Naslovna / Deca

Saveti za brigu o prevremeno rođenoj bebi 

Priredio/la: S.St.M.|17:00 - 24. 07. 2024.

Mnogi novi roditelji imaju sumnje u to kako da se brinu o prevremeno rođenoj bebi kod kuće nakon što bude otpuštena iz bolnice

prevremeno rođene bebe Treba da budemo posebno oprezni i pažljivi kada se kod kuće brinemo o svojoj prevremeno rođenoj bebi Foto Shutterstock

Prevremeno rođene bebe su one koje su rođene pre navršene 37 nedelje trudnoće. Većina prevremeno rođenih beba rođenih pre 35. nedelje zahteva medicinski nadzor i smeštaju se u NICU (neonatalnu jedinicu intenzivne nege) na nekoliko nedelja ili meseci u zavisnosti od težine porođaja i zdravlja bebe. Potrebna im je nežna ljubav i briga kako bi se osigurao zdrav rast i razvoj. Period u NICU može biti težak i nepodnošljiv za roditelje, ali je to najbolje vreme da počnu da učestvuju u svakodnevnim aktivnostima nege njihove bebe. Uz vođstvo medicinskog tima, roditelji bi trebalo da naviknu da hrane, drže, umiruju, menjaju pelene i razumeju znake svoje bebe. I što je najvažnije, treba da slede savete za brigu o prevremeno rođenoj bebi kod kuće.

Kako da se brinemo o prevremeno rođenoj bebi kod kuće

– Treba pravilno da hranimo svoju bebu

Prevremeno rođene bebe često imaju poteškoća sa hranjenjem zbog nerazvijene koordinacije sisanja-gutanja-disanja. Takođe možda neće moći da izraze kada su gladne, bilo plačem ili bilo kojom drugom radnjom zbog kasnijeg razvoja, pa roditelji moraju da paze da bebu hrane na vreme. Hranite bebu svaka 2 ili 3 sata kako je savetovao lekar. Dobra aktivnost, redovno mokrenje i dobijanje na težini znaci su adekvatnog hranjenja.

– Redovno regulisanje bebine temperature

Roditeljima se savetuje da sa bebom održavaju kontakt kože na kožu kako bi regulisali njenu telesnu temperaturu. Ova metoda kontakta koža na kožu poznata je i kao nega kengura. To je poseban način držanja bebe uz grudi kako bi joj pružili adekvatnu toplinu koja je potrebna njenom telu. Takođe je važno obezbediti da beba bude na toploj i prijatnoj temperaturi uz odgovarajuću odeću jer je prevremeno rođenim bebama teško da se usklade sa sobnom temperaturom.

– Održavanje pravilne higijene

Prevremeno rođene bebe imaju slab imunitet zbog čega su više podložne infekcijama i bolestima. Zato treba voditi računa o higijeni u celoj kući, kao i prilikom rukovanja bebom. Prvih nekoliko meseci redovno treba dezinfikovati ruke pre nego što dodirnete ili nosite bebu, nakon što joj promenite pelene.

– Savetuje se izbegavanje posetilaca

Roditelji bi trebalo da ograniče izlaganje bebe spoljašnjem svetu tokom nekoliko meseci, jer je osetljivija na zagađenje i buku i može da se zarazi. Treba da ograniče broj posetilaca u svojoj kući, posebno dece školskog uzrasta i bilo koga ko ima infekciju respiratornog trakta.

– Zabranjeno je pušenje

Kada imate prevremeno rođenu bebu kod kuće, ne dozvolite nikome da puši jer to može oštetiti pluća bebe u razvoju.

– Pridržavanje nekih bezbednih postupaka

Moraju se poštovati određeni redovni postupci kako bi se kod kuće obezbedilo udobno disanje i izbegli hitni slučajevi. Beba uvek treba da spava na leđimaNe treba je stavljati na stomak sve dok ne prođe nekoliko nedelja nakon rođenja. Beba treba da leži na čvrstom, ravnom dušeku i treba izbegavati jastuke ili meke igračke na bebinom krevetu ili blizu njega.

– Osnovne stvari za kupanje

Prevremeno rođene bebe su nežne i imaju osetljivu kožu sa kojom je neophodno da se postupa pažljivo. Ne treba koristiti nikakve hemijske proizvode na koži bebe jer mogu imati štetne efekte. Za kupanje uvek treba da bude topla a ne vruća voda i treba izbegavati pomodne proizvode. Vreme kupanja treba bude kratko da bi se izbeglo prekomerno izlaganje vodi, a nakon kupanja bebu odmah treba umotati u meki peškir.

– Posebnu pažnju zahteva bebina koža

Redovno treba nanositi kokosovo ulje ili bilo koju hidratantnu kremu bez hemikalija. Nežna masaža uljem je dobra za bebu, ali treba izbegavati snažnu masažu i čvrsto povijanje. Takođe, ne treba koristiti talk ili mirisne kreme.

– Obratite pažnju na znake upozorenja

Posmatrajte i pratite bebu kako biste mogli da zapazite bilo kakav znak – malaksalost, loša ishrana, groznica, proliv, stalno povraćanje, smanjeno mokrenje ili neobičan osip na koži. U slučaju bili kakve sumnje, odmah se obratite lekaru.

– Plan praćenja

Redovno idite kod pedijatra prema rasporedu i ne propustite nijedan važan test kao što su provera mrežnjače, test sluha i procena neurološkog razvoja. Izuzetno je važno da bebe budu na vreme vakcinisane svim neophodnim vakcijama jer one jačaju imunitet vaše bebe protiv uobičajenih infekcija.

Ako se pridržavate ovih saveta, moći ćete kod kuće da brinete o svojoj prevremeno rođenoj bebi bez previše brige.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo