Naslovna / Zdravlje

Novi lek za 50 odsto smanjio rizik od smrti kod određene vrste raka pluća, saopštili su naučnici

Priredio/la: I. V. |13:00 - 08. 06. 2023.

Novi lek korišćen je kao ciljana terapija kod pacijenata koji boluju od takozvanog karcinoma ne-malih ćelija, što je najčešći tip raka pluća

novi lek Novi lek korišćen je kao ciljana terapija za određeni tip karcinoma pluća Foto: Shutterstock

Novi lek može da prepolovi rizik od smrti kod određene vrste raka pluća, kada se uzima svakodnevno nakon operacije uklanjanja tumora, rezultati su kliničkog ispitivanja predstavljeni u Čikagu. Rezultati studije saopšteni su na najvećoj godišnjoj konferenciji specijalista za rak, čiji je domaćin bio American Society for Clinical Oncology.

Novi lek korišćena kao ciljana terapija za karcinom ne-malih ćelija

Rak pluća je oblik bolesti koji uzrokuje najviše smrtnih slučajeva, jer od ovog karcinoma premine oko 1,8 miliona ljudi svake godine širom sveta. Međutim, nova pilula, odnosno tretman osimertinib, pokazao je dobre rezultate. Korišćen je kao ciljana terapija za određeni tip karcinoma pluća kod pacijenata, koji boluju od takozvanog karcinoma ne-malih ćelija, što je najčešći tipa raka pluća i koji pokazuje određenu vrstu mutacije. Ove mutacije, na receptoru epidermalnog faktora rasta ili EGFR, pogađaju  do 25 procenata pacijenata sa karcinomom pluća u Evropi.

Posle 5 godina 88 odsto pacijenata, koji su uzimali novi lek, su bili živi

Kliničko ispitivanje obuhvatilo je oko 680 učesnika u ranoj fazi bolesti u više od 20 zemalja. Učesnici studije su pacijenti koji su prvo bili operisani radi uklanjanja tumora, a zatim je polovina njih uzimala novu pilulu svakodnevno, a druga placebo tretman. Rezultat je pokazao da je uzimanje tableta rezultiralo smanjenjem rizika od smrti za 51 odsto za lečene pacijente, u poređenju sa placebom. Takođe, posle pet godina, 88 procenata pacijenata, koji su uzimali terapiju je još uvek bilo živo, u poređenju sa 78 procenata pacijenata koji su uzimali placebo.

Novi lek sprečava da se rak proširi na mozak, jetru i kosti

– Ovi podaci su „impresivni“. Lek deluje tako što sprečava da se rak proširi na mozak, jetru i kosti – izjavio je dr Roy Herbst sa Yale University nakon predstavljanja rezultata, podsećajući da otprilike trećina slučajeva raka ne-malih ćelija može da bude operisana kada se otkrije.
Dr Nathan Pennell iz Cleveland Clinic samtra da je dejstvo novog leka veoma važno otkriće.
Počeli smo da ulazimo u eru personalizovane terapije za pacijente u ranoj fazi – istakao je dr Pennell.

Neophodno otkriti da li pacijenti sa rakom pluća imaju mutaciju EGFR

Farmaceutska grupa AstraZeneca saopštila je da je novi lek osimertinib već odobren u desetinama zemalja za različite indikacije i već ga je dobilo oko 700.000 ljudi. U SAD je, na primer, odobren 2020. godine na osnovu podataka koji su pokazali poboljšanje preživljavanja pacijenata koji su se izlečili, odnosno vremena kada pacijent živi bez recidiva raka.

Ali, nisu svi lekari usvojili novi lek za lečenje ove vrste karcinoma pluća, a mnogi su čekali dokaze o ukupnom preživljavanju, koji su upravo predstavljeni na konferenciji Američkog društva za kliničku onkologiju. Savet istraživača je da se pacijenti pregledaju kako bi se otkrilo da li imaju mutaciju EGFR. U suprotnom, kako kažu, novi lek neće moći da se koristi. Treba spomenuti da osimertinib, koji cilja na receptor, izaziva neželjene efekte kao što su jak umor, osip na koži ili dijareju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo