Naslovna / Deca

Zašto deca imaju podočnjake i na šta oni mogu da nam ukažu

Priredio/la: I. V.|8:00 - 15. 12. 2020.

Ako vam vaše dete često liči na malog rakuna zbog tamnih podočnjaka, verovatno nije ništa zabrinjavajuće ili samo genetika. Zato prvo proverite sve ove simptome

podočnjaci deca Mnogo je razloga zbog kojih dete može da ima podočnjake Foto: Shutterstock

Možda ćete se zabrinuti ako vam se učini da vaše dete, obično bistrih očiju, ovih dana više liči na malog rakuna. Odrasli dobijaju podočnjake iz mnogih uobičajenih razloga, jedan je život i sve ono što sa sobom nosi, ali, da li deca mogu da imaju tamne kolutove ispod očiju? Ovaj problem ređi je kod dece nego kod odraslih, ali može da se javi. Ne brinite. Deca ponekad mogu da dobiju podočnjake iz prilično uobičajenih razloga. Podočnjaci kod dece uzrokovani su ozbiljnim zdravstvenim stanjem u samo vrlo, vrlo retkim slučajevima.

Uzroci nastajanja podočnjaka kod dece

Tamni krugovi oko očiju dece mogu da se pojave jer je tu koža nežna, pa se ljubičaste i plave vene (krvni sudovi) koje se nalaze neposredno ispod kože, vide malo više. Ljubičasto-plava nijansa krvnih sudova je ono što podočnjacima daje taman izgled. Podočnjaci se kod dece mogu pojaviti samo neko vreme ili trajno. Obično je samo privremeno i dešava se zbog nekih uobičajenih razloga, kao što su:

Genetika
Da li su podočnjaci uobičajeni u vašoj porodici? Neka deca imaju veću verovatnoću da nasledno imaju tanju kožu ili da dobiju pigmentaciju kože ispod očiju. Plakanje ili trljanje očiju mogu da pogoršaju situaciju. Ako vi imate podočnjake velika je verovatnoća da će ih dobiti i vaša deca. Razlika je u tome što deca možda imaju podočnjake koji se jave s vrema na vreme. Ali kako odrastaju, tamni krugovi ispod očiju mogu da ostanu zauvek. Lekari kažu da nasledni tamni podočnjaci obično nisu povezani sa bilo kojim zdravstvenim problemom.

Nedostatak sna
Vaše dete je možda otkrilo stripove koje čita sa baterijskom lampom ispod pokrivača. Ili, igraju igrice na telefonu. Neka deca su samo „noćne ptice“ koje ne vole da idu na spavanje na vreme. Bez obzira na razlog, moguće je da premalo sna može i deci, kao i odraslima da prouzrokuje podočnjake. Međutim, ako vaše dete normalno spava i budi se odmorno, malo je verovatno da je to uzrok.

Nadraživanje očiju
Dobar plač s vremena na vreme može učiniti da se i vi i vaše dete osećate bolje, ali može da izazove oticanje očiju. Taj nadražaj takođe može da prouzrokuje pojavu podočnjaka kod dece. Moguće da strani predmet, poput prašine, peruti kućnih ljubimaca ili čak mrvica sa ručka, izaziva privremenu iritaciju očiju. Kada se to dogodi, deca puno trljaju oči. To može dovesti do veće iritacije oko očiju i više otoka

Zapušenja
Cevčice, odnosno suzni kanali u očima povezani su sa nosom. Zbog toga nos curi kada su vam oči suzne. Slično tome, vene (krvni sudovi) u nosu su povezane sa venama oko očiju. Ako vam se nos zapuši ili je pun sluzi, takođe može zapušiti vene oko očiju. Podočnjaci se mogu javiti kod dece i odraslih ako se vene oko očiju povećaju jer su zapušene.  Uobičajene bolesti i zdravstveni uslovi koji uzrokuju začepljenje nosa takođe mogu privremeno dovesti do pojave podočnjaka kod očiju kod dece,a u te bolesti spadaju:

  • alergije
  • prehlade
  • grip
  • upale uha
  • infekcije sinusa
  • hrkanje. Deca mogu da hrču ili imaju apneju tokom spavanja kao i odrasli. Kod dece hrkanje obično uzrokuju veći od normalnih limfnih čvorova zvani adenoidi. Ovi limfni čvorovi su u zadnjem delu nosnih prolaza tačno iznad krajnika i zato dolazi do hrkanja. Ako vaše dete ima velike adenoide, moglo bi dosta da hrče i puno spava ili diše otvorenih usta. Veliki limfni čvorovi takođe mogu dovesti do zapušenja nosa i pojave podočnjaka. Plus, hrkanje može prekinuti san te vaše dete možda neće imati dovoljno mirnog sna i biće umorno i nenaspavano. Zbog ovog problema bi trebalo razgovarati sa lekarom.

Dehidratacija
Unošenje dovoljno vode sprečava dehidrataciju i sušenje kože. Ako vaše dete ne pije dovoljno vode, možda zbog toga  ima tamne podočnjake, posebno tokom neke bolesti. To se dešava jer se koža po celom telu, naročito ispod očiju, postaje tanja, nema dovoljno vlage koja joj je potrebna iznutra i spolja. Podstaknite dete da pije vodu tokom dana kako bi izbeglo dehidrataciju, posebno kada je aktivno ili kada je bolesno.

Anemija
Vašem detetu u razvoju neophodna je raznolike i hranljiva ishrana. Deca rastu tako brzo da i često vole da zabašuvajau kada je u pitanju zdrava ishrana. A neka su baš izbirljiva! Ako vaše dete ne jede hranu određene boje,  izbegava bilo šta što podseća na brokuli ili više voli mleko nego hranu, možda neće dobiti sve potrebne vitamine i minerale. Anemija je česta kod dece širom sveta. To se dešava kada deca ne unose dovoljno gvožđa u ishranu. Može se dogoditi i ako telo gvožđe i druge hranljive sastojke jednostavno ne apsorbuje pravilno. A gvožđe je veoma važno jer pomaže u kretanju kiseonika po telu. Međutim, ako vaše dete izgleda bledo, sa tamnim podočnjacima, treba da razgovarate sa svojim lekarom.

Povreda
Ako vaše dete voli da skače, rve se sa drugom decom (ili vama) dok se igra, tamni podočnjaci mogu biti uzrokovani i povredom lica. Čvrga ili trauma bilo gde na glavi ili licu mogu prouzrokovati blage modrice ili podbulost ispod očiju. I to može da liči tamnim podočnjacima. Deca mogu imati tamne krugove ispod očiju od povrede lica ili glave, posebno oko nosa. Čvrga na nosu ili krvarenje iz nosa mogu da dovedu do blokiranja protoka krvi i uzrokovanja otoka oko očiju, a to može da dovede do pojave podočnjaka ispod jednog ili oba oka kod dece. Ne brinite. Sasvim je normalno da radoznala i avanturistična deca dobiju više od nekoliko čvrga i ogrebotina.

Tumor
Veoma retki uzrok podočnjaka kod dece može da bude znak pojave raka u telu. Retka vrsta raka ili tumora koja se dešava kod dece uzrasta od 5 godina ili mlađe naziva se neuroblastom. To se ponekad može desiti i kod starije dece. Neuroblastoma čini samo oko 6 procenata svih karcinoma kod dece. Uzrokuje tumore ili izrasline u blizini bubrega.

Tretmani za podočnjake kod dece

Ukoliko vaše dete ima podočnjake, možda mu uopšte neće biti potreban nikakav tretman. Ali, odmor i puno vode mogu da pomognu u rešavanju tog problema. Sezonske alergije ili prehlada, takože izazivaju pojavu podočnjaka koji  će verovatno nestati kada se smanji koncentracija polena i oporavi se od prehlade. Lekovi koji se prodaju bez recepta za alergije i puno tečnosti takođe mogu da budu od pomoći. Ako podočnjaci ne nestanu sami, javite se pedijatru.

Pregledom i testom krvi možete utvrditi da li vaše dete ima nedostatak gvožđa. Vaš pedijatar može preporučiti režim ishrane bogat gvožđem ili suplemente gvožđa, ako je potrebno. Deci od 4 do 8 godina potrebno je oko 10 miligrama gvožđa dnevno. Manje uobičajeni uzroci tamnih podočnjaka kod dece, poput neuroblastoma, mogu da zahtevaju mnogo tretmana, iako neke vrste neuroblastoma kod dece prolaze bez ikakvog tretmana.

Kada se javiti lekaru

Obavestite svog lekara ako vaše dete ima trajne podočnjake, posebno ako postoje i drugi simptomi. Anemija može izazvati tamne podočnjake i kod dece i kod odraslih. Bilo bi dobro da potražite i druge simptome, poput:

  • umor i zamor
  • bleda koža
  • hladne ruke
  • hladna stopala
  • ubrzano disanje
  • visok puls
  • problemi u ponašanju
  • žudnja za jelom ili sisanje stvari koje nisu hrana (poput leda i prljavštine)
  • rak je vrlo, vrlo redak uzrok podočnjaka, a dete sa neuroblastomom takođe može da ima simptome kao što su:
  • spušteni kapci
  • različite veličine zenica
  • temperatura
  • gubitak težine
  • kvržice ispod kože
  • bol u leđima
  • bolovi u kostima

 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo