Naslovna / Deca

Pitali smo pedijatra: Kada dete, koje je imalo ovčije boginje, može na more

Piše: Vesna Stanimirović|11:00 - 11. 07. 2024.

Prema rečima dr Mirjane Mićović, pedijatra sa dugogodišnjim iskustvom, deca koja su preležala ovčije boginje mogu na more kada se ispune određeni uslovi, a najvažniji od njih je da dete bude potpuno oporavljeno

ovčije boginje dr Mirjana Mićović: Svako izlaganje letnjem suncu, kao i boravak na plažama i bazenima, ne preporučuje se tokom  perioda oporavka tj. 21. dana. To je važno kako zbog samog deteta i prevencije komplikacija, tako i zbog drugih kupača koji se mogu lako zaraziti Foto: Shutterstock/Telegraf.rs-Milena Đorđević

Ovčije boginje, odnosno varičele, su ospa koju izaziva virus Varicella Zoster i najzastupljenija je u dečjem, vrtićkom i školskom uzrastu.

Lako se prenosi kapljičnim putem i direktnim kontaktom sa zaraženom osobom. Vreme inkubacije je oko tri nedelje, a prvi simptomi bolesti izgledaju kao svaka uobičajena virusna infekcija, sa pojavom sekrecije iz nosa, grebanjem u grlu i povišenom temperaturom. Pojava pustula koje se prvo javljaju u predelu glave i šire se ka grudnom košu i trupu potvrđuju dijagnozu – kaže dr Mirjana Mitrović.

Koliko dana izbijaju ovčije boginje

Naša sagovornica je objasnila da boginje izlaze 5 do 6 dana i praćene su povišenom temperaturom i izuzetnim svrabom.

– Nakon tog perioda, pustule polako prelaze u kruste i obično desetak dana od početka bolesti počinju da otpadaju. Nikako ih ne treba samostalno uklanjati jer ostavljaju ružne ožiljke i može doći do infekcije rana – kaže dr Mićović.

Tuširanje ili ipak ne?

Veoma često, a naročito u prošlosti postojao je mit da se deca nikao ne kupaju (tuširaju) dok imaju ovčije boginje. Da li je to stav i danas?

– Ne. Radi održavanja higijene i prevencije neprijatnog svraba i infekcija, preporučuje se svakodnevno brzo tuširanje, utapkavanje peškirom i mazanje zahvaćenih delova kože rastvorima za isušivanje pustula. U tom periodu ne preporučuje se boravak van kuće najmanje dve nedelje, dok je idealno vreme za oporavak 21 dan – kaže dr Mićović.

Kada dete koje je preležalo ovčije boginje može na more?

I na kraju našeg razgovora potražili smo odgovor kada dete koje je imalo ovičije boginje može da ide na more?

Svako izlaganje letnjem suncu, kao i boravak na plažama i bazenima, ne preporučuje se tokom  perioda oporavka tj. 21. dana. To je važno kako zbog samog deteta i prevencije komplikacija, tako i zbog drugih kupača koji se mogu lako zaraziti – kaže dr Mirjana Mićović, pedijatar i za kraj dodaje:

Dete koje je preležalo ovčije boginje može na more tek kada se potpuno oporavi, što znači da su sve kraste otpale i da nema više svežih promena na koži.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo