Naslovna / Deca

Na šta sve može da nas upozori dečji kašalj

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 19. 09. 2023.

– Kašalj se javlja usled prisustva stranog tela ondosno sluzi u disajnim putevima detete – kaže na početku današanjeg ePodcsta pedijatar dr Mirjana Mićović

Kašalj je zaštitni, refleksni odgovor organizma, koji ima za cilj da eliminiše sekret, štetnu supstancu, čestice prašinje ili stranog tela iz disajnih puteva. Deca najčešće kašlju kada imaju infekciju respiratornih puteva, kada su prehlađena, ili imaju grip, bronhitis, laringitis ili astmu. Deca često kašlju iz zbog prisustva alergena u okruženju, duvanskog dima ili zagađenog vazduha.

U novoj epizodi ePodcasta pedijatra dr Mirjanu Mićović, između ostalog smo pitali i koja je razlika između suvog i vlažnog kašlja?

– Kada govorimo o suvom kašlju, obično mislimo na kašalj koji je izazvan u gornjim respiratornim putevima to je nos, grlo i larings. Za donje disajne putevekao što su bronhije i pluća vezan je vlažan kašalj. To je u stvari ono, kad kažemo da dete iskašljava. Međutim, neka deca neprstano kašljucaju i kašlju ali nemaju ništa da iskašlju i tada govorimo o suvom kašlju – kaže dr Mirjana Mićović

U prošloj epizodi ePodcasta dobili smo odgovor na pitanje KADA JE NEOPHODNO URADITI GASTROSKOPIJU

Dr Mirjana Mićović, pedijatar nam je dala odgovor i na pitanja o tome kako se kašalj leči i postoji li nešto što roditelje posebno brine?

U zavisnosti od uzroka koji je doveo do kašlja, tako se kašalj i leči. Roditelje obično najviše zabrinjava to što kad dete krene sa virusnom infekcijom koja obično počinje sa suvim kašaljem, pa se nakon toga često javi produktivni kašalj a onda se dete leči i izleči ali se kašalj prolongira još četiri-pet nedelja. Upravo to roditelje brine, jer misle da dete nije izlečeno ili dobro lečeno – kaže dr Mirjana Mićović, pedijatar.

Da biste saznali kako se kod dece može prepoznati upala pluća i kada dete obavezno treba odvesti kod lekara, pogledajte naš ePodcast koji se nalazi na početku teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Dr Mirjana Mićović je pedijatar, holistički terapeut i menadžer za odnose s javnošću. Medicinski fakultet i specijalizaciju pedijatrije završila je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Organizator je tradicionalnog Festivala zdravlja u Beogradu. U okviru svog udrženja “Asclepios” pokrenula je edukativni program za decu Holi Kids za razvoj i podsticaj Univerzalnih znanja kod dece.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo