Naslovna / Deca

Lekovitost zagrljaja za bebe i moć neverbalne komunikacije

Priredio/la: eKlinika|19:00 - 15. 10. 2022.

Prva godina života odojčeta je važno vreme za razvoj, kako fiziološki tako i emocionalni, a u tome zagrljaji i dodiri igraju jednu od ključnih uloga

Lekovtost roditeljskog zagrljaja Roditeljski zagrljaj je veoma značajan za psihofizički razvoj beba. Foto: Shutterstock

Lekovitost zagrljaja za bebe i njihov pravilan, posebno, psihološki razvoj, već godinama tema je raznih istraživanja. Prva godina života odojčeta je važno vreme za razvoj, kako fiziološki tako i emocionalni. To je takođe period u kome se verbalni jezik tek razvija, a mnogo je toga je do sada ostalo nepoznatog o načinima na koje se uspostavlja veza između roditelja i deteta.

Zagrljaj i dodir igraju ključnu ulogu

Dodir igra ključnu ulogu u ovom preverbalnom načinu komunikacije, a naučnici sa Univerziteta Toho u Tokiju, Japan, nedavno su objavili rezultate studije koja kvantifikuje način na koji bebe fiziološki reaguju na držanje i zagrljaj.

Autor jedne od studija koja se bavila ovom tematikom Sachine Yoshida kaže:

– Većina roditelja uživa u grljenju svoje dece. Takođe znamo da deca vole da ih roditelji grle. Ali ono što nas je, kao naučnike, iznenadilo je koliko malo znamo o grljenju.

Otkucaji srca bebe od 4 meseca se ujednačavaju kada ih roditelj zagrli. Samo držanje dok se beba hrani ili nosi u naručju ne daje iste rezultate.

Lekovitost zagrljaja i svi razlozi da često grlite i nosite svoje bebe

Generalno, primećuje studija, roditelj drži ili grli bebu iz dva razloga. Funkcionalno držanje podrazumeva nošenje beba kada je hranimo i držimo u naručju.  Mešutim, zagrljaj ima sasvim drugu svrhu. To je izraz naklonosti, izražavajući, kaže studija, „radost, ljubav, sreću i toplinu“.

I držanje i grljenje uključuju primenu određenog stepena pritiska na leđa deteta. Istraživači su se pitali da li beba percipira njegovo značenje ili jednostavno reaguje pozitivno na primenu pritiska. 

– RRI je recipročan broj otkucaja srca koji je meran kod beba – kaže se u studiji, „zato naučnici smatraju da veća vrednost RRI predstavlja veći stepen relaksacije kod novorođenčeta, a samim tim i pozitivan odgovor“.

Istraživači su merili RRI novorođenčadi dok ih je roditelj držao, grlio ili čvrsto grlio.

U svakom slučaju, majka ili otac su podigli dete iz krevetića prvo ga držali par sekundi a zatim ga zagrli ili čvrsto zagrli 20 sekundi, pre nego što bi ga vrati u prethodni položaj.

Tri elektrode za elektrokardiogram koje su istraživači pričvrstili na bebu pratili su RRI dok je akcelerometar pružao podatke o kretanju. Testovi sa roditeljem obično su uključivali majku, ali su učestvovali i očevi.

Lekovitost zagrljaja i ono što su istraživači videli

Kada je roditelj zagrlio bebu stariju od 4 meseca, istraživači su otkrili da su se RRI povećala, što sugeriše da dete smatra da je zagrljaj smirujući.

Primetili su slična povećanja RRI i za majke i za očeve. Takav efekat se nije desio kada je roditelj jednostavno držao dete.

Studija primećuje da ljudi o zagrljaju mogu razmišljati kao o neverbalnoj komunikaciji između bebe, a autori studije su pronašli dokaze da umirujući efekat zagrljaja zaista može biti recipročan.

Yoshida kaže da su roditelji takođe pokazali visok odnos povećanja intervala otkucaja srca grleći svoju bebu.

– Otkrili smo da se i bebe i roditelji opuštaju grljenjem – istakao je.

Za bebe mlađe od 4 meseca, istraživači su otkrili da je držanje jednako dobro kao zagrljaj, sa sličnim povećanjem RRI za oba, što sugeriše da mlađa beba ne razlikuju obično držanje od zagrljaja.

Reakcija na druge ljude

Međutim, kada je u pitanju reakcija beba na pažnju stranaca, stvari su malo drugačije, barem za starije bebe, pokazla je studija.

– Bebe starije od 4 meseca pokazale su povećan odnos intervala otkucaja srca tokom grljenja od strane roditelja, dok se to nije desilo dok su bile u zagrljaju nepoznatih žena – ističe naučnik.

Studija navodi prethodna istraživanja koja podržavaju ovaj nalaz. Do trenutka kada beba napuni 12 nedelja, pišu autori, bebe mogu da razlikuju roditelja ili primarnog staratelja i stranca. Takođe, sinhronizacija u vokalnim obrascima, pogledu i srčanom ritmu može početi da se pojavljuje već sa tri do pet meseci.

Učinak zagrljaja nije isti, ako je dete uznemireno

Kada je dete uznemireno, rezultati studije pokazuju da zagrljaj verovatno neće doneti mnogo koristi.

Ipak, studija otkriva da je emotivni zagrljaj moćno i efikasno sredstvo za izražavanje naklonosti između roditelja i deteta:

Vaša beba voli da bude zagrljena i voli kako je grlite. Iako bebe ne mogu da govore, one prepoznaju svoje roditelje, i znaju kada su u njihovom zagrljaju. Zagrljaj i nežnost ne samo da umiruju bebu, već mogu biti od velike pomoći i lekovito delovati u kompletnom razvoju naših mališana – zaključci su istraživanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo