Naslovna / Zdravlje

CAR-T ćelijska terapija personalizovana je za svakog pacijenta i cilja nekoliko vrsta raka

Priredio/la: D. T.|11:00 - 06. 03. 2022.

Ovaj tretman mogao bi da bude efikasan u održavanju bolesti u stanju remisije, odnosno u periodu mirovanja

CAR-T ćelijska terapija CAR-T ćelijska terapija mogla bi da bude efikasna u održavanju bolesti u stanju remisije Foto: Shutterstock

CAR-T ćelijska terapija mogla bi da bude metoda lečenja nekih oblika raka krvi. Dva pacijenta, lečena na ovaj način od leukemije su u remisiji, i 10 godina od primene terapije. Pod znakom pitanja je još uvek lečenje solidnih tumora, a i pored ohrabrujućih rezultata, terapija ne funkcioniše kod svih pacijenata istvetno, i za sada je skupa, kažu stručnjaci.

CAR-T ćelijska terapija održava bolest u remisiji

CAR-T terapija personalizovana je za svakog pacijenta i cilja nekoliko vrsta raka. Najnovije istraživanje naglašava da bi ovaj tretman mogao biti efikasan u održavanju bolesti u stanju remisije, to jest, periodu mirovanja bolesti. Imunoterapija modifikuje imunološki sistem, koji potom efikasnije uništava ćelije raka. Studija, koju je objavio časopis Nature, otkrila je da je CAR T-ćelijska imunoterapija efikasna u lečenju leukemije i održavanju stanja remisije kod dva pacijenta čak 10 godina od primene.

Kako delije CAR-T ćelijska terapija?

CAR-T ćelijska terapija uzima imune ćelije iz organizma, modifikuje ih i potom vraćaju u krv pacijenta. Zadatak ovih ćelija jeste da traže i uništavaju ćelija raka. T-ćelije su vrsta belih krvnih zrnaca. One su imunološke ćelije koje otkrivaju i uklanjanju patogene tako što se pomoću proteina na svojoj površini vezuju za proteine na površini patogena.

T -ćelije se umnožavaju i novim receptorima uništavaju ćelije raka. Stručnjaci kažu da su potrebna dodatna istraživanja koja bi odredila koliko je CAR-T ćelijska terapija efikasna u lečenju različitih oblika karcinoma. Istraživačima još nije jasna efikasnost ove vrste terapije na duži rok, i nije do kraja poznato da li su T ćelije sa posebnim receptorima prisutne u organizmu dugi niz godina posle tretmana?

Dostupno samo pacijentima uključenim u kliničke studije

Hronična limfocitna leukemija oblik je raka koji pogađa bela krvna zrnca. Ovo je maligna bolest krvi i kostne srži, koja se karakteriše povećanim stvaranjem nefunkcionalnih belih krvnih ćelija, limfocita. Bolest je i najčešći oblik leukemije kod odraslih osoba. Studija je ispitala dugoročne efekte lečenja CAR T-ćelijama kod dve osobe sa dijagnozom hronične limfocitne leukemije. Dr Sara Ghorashian, stručnjak za lečenje leukemije, objašnjava da hronična limfocitna leukemija može biti relativno agresivan oblik bolesti, koji se ne leči standardnim pristupima, osim u slučajevima transplantacije koštane srži ili sada CAR-T ćelijskom terapijom. Dr Ghorashian objašnjava da CAR-T terapija nije još licencirana za tretman hronične limfocitne leukemije i dostupna je samo pacijentima uključenima u kliničke studije.

„Ćelije ubice“ obavljaju veći deo najtežeg posla

Dva pacijenta, koja su podvrgnuta CAR-T ćelijskoj terapiji, imali su potpunu remisiju raka 2010. godine. Posle jedne decenije još uvek su u remisiji. Istraživači kažu da su ove dve osobe i dalje imale CAR- T ćelije u organizmu, s tim da se promenio tip T ćelije. Posebno su primetili prelazak na specifičan tip T ćelija, pomoćne CD4+ T ćelije, koje svojim delovanjem aktiviraju druge imune ćelije. Studija je pokazala da su ove ćelije bile i dalje aktivne i funkcionalne.

Terapija podstiče imune ćelije pacijenata sa hroničnom limfocitnom leukemijom da se vežu za tumorske ćelije i da ih tako uništavaju. Zaključili smo da „ćelije ubice“ obavljaju veći deo najtežeg posla – kaže autor studije dr Joseph Melenhorst.

Rezultati studije su ohranrujući

Rezultati studije su ohrabrujući i ukazuju na to da bi terapija CAR- T ćelijama moga biti efikasna na duži rok u lečenju određenih vrsta raka. Budući da je studija uključivala samo dve osobe stručnjaci upozoravaju da je ipak rano donositi opšte zaključke. Ukazuje se i na to da biologija CAR- T ćelija kod dece može biti bitno različita. Dr Melenhorst je napomenuo da će buduća istraživanja biti usmerena na to, da se utvrdi na koji način ovaj tretman funkcioniše kod ostalih pacijenata, koji se leče od hronične limfocitne leukemije. Istraživači će nastojati da otkriju efikasnost ove metode i kada su u pitanju drugi oblici leukemije.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Zore
6:41, 07. 03. 2022.
Odgovori

Ova terapija sigurno pomaže i dovodi do remisije bolesti. Ali mi obični ljudi možemo samo da sanjamo o tome. Em je skupo a i nedostupno. Tužno je kada lek postoji a znaš da je nemoguća misija.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo