Naslovna / Zdravlje

Koliko su česti maligni tumori hipofize i koji simptomi ukazuju na njih

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 19. 06. 2023.

Oko 25 posto osoba može da ima manji tumor hipofize a da toga uopšte nisu svesni

Tumori hipofize Postoje opravdani razlozi zašto hipofizu zovu i „kraljica žlezda“ Foto: Shutterstock

Tumori hipofize nastaju kada dođe do promene u DNK ćelija hipofize, žlezde odgovorne za lučenje hormona koji kontrolišu rad većine drugih žlezda u našem organizmu. Statistike kažu da su tumori hipofize u najvećem broju slučajeva benigni.

Tumori hipofize utiču na hormone i njihov nivo

Hipofizа je žlezda veličine graška ispod prednjeg dela mozgа. Izuzetno je važna jer utiče na rad i regulaciju gotovo svih drugih žlezda u našem telu (štitasta, nadbubrežne…), ali i nekih organa (jajnici, testisi…). Kada dođe do tumora hipofize, rezultat može da bude smanjeni nivoa hormona, ali i povišeni.

Većina tumora hipofize ima benigni karakter i ne metastazira dalje. Međutim, ovi tumori mogu da izazovu druge ozbiljne probleme, bilo zbog veličine i posledičnog pritiska na okolne strukture, tkiva i organe, bilo zbog proizvodnje neuobičajeno veće količine hormona (funkcionalni tumori). Leče se operacijom, lekovima ili zračnim terapijama (ako su u pitanju malignu tumori hipofize). Na sreću, statistike kažu da su maligni tumori ovog organa veoma retki.

Kako se dele tumori hipofize i koje vrste postoje

Tumori hipofize mogu biti iz grupe adenoma, ali i drugih vrsta. Adenomi hipofize su benigni tumori epitelnog porekla, koji čine oko 15 odsto svih intrakranijalnih tumora. Adenomi se najpre dele po veličini i to na mikroadenome (manji od 10 mm) i makroadenome (veće od 10 mm). Prema aktivnosti mogu da budu hormonski neaktivni (nesekretorni, nefunkcionalni) i hormonski aktivni (sekretorni, funkcionalni) tumori.

Nefunkcionalni adenomi su najčešći su oblik tumora hipofize. Oni ne proizvode dodatne količine hormona i najčešće su asimptomatski sve dok tumor ne dostigne određenu veličinu. Od funkcionalnih tumora, tumori koji izlučuju prolaktin (prolaktinomi) najčešći su tip.

Tumori koji proizvode hormon rasta su sledeći na listi. Oni koji produkuju ACT hormon utiču na nadbubrežnu žlezdu i podstiču stvaranje glukokortikoida. Tumori koji izlučuju TSH deluju na štitastu žlezdu i retki su. Ostali tumori prednjeg dela hipofize takođe spadaju u retke, a reč je o tumorima koji luče FSH (folikulostimulišući hormon) i LH (luteinizirajući hormon). Izazivaju prekomernu proizvodnju estrogena kod žena i testosterona kod muškaraca. Postoje i kombinovani tumori (prolaktin+hormon rasta; TSH+LH+FSH).

I tumori zadnjeg režnja hipofize su na sreću veoma retki.

Zašto nastaju tumori hipofize

Trenutno nauci nije poznat specifičan uzročnik nastanka i razvoja tumora hipofize. Ipak, poznato je da rizik može da poveća genetska predispozicija. Još neka stanja mogu da uvećaju šanse za razvoj tumora hipofize:

  • Carney sindrom (retko genetsko oboljenje, multipla neoplazija i lentiginozni sindrom, prisustvo brojnih endokrinih i neendokrinih tumora na različitim lokalizacijama)
  • porodična istorija adenoma hipofize/FIPA (redak poremećaj rasta)
  • porodična istorija akromegalije
  • McCune-Albright-ov sindrom /MAS)/( retko, kongenitalno, benigno oboljenje – posledica somatske aktivišuće mutacije i abnormalnosti kostiju i kože)
  • višestruka endokrina neoplazija tip I i tip IV /MEN1, MEN4/(poremećaji koji mogu da izazovu tumore u žlezdama s unutrašnjim izlučivanjem)

Ima li simptoma koji na njih ukazuju

Većina tumora hipofize ne daje simptome, zbog čega ostaju nedijagnostikovani ili se vide i otkriju slučajno prilikom MR ili CT mozga zbog nekog drugog razloga. Oko 25 posto osoba može da ima manji tumor hipofize a da toga uopšte nisu svesni.

Tumori koji zbog veličine dovedu do pritiska na okolne strukture mogu, na primer, da pritisnu obližnje spletove optičkih živaca i naprave probleme sa vidom. Takođe, mogu da oštete ili unište druge ćelije hipofize, uz pritisak koji će potpuno poremetiti normalnu funkciju ove žlezde. Isto mogu da reaguju i funkcionalni tumori hipofize.

Treba reći da se simptomi razlikuju u zavisnosti od vrste tumora i zahvaćenog područja hipofize. Simptomi od osobe do osobe mogu da se razlikuju, ali i da imitiraju druge bolesti. Na primer, iako su tumori zadnjeg režnja hipofize veoma retki, njihov najčešći simptom je stanje koje se naziva diabetes insipidus. On se razlikuje od klasičnog dijabetesa, a simptomi su pojačan osećaj žeđi i mokrenje velike količine razređene mokraće.

Koji su simptomi velikih tumora hipofize

Veliki tumori vrše pritisak na okolne strukture i tkiva, pa će se u njihovom slučaju ipak javiti neki simptomi. Najčešći su:

  • glavobolje
  • problemi s vidom (gubitak perifernog vida)
  • simptomi nedostatka hormona (rast grudi kod muškaraca, izostanak maljavosti, erektilna disfunkcija)
  • pojačan osećaj hladnoće u rukama i nogama
  • ređe menstruacije ili potpuni izostanak menstruacija
  • nedostatak majčinog mleka i problemi sa laktacijom
  • smanjen libido i seksualni nagon
  • mučnina
  • povraćanje
  • zaostajanje u rastu i polnom razvoju kod dece.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo