Naslovna / Zdravlje

Neke teške hronične bolesti pluća zahvataju i druge organe, inovativna terapija produžava život

Piše: Marijana M.Rajić|8:45 - 14. 07. 2023.

Dobra informisanost ne samo o cističnoj fibrozi već i drugim bolestima pluća je neophodna jer roditelji ponekad mešaju preklapajuće simptome prehlade ili astme sa ozbiljnim oboljenjima, upozorava za naš portal dr Slavica Mojsilović, internista pulmolog

Pluća i cistična fibroza Dr Slavica Mojsilović: Uz cističnu fibrozu moguće su i bolesti pankreasa i jetre, sindrom distalne crevne opstrukcije, dijabetes melitus, osteoporoza, opstruktivna azospermija kod dečaka… Foto: Slavica Mojsilović/privatna arhiva/Shutterstock

Pluća su centralni organ našeg respiratornog sistema bez čije potpune funkcionalnosti nema ni punog zdravlja. Izložena su različitim uticajima i bolestima, akutnim ili hroničnim, a neke od njih mogu da ugroze ne samo disanje već i život.

Na koji način cistična fibroza napada pluća

Jedan od najtežih bolesti koje mogu da pogode naša pluća jeste cistična fibroza. Prema rečima dr Slavice Mojsilović iz Klinike za pulmologiju UKC Kragujevac, interniste pulmologa, reč je o hroničnoj, autosomno recesivnoj bolesti koja zahvata i druge organe. Najčešće su to pluća i digestivni trakt našeg tela.

– Kao posledica zahvatanja pluća dolazi do mutacije recesivnog gena za cističnu fibrozu na hromozomu 7. Radi se o poremećaju stvaranja belančevina koji onemogućava hlorni kanal da funkcioniše normalno. Postoji oko 2000 mutacija a najčešća je Delta F508. Kada ova belančevina nedostaje ili je poremećena njena funkcija u procesu transporta hlora (zapravo hlora i natrijuma), poremećen je i transport vode. Zbog toga sluz na površini respiratornog sistema postaje gusta, lepljiva. Ta masa je idealna podloga za razvoj i naseljavanje bakterija i gljivica. U plućima se stvaraju brohniektazije sa hroničnom bakterijskom infekcijom – objašnjava doktorka Mojsilović u razgovoru za eKlinika portal.

Kako uz pluća stradaju i drugi organi a šta je ključno za borbu protiv bolesti

Pored toga, kaže naša sagovornica, u sinusima se razvija hronični sinuzitis ili polipoza. Moguća je insuficijencija pankreasa sa malapsorpcijom bolesti jetre, sindrom distalne crevne opstrukcije, dijabetes melitus, osteoporoza, opstruktivna azospermija kod dečaka. Sve su to manifestacije ove bolesti. Dolazi, dalje nabraja sagovornica našeg portala, i do kolonizacije bronhijalnog stabla bakterijom pseudomonas i drugim bakterijama koje su jako rezistentne na terapiju.

– U pitanju je retka bolest. Procenjuje se da u Srbiji od nje boluje oko 200 osoba, dece i odraslih. U nedavno oformljenom Centru za lečenje cistične fibroze u UKC Kragujevac leči se njih osmoro. Svakako je značajno napomenuti da je životni vek obolelih od cistične fibroze produžen upravo zahvaljujući napretku u terapiji. Danas su njihove šanse za viši kvalitet života neuporedive sa nekadašnjima vremenom. Zato je neophodno poštovati dostupne terapijske režime (inhalacione procedure, antibiotike, prednosti inovativne terapije) – naglašava dr Mojsilović.

Opasno preklapanje simptoma važna podrška i pomoć roditeljima obolele dece

Međutim, lekari se i dalje susreću sa dosta stigme, predrasuda i strahova od strane pacijenata, pre svega roditelja. Tako je, prema njenim rečima, od osmoro spomenutih pacijenata dvoje odustalo od terapije.

Naša sagovornica je mišljenja da na velikom i značajnom zadatku širenja svesti o ovoj bolesti i mogućnostima lečenja moraju biti svi: i struka, i pacijenti, i mediji. Jedino tako se neće dešavati da čak i roditelji godinama odbijaju terapiju za decu, mešajući očigledne simptome ozbiljne bolesti pluća sa prehladom ili astmom. Dr Mojsilović se nada i uključivanju stručnih lica koja će biti tu za neophodnu psihološku pomoć obolelima, porodicama, ali i medicinskom kadru, što će u kompletu najviše pomoći pacijentima.

Potreban multidisciplinarni pristup za još bolji kvalitet života pacijenata

Velika uloga u širenju svesti o ovoj bolesti kao i obezbeđivanju najmodrnije, inovativne terapije, uz državu, pripada i Udruženju za podršku i pomoć obolelim osobama sa cističnom fibrozom Srbije. Dovoljno je reći da je životni vek ovih pacijenata bio najpre 18 pa oko 26 godina, a da oni sada uz korišćenje leka Trikafta mogu da funkcionišu gotovo normalno uz značajno poboljšani kvalitet života. Transplantacijom pluća život ovih pacijenata ne samo da se produžava već dobija novu šansu. Kod nas je ta tema i dalje veliki tabu, što ne znači da joj ne treba posvetiti dužnu pažnju.

U svemu tome, smatra dr Slavica Mojsilović, neophodan je multidisciplinarni pristup lečenju jer je bolest sistemska, kompleksna, hronična i još uvek neizlečiva, sa različitim i nepredvidivim tokom. Lekari se trude koliko je u njihovoj moći. Ipak, gužve su velike, čekanja duga, pa uz sve spomenuto moramo na listu potrebnih okolnosti dodati i veliko strpljenje svih u lancu, kao i neophodnost više specijalizovanih ambulanti i centara za lečenje cistične fibroze.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo