Naslovna / Zdravlje

Na rak debelog creva kod mlađih osoba može ukazati manjak važnog minerala

Priredio/la: D. T.|15:30 - 13. 05. 2023.

Karcinomi u donjim delovima debelog creva daju jasnije simptome, s tim da dva moguća znaka bolesti zahtevaju hitnu dijagnostiku

rak debelog creva Stručnjaci naglašavaju da bi sa ovim novim saznanjima morali da budu upoznati i lekari u primarnoj lekarskoj zaštiti Foto: Shutterstock

Rak debelog creva (karcinom kolorektuma) je zloćudni tumor koji može zahvatili celu dužinu debelog creva ili završni deo rektuma. Novo istraživanje otkriva simptome koji bi mogli da budu jako upozorenje na karcinom debelog creva, posebno kada se radi o osobama mlađim od 50 godina. Bol u stomaku, krvava stolica, dijareja i anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa, znaci su na koje bi morali da obrate pažnju mlađe osobe.

Rak debelog creva nije isključivo bolest starije populacije

Prisustvo krvi u stolici i anemija prouzrokovana manjkom gvožđa mogu biti zabrinjavajući simptomi. Za potrebe studije istraživači sa Washington University School of Medicine u Sent Luisu analizirali su podatke više od 5.000 pacijenata, kod kojih je dijagnostikovan karcinom debelog creva pre navršene 50. godine života. Cilj ispitivanja bio je da ukaže na znake ili simptome, koji bi mogli da budu od pomoći pri dijagnostici kolorektalnog karcinoma, posebno kod mlađih osoba.

Dva simptoma zahtevaju hitnu dijagnostiku

Uočeno je da su, u periodu od tri meseca do dve godine pre postavljanja dijagnoze, pacijenti mlađi od 50 godina imali neke od simptoma kao što su bolovi u stomaku, rektalno krvarenje, dijareja i/ili anemija usled manjka gvožđa. Što je više ovih simptoma, verovatniji je rak debelog creva. S tim da dva simptoma – rektalno krvarenje i manjak gvožđa zahtevaju hitnu i detaljnu dijagnostiku.

– Kod većine mlađih osoba maligne ćelije zahvataju levu stranu debelog creva – kaže dr Anton Bilchik sa Saint John’s Cancer Institute u Santa Moniki California.

Onkološki hirurg Alan Harzman, sa Ohajo State University Wexner Medical Center naglašava da karcinomi u donjim delovima debelog creva daju jasnije simptome.

U ovom delu je stolica jače formirana, manje je tečna, pa je i veća verovatnoća da se primeti krvarenje. S druge strane, krvarenje iz gornjih delova debelog creva lako se pomeša sa stolicom i slabije je uočljivo –  objašnjava dr Harzman.

Rana dijagnostika poboljšava kvalitet i dužinu života

Stručnjaci naglašavaju da bi sa ovim novim saznanjima morali da budu upoznati i lekari u primarnoj lekarskoj zaštiti, kako bi i mlađi pacijenti u slučaju neke sumnje bili upućeni na kolonoskopiju i dalje dijagnostičke preglede. Bitno je bolest otkriti, što ranije i na taj način smanjiti potrebu za agresivnom terapijom, a pacijentima poboljšati kvalitet i dužinu života.

Lekari ističu da navedeni simptomi nisu karakteristični samo za rak debelog creva, već i mnogih drugih gastrointestinalnih problema kao što su zapaljenska bolest creva ili sindrom nervoznih creva. U svakom slučaju, simptome ne treba ignorisati, već je bitno na vreme proveriti o čemu se tačno radi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
LJIJANA
18:02, 14. 05. 2023.
Odgovori

Ne spadam u kategoriju mladih osoba ali sam misljenja da je moje iskustvo dragoceno. Pre 5 godina sam operisana od kolorektalnog karcinoma. Ono na šta želim da skrenem pažnju je da je kod mene bilo odsustvo većine karakterističnih simptoma. Nije bilo tragova krvi u stolici, koja je detaljno pregledana, hirurg je uzimao uzorak, nisam gubila telesnu težinu, nisam gubila apetit.. u stvari nisam imala ni jedan simptom na koji se obično skreće pažnja. Uvek sam imala redovne stolice, svakodnevno, i onda, najednom sam počela da patim od opstipacije. Sve što mi je bilo dostupno za poboljšanje pražnjenje stomaka sam isprobala ali su stolice bile i dalje neredovne a nisu menjale ni boju ni strukturu, nisu bile tanke kao olovka. Samoinicijativno sam otišla da mi urade kolonoskopiju i rezultat je bio zloćudni tumor koji je skoro zatvorio prohodnost debelog creva. Operisana sam nekoliko dana posle postavljanja dijagnoze. Odstranili su mi desetak cm debelog creva.
Ja sam sada dobro, živim najnormalnije. Ne osećam manjak odstranjenog dela.
Mišljenja sam da bi trebalo raditi kolonoskopiju i preventivno i kada primetite neke nedoslednosti jer na promene svaki organizam reaguje drugačije.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo