Naslovna / Zdravlje

U bolnicama od covid 19 umire dva puta više pacijenata nego od gripa

Priredio/la: I. V.|8:00 - 19. 11. 2020.

Iako se na početku pandemije covid 19 najčešće upoređivao sa gripom, istraživanja su pokazala da postoje značajne razlike između ove dve bolesti

grip korona bolesnik bolnica Na početku pandemije je bilo mnogo poređenja infekcije covid 19 i gripa Foto: Shutterstock

Rezultati nove studije objavljene u časopisu Annals of the American Thoracic Society otkrivaju odnos stope smrtnosti kod pacijenata hospitalizovanih sa teškim oblikom covid 19, u poređenju sa ozbiljno obolelim od sezonskog gripa. Ključno otkriće ovog istraživanja je da je stopa smrtnosti pacijenata sa korona virusom u bolnici bila 40 odsto, naspram stope od 19 procenata kod obolelih od gripa. Kako se navodi u studiji, viša stopa smrtnosti covid 19 pacijenata bila je nezavisna od starosti, pola, zdravstvenih uslova koji se istovremeno javljaju (komorbiditeta) i težine bolesti.

Mehanička ventilacija često potrebna

Upoređujući kliničke karakteristike i ishod kritično bolesnih hospitalizovanih pacijenata sa covid 19 i onih sa gripom, lekari i istraživači sa Odeljenja za plućnu medicinu Univerziteta u Vašingtonu, utvrdili su da je pacijentima sa obe bolesti često bila potrebna mehanička ventilacija. Međutim, pacijenti sa covid 19 morali su duže da ostanu na mehaničkoj ventilaciji, a zabaleženo je i da su imali mnogo lošije funkcionisanje pluća. Pored toga, pacijenti sa korona virusom takođe su češće razvijali akutni respiratorni distres sindrom (ARDS) – ozbiljnu upalu pluća koja može da ugrozi život.

Kritičan ARDS sindrom

– Nalaz da je ARDS možda zastupljeniji među kritično bolesnim pacijentima sa covid 19 veoma je važan kako bi se razumelo zašto postoji razlika u mortalitetu između dve bolesti – kaže pulmolog dr Natalie Cobb. Takođe, kako navodi dr Cobb, otkriveno je da su pacijenti sa ARDS sindromom, zbog korona virusa imali trend ka lošijim kliničkim ishodima od pacijenata koji su ozbiljno oboleli od gripa i imali ARDS.

Covid 19 pacijenti sporije se oporavljaju

Istraživači su proučavali i različite karakteristike pacijenata u obe grupe. Utvrđeno je da se kod pacijenata sa covid 19 sporije poboljšavao nivo kiseonika u krvi, duže su boravili na mehaničkoj ventilaciji i imali su niže stope ekstubacije (uklanjanje disajnih cevi) od pacijenata sa gripom. Pacijenti sa korona virusom češće su bili muškog pola, imali su veći indeks telesne mase (BMI) i veću stopu hroničnih bolesti bubrega i dijabetesa.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo