske encefalopatije i demencije. Neurolozi naglašavaju da je važno sprečiti povrede glave jer ne postoji adekvatna terapija za ovaj oblik demencije. Snažni i konstantni udarci u glavu mogu uzrokovati ovu bolest koja je prvobitno uočena kod sportista koji su dobijali mnogo udaraca u glavu, pa se zato zove i „bokserska senilnost“.

Povrede glave može udvostručiti rizik od Alchajmerove bolesti

Ovaj oblik demencije ima najviše sličnosti sa Alchajmerovom bolešću. U prvim dekadama 20. veka, uočeno da povrede mozga kojima su prethodile ponavljajuće povrede glave dovode do razvoja progresivne demencije. Potresi mozga i povrede glave mogu biti faktor rizika za nastanak demencije, pokazuju neka istraživanja. Pretpostavlja se da povrede glave mogu udvostruči rizik od Alchajmerove bolesti.

Simptomi se mogu razviti i nekoliko godina posle povrede glave

Primarni simptomi razvijaju se tek posle nekoliko godina ili decenija od zadobijene traume. Najčešće se manifestuju nerazgovetnim govorom, lošom koordinacijom pokreta, fizičkim tremorom, teškoćama pri hodu. Mogući su i problemi sa pamćenjem. Kod ovih pacijenata uočavaju se i promene u ponašanju, sklonost ka agresivnom i ishitrenom reagovanju, depresija, apatija, emocionalna nestabilnost. U težim slučajevima može da dođe i do razvoja Parkinsonove bolesti i bolesti motornih neurona.

Nije moguće zaustaviti razvoj bolesti

U ovom momentu ne postoji terapija za „boksersku senilnost“. Nije moguće usporiti ili zaustaviti razvoj ovog vida demencije. Demencija pugilistika je varijanta ozbiljnog oštećenja mozga usled hronične traumatske encefalopatije. Teški potresi mozga, ali i blage traumatske povrede mozga mogu da izazovu hroničnu traumatsku encefalopatiju. Što je veći broj udaraca u glavu, veća je verovatnoća razvoja bolesti. Ranije se verovalo da od hronične traumatske encefalopatije boluju samo profesionalni i amaterski bokseri, ipak prema novijim istraživanjima, pretpostavlja se da od ovog oblika demencije pati mnogo više osoba.

Povrede glave u detinjstvu mogu biti opasne

U profesionalnom sportu hronična traumatska encefalopatija može biti posledica i kumulativnih potresa mozga zadobijenih ne samo u odraslom dobu, već i u detinjstvu. Rad objavljen u časopisu Clinical Neuroscience navodi da hronična traumatska encefalopatija zaslužuje mnogo više pažnje u pedijatriji.

Redak i nedovoljno shvaćen poremećaj

Hronična traumatska encefalopatija je termin koji opisuje promene na mozgu koje su verovatno uzrokovane ponovljenim traumama glave. Ova dijagnoza se može postaviti samo obdukcijom i ne može se dati tokom života pacijenta. Stručnjaci navode da je reč o retkom i nedovoljno shvaćenom poremećaju.

Naučnici pokušavaju da shvate kako ponovljene traume glave, imajući u vidu težinu i brojnost povreda, ali i druge činioce, mogu da budu faktor rizika za razvoj hronične traumatske encefalopatije. Ovaj poremećaj najviše se uočava u mozgu profesionalnih sportista, pre svega onih koji se bave kontaktnim sportom, može javiti i kod osoba koje su bile izložene delovanju eksplozija.

Simptomi u ranijem i kasnijem životnom dobu

Simptomi se ne razvijaju neposredno nakon povrede glave, može proći nekoliko godina ili decenija, pre nego što se uoče prvi znaci bolesti. Smatra se da se prvi problemi mogu javiti u ranom životnom dobu, u ranim 30-tim godinama života i tada se uglavnom manifestuju promenama u ponašanju. Uočavaju se depresive ili anksiozne epizode, pojačana agresivnost i impulsivnost.

Simptomi koji se javljaju oko 60- te godine života, uglavnom, su praćeni problemima sa pamćenjem i razmišljanjem i jak su faktor rizika za razvoj demencije. Ipak, pošto ovaj poremećaj naučnici još proučavaju, simptomi bolesti nisu do kraja jasni.

Svaka povreda glave je razlog da se poseti lekar

Svaka povreda glave je razlog da se poseti lekar, savet je da se obratimo za pomoć ako uočavamo nagle probleme sa pamćenjem, promene ponašanja. Neće sve osobe koje se profesionalno bave kontaktnim sportom razviti hroničnu traumatsku encefalopatiju. Studije pokazuju da je rizik veći ukoliko su povrede glave učestale. Kod osoba sa hroničnom traumatskom encefalopatijom zapaženo je nakupljanje proteina zvanog tau oko krvnih sudova mozga. Uočeno je da taloženje ovog proteina ima neke svoje posebnosti i da se razlikuje od skupljanja proteina tau koje se uočava kod Alchajmerove bolesti i drugih oblika demencije.

Pretpostavlja se da hronična traumatska encefalopatija dovodi do atrofije nekih delova mozga usled povrede delova nervnih ćelija koji sprovode električne impulse i utiču na komunikaciju između nervnih ćelija. Moguće je da osobe sa hroničnom traumatskom encefalopatijom ispolje i znake Alchajmerove bolesti, amiotrofične lateralne skleroze, Parkinsonove bolesti ili frontotemporalne demencije.

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo