Naslovna / Zdravlje

Da li jak bol koji prati karcinom pankreasa može da se umanji i kako

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 15. 05. 2023.

Pacijenti se brinu da će im hemoterapija pogoršati stanje i pojačati bolove ali se mnogi osećaju bolje kako lečenje napreduje jer se tumor smanjuje, samim tim i osećaj bola slabi

Karcinom pankreasa Bol je jedan od najjačih simptoma karcinoma pankreasa u odmaklim fazama bolesti Foto: Shutterstock

Karcinom pankreasa je bolest kod koje je jedan od najranijih i najčešćih pratilaca i simptoma intenzivan bol. Njegova bolja kontrola može da doprinese kvalitetu lečenja, jer je jak bol jedna od manifestacija sa kojima se onkološki pacijenti najteže nose.

Koji okolni organi su pod pritiskom kod dijagnoze karcinom pankreasa

Kako se pankreas nalazi ispod grudne kosti, u sredini abdomena i okružuje ga više drugih organa, tkiva, nerava. Kako tumori na pankreasu rastu, oni često pritiskaju i potiskuju druge delove tela remeteći im funkciju i menjajući normalan položaj, što može biti veoma bolno, kažu stručnjaci koji se bave bolestima pankreasa.

– Bol može biti izolovan u stomaku, ali i da se širi do donjeg dela leđa. Može biti prilično neprijatan, iznurujući i intenzivan toliko da ozbiljno remeti kvalitet života. Karcinom pankreasa je veliki izazov za lekare ali i za pacijente. Kada je bol jak, oni ne spavaju dobro, ne jedu, osećaju se depresivno. Sve to ima veliki uticaj na kvalitet i efikasnost lečenja – kaže specijalista za terapiju bola onkoloških pacijenata dr Shalini Dalal sa Department of Palliative, Rehabilitation and Integrative Medicine, Division of Cancer Medicine u MD Anderson Cancer Centar u Teksasu.

Karcinom pakreasa, uobičajeni simptomi i važnost prepoznavanja bola

Ako tumor pankreasa raste, dolazi najpre do nadutosti. Jak bol prvo zahvata leđa jer tumor, odnosno karcinom pankreasa, pritiska grupu nerava u gornjem delu stomaka. Međutim, bol koji je posledica karcinoma pankreasa često se pogrešno identifikuje sa drugim stanjima kao što su refluks kiseline ili loše varenje, što može odložiti dijagnozu. To je i jedna od najkompleksijih situacija koja se vezuje za rak pankreasa jer je najveći broj pacijenata već u velikim bolovima kada se dijagnoza potvrdi.

Zbog toga je veoma značajno odrediti prirodu bola i pronaći odgovarajuće metode lečenja. Bolja kontrola bola, kažu lekari, može značajno da utiče na uspeh lečenja. Takođe, biće i manje negativnih efekata onkološke terapije kao što su povećanje telesne težine, zatvor, mučnina, umor. Zajednička saradnja između pacijenata i lekara je neophodna, kako bi prijava i opis simptoma i intenziteta bola od strane pacijenta bio putokaz lekarima kako da nivelišu lekove za bol.

Koji su načini da se obuzda bol koji prati karcinom pankreasa i šta su sve uzroci bola

– Upravljanje bolom odnosno što bolje kontrolisanje kod karcinoma pankreasa zahteva multidisciplinarni pristup koji može osigurati olakšanje, kažu stručnjaci za terapiju bola. Ako je vaš bol uzrokovan veličinom tumora, tim lekara donosi odluku o najboljem modusu terapija i za karcinom pankreasa, i za nivo bola.

– Pacijenti se brinu da će im hemoterapija pogoršati stanje i pojačati bolove, ali mnogi pacijenti se osećaju bolje kako lečenje napreduje jer se tumor smanjuje. Takođe, nisu samo tumor i njegova veličina uzrok bola kod karcinoma pankreasa. I drugi faktori mogu da na vaš kvalitet života u toku lečenja. Ponekad tumori blokiraju digestivni trakt, što otežava varenje hrane. To može dovesti do gubitka težine i žutice. I u ovom slučaju postoji rešenje, daju se određeni enzimi koji će vam pomoći da dobijete hranljive materije koje nedostaju organizmu – objašnjava dr Dalal.

Oprezno i sa lekovima za bol

Moguće je da se javi i neurološki bol, koji lekari rešavaju injekcijama analgetika u nerve u leđima. Međutim, i neki od njih mogu da izazovu negativne efekte kakvi su zatvor, nadutost ili zavisnost. Takođe, imaju ograničeno dejstvo ublažavanja bola. Zato je, kaže dr Dalal, najvažnija procena rizika i dobiti za pacijenta.

Takođe, doktorka napominje i da neće svim pacijentima biti potrebni lekovi za bolove, ali i da kod nekih oni neće imati dejstvo. Optimalan rezultat krije se u multidisciplinarnog timu kliničara i specijalista koji će dobto proceniti negativne efekte. Neki od njih, veoma značajni za tok lečenja, jesu depresija, umor i anksioznost. Tehnike opuštanja uma i tela nekima mogu da pomognu i više nego medikamenti, a neće biti neželjenih efekata.  Jedna nedavna studija pokazala je da su pacijenti sa karcinomom pankreasa koji su probali akupunkturu imali kratkotrajno umanjenje bola.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Dragana Stokin
15:16, 17. 05. 2023.
Odgovori

Moje iskustvo, u pitanju je NEC cancer, primarni na telu i repu pakreasa. Sa metastazama u maloj carlici, limfni čvorovi u levoj preponi, nadbubrežnoj žlezdi i levom bubregu.
Nakon prve hemioterapije i 7 dana morfijuma, bolovi u predelima gde su metastaze su prestale.
Na moju sreću, nadam se da će tako i ostati, bolovi se ne vraćaju. Za 2 dana mi sledi 3. hemioterapija.
U levoj preponi limfni čvoj je narastao, pre prve terapije, kao veličina avokada. Nakon prve terapije se smanjio na veličinu prosečnog lešnika, a nakon druge je nestalo, na dodir.
Da napomenem da kontrolni CT radim 2 nedelje nakon treće terapije.
Pozdrav,
Dragana
PS. Izvinjavam se na dužem tekstu.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo