Naslovna / Zdravlje

Šta su virusne bradavice i kako pad imuniteta utiče na njihovu pojavu

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 26. 04. 2023.

Važno je znati da humani papiloma virus sa šaka, odnosno prstiju može da se prenese na genitalnu regiju – osoba koja „ponese“ virus može sama sebi da ga prenese dalje

Virusne bradavice (kondilomi) Najveći broj žena zarazi se direktnim seksualnim kontaktom, ali virus mogu da „pokupe“ i preko rublja ili površina različitih predmeta Foto: Shutterstock

Virusne bradavice, poznatije kao kondilomi, posledica su infekcije HP virusom. Istraživanja potvrđuju da je ova infekcija dokazano povezana sa pojavom premalignih i malignih promena na grliću materice, u vagini i vulve. Ali, ni muškarci nisu izuzeti, pa ovaj virus kod njih može da pokrene maligne bolesti penisa i oralne regije.

Zašto se javljaju virusne bradavice i kako se prenose

Svakа osoba u nekom trenutku može da bude zaražena HPV i izuzetno je mala šansa da se to izbegne. Međutim, stabilnim stanjem imuniteta, telo bi trebalo da se sa njim izbori u periodu od 12 do 18 meseci. Naučnici smatraju sa samo oko 20 odsto osoba nikada ne bude zaraženo ovim virusom.

Najčešće mesto manifestovanja infekcije je donji genitalni trakt i kod žena i kod muškaraca. Kod nekih osoba, virusi ostaju u organizmu u latentnom obliku i nema nikakvih simptoma. Međutim, sa padom imuniteta, može da dođe do ispoljavanje infekcije upravo pojavom bradavica odnosno kondiloma prvenstveno na grliću. Pored toga, moguće su strukturalne promene tkiva koje u nekom trenutku ako se infekcija ne leči mogu da se razviju u premaligne i maligne. Inače, sve polno prenosive bolesti kao i kondilomi mogu da se prenesu direktnim ili indirektnim načinom.

Važno je znati da humani papiloma virus sa šaka, odnosno prstiju može da se prenese na genitalnu regiju. Zapravo, osoba koja ponese virus može sama sebi da ga prenese dalje. Zato je važno lečiti ih gde god da se pojave na telu. Najveći broj žena zarazi se direktnim seksualnim kontaktom, ali virus mogu da „pokupe“ i preko rublja ili površina različitih predmeta, a period inkubacije je od 45 do 180 dana.

Kako izgledaju virusne bradavice (kondilomi) kod žena

I žene i muškarci često kada primete promene, zbog stida ili nedovoljne informisanosti ne odu lekaru i samim tim rizikuju ozbiljne komplikacije. Kod žena se, ako se pojave na spoljašnjim genitalijama vide kao male bradavice. Vremenom rastu i umnožavaju se. Vrlo lako mogu da se zamene, odnosno da se misli da su u pitanju promene koje su slične po izgledu, a nisu kondilomi. Ako su lokalizovani na unutrašnjim genitalijama žena (grlić materice, vulva), dijagnozu može da postavi isključivo ginekolog.

Kondilomi kod muškaraca i kako ih prepoznati

I kod muškaraca mogu da se jave promene koje liče na kondilome. Zbog toga je važno konsultovati dermatovenerologa u svakom slučaju ako postoji sumnja. Promene kod muškaraca se najčešće zadržavaju na koži penisa i okolnoj regiji. Češće su ovakve sumnjive promene na sluzokožama (usna duplja i ždrelo) ali i organi disajnog trakta, tako da je potrebno konsultovati i ORL stručnjaka. I kod muškaraca promene mogu da budu resičaste i šiljate, ali i pločaste, sa promenjenom pigmentacijom kože. Moguće je da se pojave i u anusnoj regiji. 

Kako se leče kondilomi

Terapija podrazumeva konzervativne metode, često primenjive u dermatologiji. Međutim, rade se i hirurške i ekscizione intervencije, budući da virus kada uđe u tkivo i napravi promene može da bude odstranjen jedino hirurškim putem (radiotalasna, laserska intervencija ili krio destrukcija).

Upotrebljavaju se i sistemski imunomodulatori namenjeni smanjenju ponovne pojave virusnih bradavica. Kod muškaraca, koristi se lokalna terapija tečnim azotom ili specifičnim kremama. Mehaničko uklanjanje kod njih je ređe u odnosu na žene. Virusne bradavice obavezno treba tretirati, sprečiti vraćanje i kopmlikacije. Korišćenje zaštite u vidu prezervativa je potreban vid zaštite, ali nije i stopostotan. Jednako bitni faktori su nepromiskuitetan seksualni život sa jednim partnerom, kao održavanje stabilnog imunskog sistema.

Sigurna prevencija postoji kod nas i za devojčice i za dečake

Vakcina protiv HPV je apsolutno najsigurniji vid primarne prevencije. Uspešno je sprovode Slovenija i Hrvatska, a Australija u prvoj dekadi primene praktično smanjila za više od 90 odsto pojavu karcinoma grlića materice. Vakcinu je moguće primiti i u Srbiji o trošku RFZO.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo