Naslovna / Zdravlje

Saveti za ublažavanje bolova u stomaku koje izazivaju miomi

Priredio/la: S.St.|19:00 - 29. 05. 2023.

Ozbiljnost bolova u stomaku zbog mioma može varirati od blagog do jakog i konstantnog. Mogu da se jave tokom intimnih odnosa, pražnjenja creva, menstruacije, vežbanja ili bilo kada

boloviu stomaku zbog mioma Žene sa miomima, njih 25 do 50 odsto, imaju simptome kao što su obilne menstruacije, reproduktivni problemi, povećana učestalost mokrenja, anemija i bolovi u stomaku Foto Shutterstock

Miomi su tumori koji se javljaju u mišićnom sloju zida materice. Oni su benigni i često se pojavljuju u reproduktivnim godinama. Mogu se razviti kao jedan ili kao nekoliko tumora koji mogu biti veličine od semena jabuke do grejpfruta. Neke žene sa miomima nemaju simptome, dok se druge s njima bore. Kako se navodi u Journal of Women’s Health, 25 do 50 odsto žena sa miomima ima simptome kao što su obilne menstruacije, reproduktivni problemi, povećana učestalost mokrenja, anemija i bolovi u stomaku.

Uzroci za nastanak mioma

Miomi su benigni tumori koji se razvijaju na sluznici ili zidovima materice. Iako ne postoji poseban uzrok koji je u potpunosti shvaćen, može postojati više faktora koji mogu doprineti razvoju mioma. Neki od ovih faktora su:

  1. Gojaznost: Višak telesne masti ima tendenciju da poveća nivoe estrogena u telu. Zbog ovoga gojazne žene imaju veći rizik od razvoja mioma.
  2. Hormonski disbalans: Utvrđeno je da miomi imaju više receptora za estrogen i progesteron od tipičnih mišićnih ćelija materice, što povećava mogućnost da ovi hormoni mogu da budu uključeni u rast i razvoj mioma. Starost, trudnoća i specifični lekovi mogu uticati na nivoe ovih hormona, što zauzvrat može da deluje na brzinu rasta mioma.
  3. Porodična anamneza: Žene sa porodičnom istorijom mioma sklonije su većem riziku od njihovog razvoja. Ovo navodi na to da može postojati genetski uticaj i nasledni faktor koji uzrokuje miome.
  4. Starost: Starost takođe igra ključnu ulogu kao faktor. Miomi su češći kod žena koje se približavaju menopauzi. To znači da su žene starosne grupe 45-55 godina podložnije miomima.

Zašto žene pate od bolova u stomaku zbog mioma

Miomi mogu da budu uzrok bolova u stomaku kod žena iz nekoliko razloga. To uglavnom zavisi od njegove lokacije, veličine i broja prisutnih mioma. Dr Nirmala M, konsultant akušer, ginekolog i specijalista za plodnost u bolnici za materinstvo, u Vajtfildu, Bangalor, za HealthShots kaže:

– Miomi imaju tendenciju da rastu, vršeći pritisak na obližnje organe i izazivajući jak bol u stomaku. Oni mogu da prerastu svoj lanac snabdevanja krvlju degenerišući ili razgrađujući tkivo. Bol se povećava tokom menstruacije, izaziva obilno krvarenje i jak bol u stomaku.

Međutim, treba imati na umu da miomi nisu jedini razlog za bolove u stomaku. To može biti zbog lošeg varenja ili zatvora. 

Saveti za ublažavanje bolova u stomaku izazvanih miomima

  1. Topao termofor

Miomi izazivaju upalu koja može da imobiliše to područje. Upotreba toplog termofora na donjem delu stomaka u određenoj meri može pomoći u smanjenju bolova povećanjem pokretljivosti. Takođe pomaže u opuštanju napetih mišića i ublažavanju grčeva.

  1. Jedite uravnoteženu ishranu

Uravnotežena ishrana je neophodna jer pomaže u smanjenju upale, što zauzvrat ublažava bolove. Kako kaže dr Nirmala, konzumiranje puno povrća iz roda krstašica, kao što su brokoli i kupus, kao i voća kao što su jabuke i paradajz, može pomoći u smanjenju rizika od dobijanja mioma. Takođe treba povećati unos proteina, integralnih žitarica i vitamina D. Pored toga, izbegavajte prerađenu hranu, crveno meso i puno mlečnih proizvoda i šećera kako biste sprečili pogoršanje mioma.

  1. Tehnike opuštanja

Jedan od elemenata koji mogu da pogoršaju bol kod mioma je stres. Vežbanje određenih tehnika opuštanja kao što su joga, meditacija, masaža, akupunktura itd, pokazalo se efikasnim u borbi protiv bolova. Za dodatno ublažavanje bolova, lezite na bok sa nogama privučenim na grudi.

  1. Izbegavajte alkohol

Konzumiranje alkohola može povećati težinu i trajanje uobičajenih simptoma mioma. Stoga, smanjenje unosa alkohola može pomoći da se nosite sa nekim od najgorih simptoma mioma.

  1. Lekovi protiv bolova

Lekar može da preporuči uzimanje nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID) koji se kupuju bez recepta, kao što su ibuprofen ili naproksen, kako bi se smanjio oštar bol. NSAIL takođe mogu da smanje obilne menstruacije povezane sa miomima.

Koje su opcije lečenja mioma materice da bi se izbegao bol

Lečenje mioma zavisi od nekoliko faktora kao što su veličina, intenzitet bola, lokacija, starost žena i njihova želja da zatrudne u budućnosti. Neke dokazane metode lečenja, kaže dr Nirmala, su sledeće:

  1. Lekovi: Hormonski lekovi kao što su pilule za kontrolu rađanja mogu da smanje miome, ali mogu i da ublaže simptome kao što su jako krvarenje i bol u karlici. Svrha lekova je da smanje miome ciljajući hormone koji regulišu menstrualni ciklus.
  2. Antagonisti gonadotropin-oslobađajućeg hormona (GnRH): Obično se koriste tri do šest meseci. Ovaj lek leči miome sprečavanjem proizvodnje hormona poput estrogena i progesterona, što dovodi do privremenog stanja nalik menopauzi gde se miomi smanjuju i anemija se poboljšava.
  3. Intrauterini uložak koji oslobađa progestin (IUD): Ovaj oblik leka pomaže u ublažavanju teškog krvarenja uzrokovanog miomima. Iako ovaj uložak koji oslobađa progestin možda neće učiniti da se miomi smanje ili nestanu, on pruža olakšanje.
  4. Ostali lekovi: U slučajevima anemije usled obilnog krvarenja, lekari predlažu suplemente gvožđa i vitamine koji pomažu u ublažavanju simptoma anemije. Pre nego što se odučite za bilo koji lek, važno je da se konsultujete sa lekarom kako biste razgovarali o svim mogućim neželjenim efektima ili komplikacijama.

Kada lekovi ne poboljšavaju stanje mioma, postoje hirurške metode koje treba uzeti u obzir. One takođe zavise od faktora kao što su veličina mioma, lokacije i budućih planova trudnoće pacijentkinja. Izrada plana lečenja pod ovim uslovima od suštinskog je značaja jer neke hirurške opcije čuvaju matericu i omogućavaju kasniju trudnoću, dok kod drugih opcija može ili da se ošteti ili ukloni materica.

Hirurške opcije za miome

Nekoliko hirurških tretmana na raspolaganju je za pacijentkinje koje planiraju buduće trudnoće:

  1. Miomektomija je hirurška operacija u kojoj se miomi uklanjaju, a materica ostaje. Postoji nekoliko hirurških metoda za čišćenje mioma u zavisnosti od veličine, broja i lokacije.
  2. U laparoskopiji se prave mali rezovi u abdomenu kroz koje se ubacuje hirurški alat za uklanjanje mioma.
  3. U histeroskopiji, skopa (tanak, fleksibilan hirurški alat nalik cevi) se ubacuje kroz vaginu i grlić materice u matericu i seče miome.
  4. Otvoreni rezovi kao što je laparotomija, gde se rez pravi u abdomenu, mogu se koristiti za uklanjanje mioma.

U slučajevima kada pacijentkinja ne razmišlja o budućim trudnoćama, nekoliko hirurških mera koje mogu pomoći u efikasnom lečenju mioma su sledeći:

  1. Embolizacija mioma materice: UFE je minimalno invazivna terapija koja uključuje opstrukciju krvnih sudova, koje miomi koriste, za isporuku malih čestica u matericu i miome, što uzrokuje skupljanje i na kraju nestanak mioma.
  2. Histerektomija: Histerektomija je hirurški proces u kome se uklanja cela materica. Ovo je najefikasniji metod lečenja mioma materice i često se preporučuje ženama koje više ne žele da zatrudne.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo