Naslovna / Zdravlje

Rak usne duplje, uzroci njegovog nastanka i saveti za prevenciju

Priredio/la: S.St.|15:00 - 01. 06. 2023.

Rak usne duplje je vrsta karcinoma koja se može javiti u bilo kom delu usne duplje

rak usne duplje Izbegavajte životne navike koje mogu povećati rizik od raka usne duplje Foto Shutterstock

Rak usne duplje može biti razorna bolest koja značajno utiče na kvalitet života. Nažalost, ove vrste raka su u porastu, a najveći faktori rizika su konzumiranje alkohola i upotreba cigareta. Osim toga, istraživanja sugerišu da je humani papiloma virus (HPV) takođe jedan od glavnih uzroka raka usta.

Pošto je prevencija bolja od lečenja, održavanje odgovarajuće i dosledne oralne higijene, kao što su pranje zuba, čišćenje koncem i upotreba vode za ispiranje usta, od suštinskog su značaja za sprečavanje pojave raka usne duplje. Da bi se smanjila mogućnost dobijanja oralnog karcinoma, takođe je neophodno uzdržati se od upotrebe duvana, a alkohol konzumirati u umerenim količinama. Glavni faktor rizika za neke vrste raka usta i vrata je HPV, zbog čega bi trebalo razmisliti o vakcinaciji protiv ovog virusa, savetuje se na sajtu HealthShots.

Rak usne duplje i uzroci njegovog nastanka

Rak usta je ozbiljno i potencijalno opasno stanje koje može nastati usled različitih faktora. Da bi se smanjio rizik od razvoja raka usta, preporučuje se usvajanje zdravih životnih navika i preduzimanje preventivnih mera. Važni faktori koji mogu doprineti razvoju raka usta mogu biti sledeći:

1. Oštri zubi: Ovo se odnosi na zube koji su nejednaki ili slomljeni, što može iritirati unutrašnjost usta.

2. Pušenje: Upotreba duvana, uključujući cigarete, cigare i duvan za žvakanje, glavni je faktor rizika za oralni rak. Hemikalije u duvanu mogu oštetiti ćelije u ustima i grlu, povećavajući rizik od raka.

3. Začini: Neki začini, posebno oni koji se koriste u određenim vrstama kuhinje (kao što su indijska i hrana jugoistočne Azije), povezani su sa većim rizikom od raka usta.

4. Intimni odnosi: Određeni sojevi humanog papiloma virusa (HPV), koji se prenose intimnim kontaktom, mogu izazvati oralni rak.

5. Alkohol: Preterano i često konzumiranje alkohola može povećati rizik od raka usne duplje. Alkohol može oštetiti ćelije u ustima i grlu i oslabiti imuni sistem, što otežava telu da se bori protiv kancerogenih izraslina.

Važno je napomenuti da neće svi koji su izloženi ovim faktorima razviti rak. Redovni skrining i rano otkrivanje mogu poboljšati šanse za uspešno lečenje i oporavak.

Prevencija raka usne duplje i vrata

Da bi se smanjio rizik od razvoja raka usta i vrata može da se preduzme nekoliko mera:

1. Izbegavajte duvan

Duvan je vodeći uzrok raka usta i vrata, tako da izbegavanje svih oblika, uključujući pušenje i duvan za žvakanje, može značajno smanjiti rizik. 

2. Ograničite konzumiranje alkohola

Prekomerno konzumiranje alkohola takođe je značajan faktor rizika za rak usta i vrata, tako da je neophodno ograničiti unos alkohola.

3. Zdravo se hranite

Ishrana bogata voćem i povrćem može pomoći u smanjenju rizika od raka usta i vrata.

4. Održavajte dobru oralnu higijenu

Redovno pranje i čišćenje zuba koncem mogu pomoći da se održi oralna higijena i smanji razvoj bakterija. Ovo zauzvrat može sprečiti oralni rak.

5. Zaštitite se od sunca

Koristite kremu za sunčanje i nosite šešir kako biste zaštitili vrat i lice od štetnog uticaja sunca.

6. Vakcinišite se

HPV vakcina može sprečiti određene vrste karcinoma usta i vrata uzrokovanih humanim papiloma virusom (HPV).

7. Idite na redovne stomatološke preglede

Redovni stomatološki pregledi mogu pomoći u identifikaciji bilo kakvih ranih znakova raka usta i vrata, poboljšavajući šanse za uspešno lečenje.

Lečenje oralnog karcinoma

Najčešći početni tretman za oralni karcinom je operacija. Zahvaćena područja usta možda će morati da se uklone, u zavisnosti od težine i širenja raka. U nekim situacijama mogla bi da bude potrebna rekonstruktivna hirurgija da bi se nadoknadili kozmetički ili funkcionalni nedostaci koje izaziva rak. U zavisnosti od težine bolesti na početku lečenja, zračenje i/ili hemoterapija mogu da budu preporučeni nakon operacije u naprednijim stadijumima.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo