Naslovna / Deca

Povišen holesterol mogu da imaju i deca, kada je potrebno proveriti vrednosti

Priredio/la: D. T.|15:30 - 25. 02. 2024.

Gojaznost u dečjem uzrastu tri puta je veća u odnosu na 1970. godinu, pre svega zbog nezdravog načina ishrane i minimalne fizičke aktivnosti

holesterol deca Foto: Shutterstock

Povišen holesterol imaju i deca, tvrde stručnjaci okupljeni oko American Academy of Pediatrics. Veruje se da čak jedno od petoro dece ima povišen holesterol, na sreću uglavnom malo iznad normalnih vrednosti. Ne postoji jedinstven stav stručnjaka o neophodnosti provere holesterola kod dece. Oni koji zastupaju ovaj stav savetuju da se vrednosti holesterola proveravaju kod dece između 9. i 11. godine života i kasnije od 17. do 21. godine, kada na nivo holesterola mogu da deluju promene koje prate pubertet.

Povišen holesterol i gojaznost kod dece

Gojaznost u dečjem uzrastu tri puta je veća u odnosu na 1970. godinu, pre svega zbog nezdravog načina ishrane i minimalne fizičke aktivnosti, navodi Svetska zdravstvena organizacija. Rano otkrivanje povišenih vrednosti holesterola i odgovarajući higijensko – dijetetski režim, mogu da spreče povišene vrednosti holesterola u kasnijem životnom dobu.

Indikacije za proveru holesterola kod dece

Američki pedijatri navode da bi, u nekim slučajevima, vrednosti holesterola kod dece morale da se provere i kod dece mlađe od 9 godina. Na primer, ukoliko su u porodici zabeleženi slučajevi vrednosti ukupnog holesterola iznad 6.21 mmol/L, bolesti krvnih sudova, ili ateroskleroza.

Holesterol bi, bez obzira na godine, morale da proveravaju i sve osobe čije su bake, pre 65. godine, ili deke, pre 55. godine, imale srčani ili moždani udar. Indikacije za proveru vrednosti holesterola su i slučajevi dijabetesa u porodici, gojaznost, visok krvni pritisak.

Lekari skreću pažnju da bi osobe starije od 40 godina vrednosti holesterola morale da proveravaju jednom godišnje.

Familijarna hiperholesterolemija

Stručnjaci navode da jedna od 200 osoba ima naslednu porodičnu hiperholesterolemiju. Familijarna hiperholesterolemija najozbiljniji je prethodnik koronarne bolest i nastaje zbog naslednog poremećaja funkcije receptora za lipoproteine male gustine (LDL), objašnjavaju doktori.

U ovoj situaciji, povišen holesterol ne može da se smanji fizičkom aktivnošću ili određenim načinom ishrane, već moraju da se koriste i lekovi. Deca koja se leče od bolesti bubrega, ili HIV virusa, morala bi takođe da kontrolišu vrednosti holesterola.

Povišen holesterol kod dece ne daje simptome

UW Health osnovao je kliniku za pedijatrijsku preventivnu kardiologiju. Ovu kliniku vodi kardiolog dr Amy Peterson koja naglašava da se povišen holesterol kod dece ne ispoljava nikakvim simptomima.

Ukoliko se ne radi o familijarnoj hiperholesterolemiji i naslednim poremećajima, kod većine dece povišene vrednosti holesterola posledica su nezdrave ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti, navode doktori.

U slučajevima familijarne hiperholesterolemije dete bi trebalo da se dovede na proveru vrednosti holesterola već sa 2 godine, smatra dr Amy Peterson.

Ukoliko je test pozitivan, dobro je što je stanje ranije otkriveno. Tada se može početi sa primenom lekova i odgovarajućeg načina ishrane, kako bi se sprečilo da holesterol nanese ozbiljnu štetu telu – smatra dr Peterson.

Potrebno je da način ishrane promeni cela porodica

U slučaju da dete ima povišen holesterol savet je i da roditelji promene svoj način ishrane, jer će dete uglavnom slediti navike roditelja. Hrana bi trebalo da se priprema u kućnim uslovima, sa ne više od 30 odsto masnoća. Potrebno je izbegavati pržene namirnice, testenine, krekere, čips, slane i masne grickalice.

Oprezno treba koristiti i puter, margarin, majonez, prelive za salatu. Naglasak bi trebalo da bude na morskoj ribi, svežem povrću i voću. Potrebno je povesti računa da deca ne konzumiraju obrok u restoranima brze hrane više od jednom nedeljno. O detaljnijem planu ishrane, primerenom individualnim potrebama deteta preporuka je da se posavetujemo sa pedijatrom.

Koliko bi trebalo da iznose vrednosti holesterola za muškarce mlađe od 19 godina?

Normalne vrednosti holesterola 4.39 mmol/l
Granične vrednosti 4.39 mmol/l  do  5.14 mmol/l
Povišene vrednosti od 5.17 mmol/l

Koliko bi trebalo da iznose vrednosti holesterola za žene mlađe od 19 godina?

Normalne vrednosti holesterola do  4.39 mmol/l
Granične vrednosti  4.39 mmol/l  do 5.14 mmol/l
Povišene vrednosti  od 5.17 mmol/l

Lekari naglašavaju da ne tumačimo samostalno ove vrednosti, jer one zavise od više faktora. Bitno je da ukoliko postoji problem potražimo stručan savet.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo