Naslovna / Deca

Kriva kičma kao najveći problem kod dece

Piše: Ljubica Petrović|8:45 - 25. 10. 2023.

– Kod dece se često javlja dijabetes i insulinska rezistencija, a to je zato što jedu brzu hranu, koja brzo diže nivo glukoze. Pored toga, oni se ne kreću, mnogo vremena provode sedeći ispred računara i telefona – kaže dr Vesna Vuleković, pedijatar

kriva kičma Dr Vesna Vuleković: Deca imaju skolioze i kifoze, trpe bolove u kičmi i vratu, imaju glavobolje, vrtoglavice Foto: Shutterstock; Lj. Petrović

Kriva kičma, loše držanje, insulinska rezistencija, dijabetes, hipertenzija nisu samo boljke koje muče odrasle ljude. Naime, sve ove bolesti mogu da se jave kod dece i to još u osnovnoškolskom uzrastu.

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja „Novi Sad” dr Vesna Vuleković kaže kako je najveći problem novosadskih osnovaca kriva kičma, ali da su deca u Vojvodini u velikoj meri gojazna, te da to može da utiče i na pojavu drugih bolesti.

Gojaznost može da vodi u hipertenziju

Naša sagovornica navodi i kako pedijatri i medicinske sestre ove ustanove počinju da obilaze decu u deset osnovnih škola na području novosadske opštine, kako bi ih zdravstveno edukovali, ali i da im izmere visinu, težinu, da provere zdravstveno stanje i stepen uhranjenosti.

– Mladi roditelji u Novom Sadu jako paze šta jedu, pa vode računa i šta jedu njihova deca. Trude se da deca ne jedu slatkiše, tako da je u gradu sada trend da je manje gojazne dece. Međutim, u porodicama koje imaju lošiji ekonomski status, jede se dosta testa i slatkiša i ta deca su gojazna. Važno je decu naučiti da ne budu gojazna, da paze šta jedu, da su fizički aktivna. Kod mladih se pojavljuje hipertenzija u ranim dvadesetim godinama, a to može da se spreči ukoliko se deca ranije nauče da vode računa o ishrani. Kada je pojavi hipertenzija kod dece, to je često i zbog porodičnog nasleđa, ali i zbog ishrane – kaže dr Vesna Vuleković.

Dijabetes i insulinska rezistencija kod osnovaca

Kod dece se često javlja dijabetes i insulinska rezistencija, a to je zato što jedu brzu hranu, koja brzo diže nivo glukoze. Pored toga, oni se ne kreću, mnogo vremena provode sedeći ispred računara i telefona. Neka deca imaju i porodičnu predispoziciju da dobiju dijabetes, a kod njih i najobičnija infekcija može da bude okidač za pojavu ove bolesti. Zato je važno da se ova deca vakcinišu protiv gripa – ispričala je dr Vesna Vuleković.

Skolioze i kifoze

Deca imaju skolioze i kifoze, trpe bolove u kičmi i vratu, imaju glavobolje, vrtoglavice. Kičma drži celo telo i jako je važno da bude zdrava. Pored toga, ovo može da povuče i kasnije tegobe u životu, bolove u kolenima i kukovima. Deca koja imaju krivu kičmu moraju da nose midere, ortoze, da idu na vežbe kod fizijatra, a neka moraju i da idu na operacije, kako bi se kičma ispravila i da se ne bi krivila dalje – ispričala je dr Vesna Vuleković.

Treninzi se ne preporučuju u večernjim satima

Načelnica pedijatrije novosadskog doma zdravlja, dr Vesna Vuleković ističe kako je važno da mališani provode vreme napolju i da su fizički aktivni. Ona skreće pažnju i na to da nije dobro da su treninzi u večernjim satima, jer tada organizam treba da se uspavljuje, a ne da se razbuđuje.

Sportovi koje preporučujemo su karate, balet, plivanje, jer se tu ne forsira samo jedna strana tela – zaključila je dr Vesna Vuleković u razgovoru za eKlinika portal.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo