Naslovna / Deca

Sve što treba da znate o prvom pedijatrijskom pregledu bebe

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 07. 11. 2023.

– Prvi pedijatrijski pregled bebe sa mesec dana, je najosetljiviji i najkompleksniji pregled uopšte u pedijatriji, ne računajući onaj u samom porodilištu kad se beba rodi – kaže na početku ePodcasta naša gošća dr Mirjana Mićović, pedijatar

Beba se na prvu kontrolu kod pedijatra najčešće vodi kada napuni mesec dana. Pregled se obavlja u najbližem domu zdravlja. Prva kontrola kod pedijatra je odlična prilika da dobijete sve odgovore. Osim što će odgovoriti na sva vaša pitanja pedijatar će obaviti i kompletan pregled bebe, a evo šta nam je o prvom pedijatrijskom pregledu rekla dr Mirjana Mićović, pedijatar.

Šta pedijatar prvo posmatra kada dođu roditelji s bebom na prvi pedijatrijski pregled? 

– Iako možda ne očekujete ovakav odgovor prvo što posmatramo to su roditelji koji nam ulaze na vrata i kako se oni ponašaju, kakav je njihov međusobni odnos i kakav je njihov odnos prema bebi. Tu zaista imate različite situacije gde vidite da je mama još uvek umorna od porođaja, da je možda neraspoložena  u nekoj blagoj depresiji. Viđamo i tate koji su euforični, koji se guraju, otimaju mami poslove oko bebe. Ne da bi mami pomogli, nego da bi oni pokazali kako oni to bolje znaju da urade od nje. Zatim obratimo pažnju na njihove međusobne razmirice i rasprave da li je dete dobro obučeno, da li su poneli sve što treba za prvi pregled. Znači na svakakve situacije nailazimo u prvi 5-6 minuta kako nam roditelji uđu na vrata – kaže dr Mirjana Mićović.

U prošloj epizodi ePodcasta pričali smo o tome NA ŠTA TREBA DA OBRATE PAŽNJU PACIJENTI SA UGRAĐENIM STENTOM

Koliko roditelji obično očekuju da beba napreduje tokom prvog meseca a kako je praksi?

– Roditelji obično žele i maštaju o tome da njihovo dete napreduje kilogram, kilogram i po, dva, međutim to nije uobičajen prosek. Sve zavisi od deteta do deteta i mi kažemo od 600 grama do kilogram i 200 gr. normalno je da beba napreduje u prvom mesecu života. Ako se desi da beba slabije napreduje, onda naravno detaljnije pitamo mamu, ako mama doji, kako doji, da li kombinuje sa dohranom ili koristi samo dohranu… Obično je mama za mesec dana nakon porođaja uspostavila laktaciju, tako da bi trebalo da ima dovoljno mleka ali onda proveravamo kako drži bebu, da li je prečesto hrani, možda je beba umorna pa se ne budi a mama je takođe ne budi, što preporučujemo tokom prvih mesec dana, da bi beba imala rednovne obroke. Znači, s roditeljima vodimo lep i smiren razgovor da ne uplašimo roditelje i on nam je veoma značajan tokom prvog pedijatrijskog pregleda – kaže dr Mićović.

Kada bebu stavite na sto za pregled i raspovijete je šta prvo gledate?

Prvo gledamo celokupno držanje bebe. Zdravo dete, koje motorički počelo normalno i lepo da se razvija je u jednom balansu tj. simetriji, gde su mu i ruke i noge u istom položaju. Ako primetimo da, na primer, beba jednu ruku drži stisnutu a drugu opuštenu, jednu nožicu povučenu ka jednom kuku a drugu opuštenu, to nam je već alarm da nešto mora da se preduzme i to se zove rana intervencija. Tada šaljemo roditelje da bebu odvedu kod somatopeda. To su stručnjaci koji se bave stimulativnim vežbama za bebe – kaže dr Mirjana Mićović.

Šta je ono na šta je potrebno da roditelji obrate pažnju i ako primete da vam kažu na prvom pedijatrijskom pregledu?

Već u tom prvom mesecu bebica treba polako da opušta pesnice i da samo kada je ljuta, gladna ili joj nešto nije pravo, može da ih čvrsto stisne. U svakoj drugoj situaciji njene pesnice treblo bi da budu opuštene. Ukoliko nisu, to nam takođe može biti jedan od pokazatelja da dete mora da se pošalje kod fizijatra, jer može ukazati da se nešto dešava u bebinom mozgu na što bi trebalo obratiti pažnju. To se obično dešava kod beba koje su prevremeno rođene i koje su, na primer, rođene sa intrakranijalnim krvarenjima, odnosno da prevedemo šta to znači. Tokom porođaja je došlo do krvarenja u mozgu i naravno, da na žalost, može da dođe i do nekog oštećenja mozga. Na svu sreću, to nije tako često i na svu sreću, to može u najvećem broju slučajeva, sasvim lepo da se reši vežbicama – objašnjava dr Mirjana Mićović.

Šta možemo uraditi da beba ima dobar imunitet?

Dete se ne rađa sa imunitetom, delimično ga ima i to onaj koji je dobilo od svoje majke. Imunitet se stiče, i mi ga i sad u odraslom dobu stičemo. A kako ga stičemo? Stičemo ga kroz dobro raspoloženje, kroz maksimalnu redukciju stresa, kroz kvalitetnu ishranu. Znači, o svemu tome moramo da vodimo računa, pogotovo kad je beba u pitanju, jer sve dobro što uradimo za bebinu mamu i za bebinog tatu i pomognemo im da ostvare harmoničan odnos u toj njihovoj maloj zajednici, mi smo mnogo učinili da se imunitet bebe formira na jedan kvalitetan način – savetuje dr Mirjana Mićović.

 Koliko puta u toku prve godine dete ima sistematskih pregleda? 

U toku prve godine imamo šest glavnih sistematskih pregleda i vrlo je važno da se roditelji pridržavaju termina, da donose bebu redovno na sistematske preglede kako bismo pratili krivulju rasta, da li dete pravilno napreduje u težini, u dužini, da li je obim glave u skladu sa onim što vidimo, kako napreduje sa ishranom. Već oko petog meseca života vrlo je važno da dođu da bismo razgovarali o uvođenju mešovite ishrane, zatim da se prati kalendar vakcinacije… To je sve ono o čemu mi zajedno sa roditeljima treba da vodimo računa i uvek insistiramo da nas roditelji u toj bar prvoj godini poslušaju i zaista redovno dovode svoje bebe – kaže sagovornica ePodcasta dr Mirjana Mićović.

Na šta je potrebno posebno obratiti pažnju kad bebu od mesec dana stavite da leži na leđima, saznaćete ako pogledate ceo ePodcast s početka našeg teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Dr Mirjana Mićović je pedijatar, holistički terapeut i menadžer za odnose s javnošću. Medicinski fakultet i specijalizaciju pedijatrije završila je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Organizator je tradicionalnog Festivala zdravlja u Beogradu. U okviru svog udrženja “Asclepios” pokrenula je edukativni program za decu Holi Kids za razvoj i podsticaj Univerzalnih znanja kod dece.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo