Naslovna / Zdravlje

Koji su rani znaci trudnoće i kada treba da uradite test na trudnoću

Priredio/la: S.St.|15:30 - 10. 06. 2023.

Određeni znaci i simptomi mogu ukazivati na ranu fazu trudnoće tokom prvog tromesečja, koji čini početnih 12 nedelja trudnoće

rani znaci trudnoće U periodu od šest do osam nedelja trudnoće možete čuti i otkucaje bebinog srca Foto Shutterstock

Iako rani znaci trudnoće ne moraju da budu isti kod svih, postoje neki uobičajeni koje mnoge žene imaju. Ovi simptomi mogu početi u prvih šest nedelja trudnoće i mogu trajati tokom prvog trimestra. Većina žena takođe smatra da se njihovi simptomi trudnoće menjaju tokom vremena dok su trudne.

Uobičajeni rani znaci trudnoće

Evo nekih od najčešćih znakova i simptoma rane trudnoće:

  •         Izostanak menstruacije. Mogu postojati i drugi uzroci izostanka menstruacije, kao što su stres ili brz gubitak težine. Međutim, ovo je često nagoveštaj trudnoće.
  •         Mučnina sa ili bez povraćanja. Ako ste ikada imali mučninu i povraćanje tokom trudnoće, znate koliko ovi simptomi mogu da budu naporni. Dovoljan je neki miris koji vam ne odgovara da vam izazove mučninu i da morate da trčite u kupatilo. Ponekad se čini da se simptomi javljaju bez nekog posebnog razloga. Iako se često nazivaju jutarnjom mučninom, mučnina i povraćanje mogu se javiti u bilo koje doba dana.
  •         Tačkasto krvarenje (spotting). Ovaj simptom može biti zbunjujući jer vas spotting može navesti da mislite da imate menstruaciju. Umesto toga, spotting može da se pojavi kada se embrion pričvrsti za zid materice.
  •         Osetljivost dojki. Ovaj uobičajeni znak rane trudnoće povezan je sa porastom hormona.
  •         Dobijanje na težini. Tokom prvog tromesečja možete da dobijete na težini od 500 gr do 2,5kg, navode u American College of Obstetricians and Gynecologists. Međutim, ima žena koje se u ovom periodu ne goje.
  •         Osećaj većeg umora. Osećate se umornije jer telo čini veći napor da zaštiti fetus.
  •         Potreba da se češće ide u toalet. Ovo je takođe povezano sa promenom hormona.
  •         Žudnja za određenom hranom. Kiseli krastavci, sladoled, nešto drugo… Žudnja za hranom može da bude signal da ste trudni.
  •         Gubitak težine. Možda je iznenađujuće, ali gubitak težine može biti simptom rane trudnoće ako imate i mučninu i povraćanje. To je zato što ti simptomi otežavaju zadržavanje hrane, što dovodi do gubitka težine. Većina žena koje izgube težinu u ranoj trudnoći normalno dobijaju na težini u drugom tromesečju.

Ako nemate tipične simptome trudnoće, to ne znači da je vaša trudnoća abnormalna, kaže dr Kelli Burroughs, akušer/ginekolog iz Memorial Hermann Health System u Hjustonu. Takođe, ako se vaši simptomi neočekivano poboljšaju, to nije razlog za uznemirenost. Normalno je da se simptomi smanjuju i prolaze.

Manje uobičajeni rani simptomi trudnoće

Postoje i drugi simptomi povezani sa ranom trudnoćom koji mogu biti manje uobičajeni ili manje primetni. Opet, svaka trudnoća je drugačija, ali evo i onih ponekad manje uobičajenih znakova i simptoma:

  •         Blistava koža u trudnoći. Ovo je uzrokovano povećanom cirkulacijom krvi u telu, što može dovesti do toga da koža bude sjajna i ružičasta.
  •         Osećaj vrtoglavice. Ovo se može desiti jer telo proizvodi više krvi koju treba da obezbedi fetusu.
  •         Zapušen nos. Zapušen nos možda nije posledica prehlade ili alergije. To može značiti da ste trudni zbog promena u nivou estrogena.
  •         Zatvor. Zatvor se može pojaviti u ranoj trudnoći zbog hormonskog uticaja na vaš probavni sistem.
  •         Gorušica. Neke žene imaju gorušicu u drugom ili trećem tromesečju, dok kod drugih počinje u prvom tromesečju.
  •         Simptomi koji liče na nešto drugo, ali se ispostavlja da pokazuju da ste trudni. Kod žena bez dijabetesa može da se pojavi nizak nivo šećera u krvi, vrtoglavica i znojenje – što bi sve moglo biti povezano sa dijabetesom – tokom trudnoće.
  •         Autoimuno stanje koje se poboljšava bez nekog posebnog razloga. Žene sa autoimunim stanjima, kao što je reumatoidni artritis, mogu primetiti da se njihovo stanje iznenada popravlja, što može biti znak da su trudne. Izveštaj kompanije Medscape iz 2022. otkrio je da je 50 odsto trudnica sa reumatoidnim artritisom imalo nisku aktivnost bolesti tokom trudnoće. Postoje teorije o tome zašto se ova stanja poboljšavaju tokom trudnoće, ali nije potpuno jasno.

Saveti koji pomažu da se izborimo sa ranim simptomima trudnoće

Rani simptomi trudnoće mogu biti frustrirajući. Na sreću, postoje neki načini da se sa njima izborite.

  •         Treba dovoljno da se odmarate. Uradite sve što možete da promenite svoj raspored kako biste noću dovoljno spavali. Ili planirajte da preko dana kratko odspavate. Posavetujte se sa svojim lekarom ako se dovoljno odmarate, ali ste i dalje umorni.
  •         Probajte prirodne tretmane za mučninu i povraćanje. American College of Obstetricians and Gynecologists za mučninu preporučuje pojedinačnu upotrebu ili kombinaciju vitamina B6 i doksilamina, pomoćnog sredstva za spavanje koje se dobija bez recepta. Neki lekari takođe preporučuju da probate đumbir.
  •         Planirajte da jedete manje, češće obroke da biste ublažili mučninu.
  •         Imajte pri ruci krekere ili druge grickalice. Mučnina može biti gora ako je stomak prazan.
  •         Izbegavajte kiselu, masnu i začinjenu hranu da biste smanjili mogućnost nastanka gorušice.
  •         Unosite dovoljno tečnosti da biste bili hidriran, ali smanjite unos pred spavanje. Važno je da tokom trudnoće ostanete dobro hidrirani. Krajnji rezultat je da ćete češće ići u toalet, a to može biti posebno teško tokom noćnog sna. Smanjite unos tečnosti posle 19 časova da biste imali bolji noćni san.
  •         Udovoljite svojim željama – uz ograničenja. Možete da udovoljite svojim željama sve dok su za vas bezbedne i dok planirate zdravo da se hranite. Jedno upozorenje se odnosi na neke žene koje žude za nezdravom hranom, fenomenom koji se zove pica.
  •         Ako se osećate naduto, smanjite unos ugljenih hidrata i povećajte potrošnju vode.
  •         Važne su dobre navike, kao što su zdrava ishrana i redovno vežbanje.

Kada treba da uradite test na trudnoću da biste dobili tačan rezultat

Test trudnoće meri nivo hormona humanog horionskog gonadotropina (hCG), koji se povećava kada ste trudni. Testovi na trudnoću koji se kupuju bez recepta zasnivaju se na nivoima hCG hormona u urinu. Za najtačnije rezultate, najbolje vreme za testiranje na trudnoću je nakon izostanka prve menstruacije. Ako je moguće, test treba uraditi ujutru kada je urin više koncentrisan.

Postoje i testovi za trudnoću koji mogu da se koriste šest do osam dana nakon ovulacije.

Tačnost testova na trudnoću povećava što trudnoća dalje napreduje. Zato je moguće da kod rano urađenog testa dobijete lažno negativan rezultat. To bi značilo da vaše telo nije imalo dovoljno hCG hormona da bi se otkrila trudnoća.

Test krvi još je jedna opcija koju lekar može da traži da se uradi da bi potvrdio trudnoću. Ovo može biti od pomoći ako ste ranije imali:

  •         rani pobačaj
  •         ektopičnu trudnoću
  •         poteškoće u trudnoći

Kada saznate da ste trudni, treba da odete kod ginekologa. U periodu od šest do osam nedelja trudnoće možete čuti i otkucaje bebinog srca.

Saveti za žene koje planiraju da zatrudne ili su u ranoj trudnoći

Postoji nekoliko saveta koje treba slediti i koji vam mogu pomoći da iznesete zdravu trudnoću, ako želite da zatrudnite u bliskoj budućnosti ili ste već u prvih nekoliko nedelja trudnoće.

– Biti zdrav i živeti zdravim načinom života zaista može da pomogne da se dovede do zdrave trudnoće, bebe i porodice – kaže dr Lauren Demosthenes, viši medicinski direktor Babyscripts, virtuelne kompanije za negu porodilja u Vašingtonu, D.C. 

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se pripremite za trudnoću:

  •         Izbegavajte alkohol, duvan i kanabis, jer su oni štetni za vašu bebu i mogu izazvati komplikacije.
  •         Počnite da koristite prenatalni vitamin sa folnom kiselinom, za koju se pokazalo da pomaže u sprečavanju urođenih mana.
  •         Razgovarajte sa svojim lekarom o svim lekovima koje bi trebalo ili ne treba da koristite, uključujući suplemente koji se kupuju bez recepta. Razgovarajte i o tome koje su vežbe za vas najbolje dok pokušavate da zatrudnite ili ste trudni.
  •         Informišite se o vakcinama koje će vam možda biti potrebne.
  •         Pokušajte da ograničite kofein.
  •         Izbegavajte sirovo meso i ribu, koji mogu sadržati parazite i bakterije češće nego potpuno kuvano meso i riba.
  •         Pokušajte da održite zdravu težinu kako biste smanjili rizik od visokog krvnog pritiska i dijabetesa.

Iako može da vam se čini da je prvi trimestar trudnoće kao trka s preprekama, uzmite u obzir da je drugi trimestar za mnoge žene lakši i da se često naziva periodom medenog meseca. U drugom tromesečju, mnogi – mada ne svi – simptomi trudnoće nestaju.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo