Naslovna / Zdravlje

Kada je neophodno uraditi gastroskopiju

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 12. 09. 2023.

– Tegobe kao što su nelagoda koja traje više nedelja, značajno narušavajući kvalitet života pacijenta, uz to dovodi i do gubitka na težini uz otežano gutanje, spadaju u glavne simptome gde pacijentu treba preporučiti da se uradi gastroskopija – kaže na početku današnjeg ePodcasta prim. dr sc. med. Aleksandar Knežević, gastroenterolog i hepatolog

Gastroskopija je endoskopski pregled koja lekaru omogućava direktan pregled gornjeg dela gastrointestinalnog trakta, koji obuhvata jednjak, želudac i duodenum (dvanaestopalačno crevo).

U novoj epizodi ePodcasta gost je prim. dr sc. med. Aleksandar Knežević, gastroenterolog i hepatolog, koga smo između ostalog pitali i kako se izvodi gastroskopija?

Gastroskopija se izvodi na prazan želudac. Pacijen ne može uzimati hranu bar 6 sati a vodu bar dva sata pre izvođenja intervencije. Tokom intervencije pacijent leži na levom boku u mu se usta stavi  jedan štitinik a potom lekar uvodi fleksibilnu sondu koja na vrhu ima kameru u lumen usne duplje, preko jednjaka dolazi do želuca i dvanaestopalačnog creva – objasnio nam je prim. cr sc. med. Aleksandar Knežević.

U poslednjoj epizodi prve sezone ePodcasta pričali smo o tome Zašto je tako teško odreći se slatkiša

Prim. dr sc. med. Aleksandar Knežević, nam je takođe objasnio da li je potrebna posebna priprema za izvođenje gastroskopije?

Kao što sam i rekao nepohodno je da želudac bude prazan, da se ne bi ometao sam pregled. Međutim, važno je napomenuti da je pre izvođenja same procedure potreban i dodatni pregled dva-tri lekara, a to se naročito odnosi na starije pacijente, koji vrlo često imaju i pridružene bolesti. Neke terapije je potrebno isklučiti pre izvođenja same procedure, a neke je obavezno primeniti. Često puta, greškom pacijenti uzmu ili ne uzmu ništa od lekova koje inače koriste pa nam dođu sa povišenim krvnim pritiskom ili uzmu lekove koji dodatno razređuju krv, što nama može dodatno otežati i ograničavati samu intervenciju – kaže prim. dr sc. med. Knežević.

Da biste saznali da li je radiološko snimanje želuca, rtg gastroduodenuma, adekvatna zamena za gastroskopiju pogledajte naš ePodcast na početku teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Prim. dr sc. med. Aleksandar Knežević, specijalista gastroenterologije i hepatologije. Bavi se lečenjem bolesti digestivnog trakta, jetre, pankreasa i bilijarnog trakta. Izvodi kompleksne endoskopske procedure uključujući intervencijsku gastroskopiju, kolonoskopiju, polipektomije, ERCP, PEG, stentovi. Napisao je više stručnih radova i aktivno učestvovao u radu brojnih stručnih skupova u zemlji i inostranstvu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo