Naslovna / Deca

Deca koja provode mnogo vremena ispred ekrana manje razgovaraju sa roditeljima

Priredio/la: I. V. |19:00 - 11. 04. 2024.

Ako se televizor, tablet ili mobilni telefon koristi kao „e-bebisiterka“ rezultat toga je usporavanje razvoja nekih važnih funkcija kod dece, upozoravaju naučnici

ispred ekrana „Do treće godine, prosečno dete u studiji gledalo je neku vrstu ekrana dva sata i 52 minuta svakog dana“. Foto: Shutterstock

Mališani koji mnogo sati dnevno provode ispred ekrana smanjuju vreme za interakciju i razgovor sa roditeljima. Korišćenje televizora i tableta kao „e-bebisiterke“ ne ostavlja vreme za igru i komunikaciju sa roditeljima ili drugim starateljima, pokazuju nova istraživanja objavljena u JAMA Pediatrics.

Do sat vremena dnevno je dovoljno da deca provode ispred ekrana

Australijski tim istraživača taj fenomen naziva „tehnoferencija“ – scenario u kojem „izloženost male dece vremenu ispred ekrana ometa prilike da razgovaraju i komuniciraju u njihovom kućnom okruženju“. Trenutne smernice Američke akademije za pedijatriju za decu uzrasta od 2 do 5 godina preporučuju „ne više od jednog sata dnevno korišćenja medija, kako bi im se omogućilo dovoljno vremena da se uključe u druge aktivnosti važne za njihovo zdravlje i razvoj“. Nažalost, praksa je pokazala da su i mlađa deca izložena ekranima u mnogo duže od preporučenog vremena.

Ispitivane dnevne navike dece iz 220 porodica

U novoj studiji, istraživači predvođeni Mary Brushe sa University of Western Australia u Adelaidu, pratili su količinu vremena koje su mališani dnevno provodili ispred ekrana iz 220 porodica. Takođe su pratili koliko vremena ta deca provode u razgovoru sa roditeljima. Analiza je obuhvatila mališane od 12 do 36 meseci.

Grupa istraživača koristila je naprednu tehnologiju da prati ponašanje mališana – svakih 6 meseci deca su provodila dan noseći posebne majice ili prsluke koji su bili opremljeni osetljivim monitorima. Monitori su pratili i razlikovali elektronsku buku (koju emituju ekrani) i jezik kojim govore dete, roditelj ili druga odrasla osoba.

Nalaz studije pokazao da deca ispred ekrana provode skoro 3 sata dnevno

– Glavni nalaz studije bio je jasan. Povećanje vremena ispred ekrana dovodi se u vezu sa smanjenim vremenom razgovora između roditelja i dece – otkrili su istraživači i objavili da „do treće godine, prosečno dete u studiji gledalo je neku vrstu ekrana dva sata i 52 minuta svakog dana“.

– I za svaki dodatni minut vremena provedenog ispred ekrana, deca su čula manje reči odraslih, manje govorila i učestvovala u manje interakcija pitanje-odgovor – otkrila je grupa naučnika.

Konkretnije rečeno, tima naučnika otkrio je da do 3. godine svaki dodatni minut proveden ispred ekrana, bilo da se gleda TV ili ekran računara, dovodi se u vezu sa 6,6 manje reči izgovorenih sa odraslom osobom tog dana. 

Roditelji nisu svesni uticaja medija na decu

Naučnici naglašavaju da roditelji možda nisu svesni uticaja vremena provedenog pred ekranom ekrana na razvoj dece i možda im je, kako kažu, potrebna podrška da shvate potencijalnu vezu između  vremena provedenog ispred ekrana sa mogućnostima da deca i odrasli razgovaraju i komuniciraju u svom kućnom okruženju.

Stručnjaci za razvoj jezika i digitalne medije nalaze australijske studije smatraju „impresivnim“ i, kako navode, mediji neće nestati, ali obraćanje pažnje na to kako i kada se oni koriste može da bude dobar put za ubuduće.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo